Placebóként hathatnak a multivitaminok

Placebóként hathatnak a multivitaminok

Címlap / Életmód / Egészség / Placebóként hathatnak a multivitaminok / 2. oldal

Milyen hatása lehet a multivitaminok szedésének?

Dr. Manish Paranjpe, a kutatást végző szakértő szerint a multivitaminok széleskörű szedése komoly orvosi és pénzügyi következményeket von maga után. A kutatók 21603 emberről gyűjtöttek adatokat, közülük 4933 ember nyilatkozta azt, hogy rendszeresen szed multivitaminokat. A résztvevőket megkérdezték az egészségükről, a betegségeikről, és arról is, hogy mennyire érzik fittnek magukat a mindennapokban. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen éltek a multivitaminokkal, sokkal egészségesebbnek vallották magukat.

A kutatók szerint ennek két oka lehet: az egyik az, hogy ezek az emberek tényleg elhiszik, hogy a multivitaminok segítenek. A másik pedig, hogy azok szedik ezeket a szereket, akik egyébként is sokkal pozitívabban állnak hozzá az egészségükhöz.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az optimizmus, a pozitív gondolkodás jellemzően hozzájárul a jó közérzethez, a stresszmentes, szorongásmentes mindennapok hatására pedig tényleg egészségesebb lehet az ember. 

A szakértők azt is megjegyezték, hogy ez egy megfigyeléseken alapuló kutatás volt, így nem lehet közvetlenül ok-okozati összefüggést felállítani. Fontos azt is megjegyezni, hogy az egészség, ha önbevallásos alapon megy, nem túl objektív dolog. Mindenkinek mást jelent az, ha egészségesnek érzi magát. Éppen ezért nem érdemes ebből a kutatásból hosszú távú következtetéseket levonni. Összehasonlítva azonban a korábbi eredményekkel elég valószínű, hogy egyáltalán nincs szó a multivitaminok hatékonyságáról.

Forrás

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást