Egyszerű megoldásnak tűnik, reggelente csak bekapsz egy bogyót, és azzal már le is rendezted a napi vitaminbeviteled. A szervezeted ugyanis annyira okos, hogy úgyis csak azt bontja le, amire szükséged van, a többit pedig egyszerűen nem dolgozza fel, így nem is kell figyelned a változatos étkezésre vagy az egészséges életmódra. Természetesen ez túl egyszerűen hangzik. Nem azt mondjuk, hogy a multivitaminok nem jók, de az tény, hogy ha tápanyag formájában viszed be a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetedbe, azzal sokkal jobban jársz! Lássuk hogyan csináld!
Quinoa
A quinoa az egyik legegyszerűbb étel, olcsó és néhány perc alatt elkészül. Könnyen variálható, azaz biztosan nem fogod megunni egy-két hét után.
Ezen túl számos rostot és fehérjét tartalmaz, plusz olyan aminosvaak is találhatók benne, amikre a szervezetednek igazán nagy szüksége van. Szuperfoodként is emlegetik, hiszen gyulladáscsökkentő, csodás cink, réz, magnézium és vasforrás.
A quinoa egyébként nem gabonaféle, hanem egy növény magjai, ami ugyanabból a családból származik, mint a cékla, a spenót vagy a mángold. Ezek után már még biztosabbak vagyunk benne, hogy szuperegészséges, nem igaz?
Kagylók és rákfélék
Az osztriga, a különböző kagyló-és rákfélék telis-tele vannak olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amiket más étellel nehezen tudsz pótolni. Amellett, hogy nagyon egészséges, alacsony a kalóriatartalma és a zsírtartalma, viszont gazdag fehérjeforrás.
Egy marék friss osztriga már önmagában tízszer több B12 vitamint, a napi adag tizenötszörösének megfelelő cinket és háromszor több szelént tartalmaz. Ez pedig csak néhány szem tengeri herkentyű, őrület, nem igaz?
Bár ránk, magyarokra kevésbé jellemző a hal-és tengeri herkentyűk fogyasztása, igyekezz minden héten vagy legalább kéthetente fogyasztani belőlük egy kicsit, ettől ugyanis máris frissebbnek és energikusabbnak érzed majd magad!
Mandula és diófélék
Bár az olajos magvaktól sokan tartanak, ugyanis, ha sokat fogyasztasz belőle, akkor a bőröd gyakran kipattogzik és túlságosan zsíros lesz, mi mégis azt mondjuk, hogy ne dobd őket teljesen félre.
A különböző olajos magvak ugyanis olyanok, mint a tengeri herkentyűk, elég belőle egy marokkal elfogyasztanod, amivel rögtön kiváltottad a multivitamint és számos egyéb tápanyagot, amit mindennap be kellene vinned a szervezetedbe.
Egy marék mandula vagy dió ugyanis tele van E vitaminnal, magnéziummal és esszenciális zsírsavakkal, ráadásul szinte zéró kalória, azaz snacknek szuper választás!
Különböző csírák
Általában az ételek díszítéseként vagy saláták extra hozzávalóiként találkozunk a leggyakrabban a különböző csírákkal, amikről nem is hinnéd, hogy milyen egészségesek.
Ez azért van, mert tökéletes kombinációban tartalmazzák a különböző nyomelemeket és ásványi sókat, vitamintartalmuk magas, valamint az egészségre és a szervezet optimális működésére is jó hatással vannak.
Mik is ezek?
Az antibiotikus és méregtelenítő hatású hagymacsíra, az immunerősítő és tisztító retekcsíra, a gyulladáscsökkentő vöröskáposztacsíra, a koleszterincsökkentő lencsecsíra, a vércukorszintet csökkentő lucernacsíra vagy a fogyókúrázók kedvence, a napraforgómagcsíra.
Étcsokoládé
Nem véletlen, hogy a végére hagytuk a legjobbat, hiszen a fent felsorolt ételek is finomak, de azért ritkán találkozunk olyan emberrel, aki a csokira nemet mond.
Persze nem mindegy, hogy milyen csokit választasz, főleg a magas kakaótartalmú, alacsony vagy zéró cukortartalmú verziók a legjobbak.
Általánosságban azért elmondható, hogy a minőségi csokoládék értékes flavonoidokat tartalmaznak, amelyek védik a szívet, magas antioxidáns tartalmukkal bőrfiatalító hatásuk van, valamint tele van a boldogságért felelős hormonnal és még a memóriát is javítja.
Maradt valakinek kérdése?