A rák legelső tünetei, amire az elején senki sem figyel oda

A rák legelső tünetei, amire az elején senki sem figyel oda

Címlap / Életmód / Egészség / A rák legelső tünetei, amire az elején senki sem figyel oda

Pánikra semmi ok, ha az alábbiakat veszed észre, de félresöpörni sem szabad a jelenséget, járj utána az eredetének!

Vérzés a menopauza után

Sok nő a menopauza után is tapasztal pecsételő, halvány, világos színű vérzést, de amikor erős, menstruáció szerű vérzés tér vissza, azzal már mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost, mert ez sajnos akár a méhrák egyik korai tünete is lehet.

A vérzést éppen ezért semmiképpen sem szabad elhanyagolni, vagy betudni annak, hogy visszatért a menstruáció, de nem is kell pánikba esned: azok a nők, akiket még a méhrák egyes stádiumában, azaz a rák elterjedése előtt diagnosztizálnak, nagyon jó esélyekkel indulnak a gyógyulás felé, így a most ijesztő vérzésnek később még hálás is lehetsz, hogy idejében felhívta a figyelmedet arra, hogy valami nincs rendben.

Bőrváltozás a melleken

A csomó a mellben valószínűleg minden nő rémálma, hiszen erről tudjuk: a mellrák egyik jele lehet. Az önellenőrzés nagyon fontos, de nem elegendő csak a csomókat figyelni.

A bőrszín megváltozása, egy sötétebb folt, a mellbimbó érzékenysége, duzzanata, színének elváltozása szintén a rák előjele lehet.

Persze fontos tudni, hogy mindez számos más betegség vagy akár a természetes ciklusod tünete is lehet, de nagyon sok nő éppen azért nem keres fel egy orvost ezekkel a tünetekkel, mert abban bízik, hogy semmi komolyat nem jelentenek, és majd maguktól elmúlnak.

Bár a mellbimbó színének elváltozása nem jelent egyértelműen rákot, mindenképpen javasolt egy orvossal is kizáratni ennek a lehetőségét.

Puffadás

A puffadás a menstruációt kísérő egyik leggyakoribb tünet, szinte minden nő észreveszi magán, és igazán nincs is miért aggódni miatta.

Az intő jelek ott kezdődnek, amikor a puffadás a menstruáció végén sem múlik el, állandósul, hetekig is kitart. Ez ugyanis a petefészek rák egyik tünete lehet, amellyel szintén érdemes felkeresni egy orvost.

Sok diagnosztizált beteg számol be arról, hogy hónapokon keresztül észlelte a puffadást, de nem gondolt semmi súlyosra, ezért nem ment orvoshoz.

Még mindig jobb, ha elvégeztetsz egy vizsgálatot, amiből kiderül, hogy csak valami enyhébb problémád van – legalább erre is kapsz megoldást és kezelést, hiszen az állandó puffadás semmiképpen sem tekinthető normálisnak – mint hogy ignoráld a tüneteket, és ekkora lépéselőnyt adj a ráknak, ahelyett, hogy megkezdenétek a kezelését.

Gyomorfájás és hányinger

Egy kis gyomorfájás meg némi hányinger megint csak olyan tünet, amit sok nő a ciklusával magyaráz, és ezen kívül még számos banális betegség jele lehet ez a tünetegyüttes.

A gyomorfájás és a hányinger tényleg olyan sok mindenre vezethető vissza, hogy meglehetősen ritka az, amikor valóban rosszindulatú daganatos elváltozás állna a háttérben, de ha így van, azt is sokan hajlamosak túlságosan könnyedén kezelni.

Pedig ha a gyomorgörcsök állandósulnak, vagy hirtelen hányingered lesz, ami nem akar elmúlni, akkor mindenképpen érdemes felkeresned egy doktort.

Az is lehet, hogy csak egy makacs gyomorrontásod, esetleg valamilyen ételallergiád van, de a leukémia, a nyelőcső, a máj, a hasnyálmirigy és a vastagbél daganatos elváltozásai is hasonló tüneteket produkálnak.

Érdemes kivizsgáltatni magadat, és megtalálni, mi okozta a kellemetlen jelenségeket – egyrészt, hogy ne szenvedj fölöslegesen, másrészt hogy ne söpörj félre valamit, ami akár egy komoly betegségre is figyelmeztethet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Huth Geri anyukája
    2021.06.09., 09:47

    S a férfiaknál Borka?

    Válasz

Írj egy hozzászólást