A ragyogó bőr 6 titka

A ragyogó bőr 6 titka

Címlap / Stílus / Arc / A ragyogó bőr 6 titka

Genetikai mázli, Photoshop vagy méregdrága kencék? Ha arra keresed a választ, hogy vajon mi a makulátlan bőr titka, a felsoroltak közül egyik sem rejti a bölcsek kövét. Elhoztuk neked egy igazi szakértő, Dr. Paula Bourelly tanácsait. Az egyesült államokbeli Georgetown Egyetem bőrgyógyász professzora egy percig sem tagadja a genetika jelentőségét, de felhívja a figyelmet, hogy a következő tényezők miatt sok múlik a mindennapi döntéseiden is.

Ne dohányozz!

Az úgynevezett ikerkutatások a legérdekesebb tudományos kísérletek közé tartoznak.

Ezek során egy- vagy kétpetéjű ikerpárokon vizsgálják, hogy ugyanolyan genetikai állományú emberekre hogyan hatnak bizonyos külső vagy belső tényezők.

Kiderült, hogy a dohányzás, pontosabban a vele együtt bevitt nikotin érszűkítő és sejtromboló hatása már néhány évnyi cigarettázás után is sokkal idősebbnek láttatja a füstölő testvért.

A negyedik iksz betöltésekor ránézésre akár tizenvalahány évnyi különbség is lehet azok között, akik egy napon születtek, amennyiben egyikük rászokik erre a káros szenvedélyre.

Itt írtunk róla, hogy a leszokás már néhány órán belül pozitívan hat a testedre!

Nem csak nyáron kell SPF!

Az SPF néven rövidített napvédő faktor olyan kémiai védelmet jelent, amely megvédi a bőrödet az UV-sugárzás káros hatásaitól.

Reméljük, nyáron semmiképpen sem hanyagolod el a naptej használatát – de azt vajon tudod-e, hogy a többi évszakban sem szabad?

A bőrt öregítő, illetve a tónusát hátrányosan befolyásoló környezeti tényezők közül a napsugárzás a legveszedelmesebb, tehát célszerű folyamatosan védekezned ellene.

A minőségi arcápoló és dekorkozmetikumok szerencsére „alapból” tartalmaznak SPF-et. Figyeld a csomagolást, válassz ilyeneket!

Elő a retinoidokkal!

A retinoidok kitisztítják az eltömődött pórusokat, segítenek az aknén, kisimítják a finom ráncokat, serkentik a kollagéntermelést, halványítják a szeplőket és a májfoltokat, valamint javítják a bőr szerkezetét. Sőt, még a rák megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.

A retinoidok neve ismerős lehet számodra, hiszen sok arckrém rejt hasonlóan hangzó retinolt.

A két vegyületfajtában közös, hogy mindketten A-vitamin származékok, előbbit azonban csak bőrgyógyász által felírt készítmények útján szerezheted be, s az orvos utasításait betartva kell alkalmaznod, különben szárazság vagy egyéb mellékhatás lehet a vége.

Csak egyszerűen!

A túl sok arcápoló termék használata a legnagyobb hiba, amit a bőröd ellen elkövethetsz.

Amennyiben ettől várod a ragyogást, csalódnod kell majd – ráadásul fölöslegesen egy csomó pénzt is kidobsz az ablakon.

Minél kevesebb összetevőből álló, minél csekélyebb számú terméket válassz! A C-vitamin például kulcsösszetevő, de illatanyagokra és tartósítószerekre semmi szükség.

Ha megtaláltad a tökéletes kombinációt, nyugodtan tarts ki mellette akár évekig – de amikor megváltozik a bőröd igénye, fogadd el, és ne ragaszkodj a kencékhez!

Adj időt!

Amikor új kozmetikumot kezdesz el használni, talán már az első alkalom után türelmetlenül nézel a tükörbe: „na, hat már”?

Ez óriási hiba, hiszen nem várhatod el, hogy bármilyen kence azonnali látványos változást eredményezzen! Ha ilyen sikerre vágysz, tulajdonképpen minden csalódást fog okozni neked.

Valójában minden terméknek hetekre van szüksége ahhoz, hogy következtetést vonhass le, érdemes-e használnod.

Persze, ez alól kivételt képez az erős allergiás reakció, de olyannal inkább ne legyen dolgod!

Fő a kiegyensúlyozottság!

A boldog emberek szebbek – ez tudományos tény, nem pedig üres közhely.

Kutatások bizonyítják, hogy az emberek esztétikusabbnak, vonzóbbnak látják a harmonikus életről beszámoló ismeretlen társaik fotóját, mint azokét, akiken negatív érzések uralkodnak.

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a munka és a magánélet egyensúlyára való törekvés, valamint legalább egy tudatos stresszkezelő technika elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legjobban érezd magad. Sosem késő mindebbe belevágni, kezdd el még ma!

Ha úgy érzed, hogy mindent megteszel a ragyogó bőrért, de mégsem látsz magadon eredményt, keresd föl a háziorvosodat.

Előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma – például vitaminhiány – áll a háttérben, ami kezelést igényel!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!