A jó pszichológus életet menthet – Segítünk felkészülni az első találkozóra

A jó pszichológus életet menthet – Segítünk felkészülni az első találkozóra

Címlap / Életmód / Egészség / A jó pszichológus életet menthet – Segítünk felkészülni az első találkozóra

Szerencsére egyre kevésbé stigma, ha valaki pszichológushoz fordul a problémáival. Éppen ideje volt, hogy lekerüljön a szégyenpecsét róla, hiszen ha eltörik a lábad, akkor is szakemberhez fordulsz, nem megvárod, hogy hátha beforr magától, ugyanígy kellene a lelkünkkel is törődni, és segítséget kérni, ha úgy érezzük, szükségünk lenne rá. Van néhány dolog, amit érdemes viszont tudnod, ha az első találkozódra készülsz, hogy ne érjen felkészületlenül a beszélgetés.

Magyarország dobogós az európai öngyilkossági rangsorban: az Eurostat adatai szerint a listát Litvánia vezeti, itt 100 ezer lakosra 30 öngyilkosság jut. A második Szlovénia (21), a harmadik meg Lettország és Magyarország (19). Valószínűleg ennek legalább részben az az oka, hogy a mentális betegségek még mindig nem kezelendők igazi betegségként, és sokakban még mindig szégyenérzet van, ha úgy érzik, hogy pszichológushoz kellene fordulniuk.

De nem is kell, hogy az embert az öngyilkosság gondolata foglalkoztassa ahhoz, hogy egy jó pszichológus megkönnyítse az életét. Pár évvel ezelőtt egy elég nehéz időszakon mentem keresztül: édesanyám és mostohaapám bejelentették, hogy elválnak, erre majdnem ráment a párkapcsolatom, és az akkori lakótársam is teljesen megborult, és megpróbált kifúrni a közösen bérelt albérletünkből (bár utóbbit azért előre láthattam volna, mivel rajtam kívül nem voltak barátai, és engem is csak pár hónapja ismert).

Elég kemény két-három hónap volt, és életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy pszichológushoz fordultam, mert nemcsak az akkori problémáimat tudtam könnyebben feldolgozni a segítségével, hanem múltbéli berögződéseket is felismertem, amelyek hatással voltak a jelenemre.

Sokkal könnyebb például úgy rossz szokásokról leszokni, ha tudod, hogy miért alakultak ki, és miért tartod őket még mindig fenn.

Nekem szerencsém volt a pszichológusommal, mivel random megkerestem a legközelebb rendelőt a munkahelyemhez, és hozzá kezdtem el járni – pedig ez nem a legcélszerűbb hozzáállás, és az sem, hogy egyáltalán nem készültem fel az első találkozóra. Értek meglepetések, de hogy te ne így járj, összeállítottam egy kisokost arról, mire érdemes figyelni, ha pszichológushoz akarsz fordulni a problémáiddal.

1. Ne vaktában válassz pszichológust!

Olvass ajánlásokat, kérdezz körbe, ha valamilyen speciális probléma miatt érkezel (például gyásztanácsadás vagy öngyilkossági gondolatok), akkor olyan orvost keress, aki kifejezetten ilyen pácienseket vár. Nagyon ritka az, ha valakit csak úgy kiguglizol, és beválik, felesleges komoly pénzeket kifizetned azért, hogy a saját bőrödön tapasztald meg, mennyire fontos ez a tanács.

2. Ne várj kellemes beszélgetést!

Amikor először beléptem a pszichológus ajtaján, azt vártam, hogy majd ő most megoldja a problémáimat, elmondja, hogyan tudom őket a legjobban feldolgozni, és egy óra múlva vidáman távozom majd tőle, mert jót beszélgettünk, és könnyített a lelkemen. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Pszichológushoz járni nagyon kemény munka, és az esetek nagyobb részében kellemetlen, mert olyan dolgokkal kell szembenézned, amiket máskor inkább eltakarsz magadban.

Régi sebeket tép fel, kényelmetlen kérdéseket kérdez, és valójában végül magadtól jössz rá arra, hogyan könnyítsd meg a saját életedet.

3. Ne félj kérdezni!

Egy pszichológus már az első beszélgetés után le fogja tudni szűrni neked, hogy nagyjából milyen gyorsan fogsz haladni a gyógyulással, és hogy körülbelül hányszor kell jönnöd egy héten. Ha bármi kérdésed van, tedd fel őket, hiszen azért vagy ott, hogy segítsen rajtad.

Nem érdemes szégyenlősnek lenni, az elsődleges cél az, hogy a terápia után sokkal jobban érezd magad.

4. Mindig legyél őszinte!

A pszichológus nem fog elítélni, viszont nem is tudtok majd haladni, ha nem vagy vele száz százalékosan őszinte. Hidd el, hallott ő már a tiédnél sokkal cifrább dolgokat is, az ő feladata az, hogy ezeket lelkileg rendbe tegye benned. A terápia csak akkor működik, ha tényleg hajlandó vagy a legrosszabb oldaladat is megmutatni, és azzal is szembenézel, bármennyire kényelmetlen is.

5. Csináld meg a házi feladatodat!

Nem véletlenül kapsz otthonra gyakorlófeladatokat, vagy olyan teszteket, amelyek segítenek megmutatni, milyen személyiség vagy valójában. Ne lustulj el, ha kijössz a pszichológustól, ez a folyamat ugyanis nem heti egy-két órára korlátozódik, hanem egy állandó munka, amit akkor is folytatnod kell, ha nem ülsz benne a székben. Nem véletlenül kapod azt a feladatot, amit kapsz, csináld meg, mintha a jegyed múlna rajta!

6. Ha nem működik, ne erőltesd!

Ne járj a pszichológusodhoz csak azért, mert már elkezdted, és nem mered visszamondani – ha mindig csak kellemetlenül érzed magad, úgy látod, nem haladtok, vagy kifejezetten unszimpatikus embert találtál a feladatra, egész nyugodtan keress másikat.

Nem minden pszichológus jó szakember, és ha még az is, akkor sem biztos, hogy neked való, és passzoltok egymáshoz.

Ha már kiteregeted valakinek a szennyest, olyannak tedd, akinek szívesen mondod, és aki tud is vele valamit kezdeni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást