Mennyei zabos-banános golyók, a párperces reform édesség

Mennyei zabos-banános golyók, a párperces reform édesség

Címlap / Életmód / Receptek / Mennyei zabos-banános golyók, a párperces reform édesség

“Fél óra múlva ott vagyunk a gyerekekkel…” – mikor kapsz egy ilyen üzenetet, gyorsan kell gondolkodnod. Mi lehet az a sütemény, amit össze tudok dobni ennyi idő alatt, nem kell sütni és elég édes a gyerekeknek, ráadásul hasonlítson is valamire, amit ismernek… Ja, és közben az én lelkem is nyugodt maradhasson, hogy egészséges édességet készítettem nekik!

Nos, erre az elég komplexnek tűnő kérdésre az én válaszom a “kókuszgolyó” volt. Persze a mostani receptnek túl sok köze nem lesz ahhoz, amit ilyen név alatt eddig ismertünk, de higgyétek el, nem is fog hiányozni.

Az alapösszetevőkön kívül a többivel mindenki szabadon garázdálkodhat, mehetnek bele aszalványok, fűszerek, étcsokoládé, narancshéj, olajos magvak, kinek mi az aktuális vágya tárgya. Nálam most az aszalványok és a dió volt a befutó, tekintve, hogy nem akartam túl extrém ízvilágot a gyerekek miatt.

Na, de lássunk is hozzá!

Hozzávalók:

  • egy érett banán
  • egy alma vagy körte
  • egy nagy bögre apró szemű zabpehely (3 dl-es bögre)
  • egy evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • cukorhelyettesítő ízlés szerint (én nem tettem bele, mert az aszalványok amúgy is elég édesek)
  • kókuszreszelék a hempergetéshez

Ez eddig az alaprecept. Ha ebből golyókat formázunk és kókuszreszelékbe hempergetjük, már az önmagában nagyon finom, teljes értékű és tökéletesen clean édességet kapunk. Persze nem kell megállni az alapoknál, ha valakinek ez túl snassz lenne.

Extra hozzávalók:

  • egy marék fagyasztott meggy (hagyjuk kiengedni mielőtt használjuk)
  • egy marék mazsola
  • egy marék cukrozatlan, magozott datolya
  • egy marék dió
  • 15-20 szem paleo csokis meggy a díszítéshez

Az összes előkészület, amit tennünk kell, hogy az almát/körtét meghámozzuk, és kiszedjük a csumáját, illetve, ha a datolyánk magos, akkor kimagozzuk, a meggyet pedig kis langyos vízben felengedjük. Ezután minden hozzávalót bedobálunk az aprítóba (szépen lassan, egymás után, hogy a gépnek legyen ideje mindent jól összetörni), és masszát készítünk belőlük.

Az aszalványok és a dió a legvégén kerüljön hozzá, és túl sokat már ne dolgoztassuk rajtuk a gépet, mert sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha maradnak apró, kiérezhető darabok belőlük.

Ha a masszánk nem állna össze, nyugodtan tegyünk hozzá még zabot, hogy jól formázható legyen, és ne folyjon. Formázás előtt egyébként kicsit érdemes még pihentetni az egyveleget, hogy a zab meg tudja szívni magát!

Ezután viszont most már tényleg visszavonhatatlanul kezdődhet a golyó formázás és a kókuszba hempergetés. Én mindegyik tetejébe nyomtam még egy-egy paleo csokiba mártott aszalt meggyszemet, amitől végül picit laposabb kis korongokat kaptam. Persze ez már tényleg csak hab a tortán, de nagyon pikáns ízt ad az édességünknek, és a külsejét is kicsit megbolondítja. Szóval kísérletezzetek bármi hasonlóval bátran!

Ja, és általában az ilyen zabos, gyümölcsös golyóknak jót tesz, ha egy napot állhatnak a hűtőben, hogy a zab megszívja magát és jól összeérjenek az ízek. Majd szóljatok, ha nektek sikerült ezt kivárni…:)

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!