Őszi diéta pofonegyszerűen: ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket variáld!

Őszi diéta pofonegyszerűen: ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket variáld!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Őszi diéta pofonegyszerűen: ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket variáld!

Sokak számára nem ér véget a diétázás a bikini szezonnal, egyesek kifejezetten sok figyelmet fordítanak elért alkatukra ősszel is. Sajnos ilyentájt kicsit nehezebb a helyzet, hiszen a nyári zöldség- és gyümölcskínálat mellett a hidegebb hónapokban háttérbe szorulnak az egészséges, friss falatok.

Káposzták és saláták

Nem véletlen, hogy a nehéz, káposztás ételek éppen télen kerülnek az asztalunkra. Amellett, hogy magas a vitamintartalmuk, gyorsan eltelítenek, ráadásuk ekkor van igazán szezonjuk.

Ha a diéta a szempont, akkor nyilván nem ehetsz korlát nélkül töltött káposztát, de ezeket a zöldségtípusokat könnyedén beiktathatod az étkezésekbe. 
A változatos saláta- és káposztaféléknek köszönhetően a legkülönfélébb és leginkább kalóriaszegény menüt állíthatod össze magadnak. 
Segítségükkel kiválthatod a köreteket, a savanyúságokat, de akár egy komplett étkezést is rájuk építhetsz.

Spenót és sóska

Mivel ősszel háttérbe szorulnak a természetes körülmények között termő növények, érdemes fokozott figyelmet fordítani a mélyfagyasztott, ám kalóriaszegény változatokra.

A diétát a legjobban talán a spenót és a sóska támogatja, hiszen a friss leveleket felhasználhatjuk a salátákhoz, míg a mélyhűtött változatokból kalóriaszegény főzelékek készülhetnek
Nem utolsó szempont, hogy a spenótban rengeteg vas van, s ez a fontos nyomelem többek között a menstruáció során fellépő édesség utáni sóvárgást is segíti legyőzni.

Brokkoli és kelbimbó

A mélyfagyasztott zöldségek soron következő, diétás finomságai közé tartozik a brokkoli és a kelbimbó, amikből nem csupán zöldségköret, hanem ízletes rakottas és leves is készülhet. 
A brokkoli 100 grammjában 24 kalória, a kelbimbóéban pedig 49 kalória található, így a változatosság jegyében érdemes időnként ezekre a tápláló zöldségekre is figyelmet fordítani – főleg akkor, ha szezonálisan nehéz friss változatokra szert tenni.

Alma és körte

Elérkeztünk a tipikus őszi gyümölcsökhöz, így nem is kezdhetnénk mással a sort, mint az almával és a körtével
Ezek a gyümölcsök nem csak azért bizonyulnak remek választásnak, mert hazánkban is kiváló fajták teremnek, hanem mert szezonálisak, így a legegészségesebbek közé tartoznak. 
Számtalan pozitív hatásuk mellett nem bővelkednek a kalóriákban sem, 100 gramm almában 30 kalória, ugyanennyi körtében pedig 50 kalória található.

Szőlő és szilva

A szőlő és a szilva ugyancsak jó minőségben terem hazánkban, és valóságos antioxidáns csodáknak bizonyulnak. 

Míg a szilva magas rost- és pektintartalmának köszönhetően nagymértékben segíti az emésztést, addig a szőlő igazi ásványi anyag és vitaminbomba a szezon végén.
Kalóriaértékük magasabb az átlagosnál, a szőlőben 76 kalória található 100 grammonként, a szilvában pedig 57, de annyira egészségesek és olyan jótékony hatásokkal bírnak, hogy mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

Szeder és áfonya

Szerencsére hazánkban is egyre többször lehet vásárolni áfonyát, illetve az ügyesebbek maguk is próbálkozhatnak az otthoni termesztéssel. 
Az biztos, hogy ez a nyáron és ősz elején érő gyümölcs az egyik leggazdagabb forrása az antioxidánsoknak, és csupán 57 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. 
A szeder már jóval ismertebb és szélesebb rétegben elérhető, főleg a vadszeder, ami bár kisebb, és a tüskék végett nehezebb beszerezni, legalább annyira egészséges, mint a nemesített fajta.
100 grammonként 32 kalóriát tartalmaz, így kiválóan lehet vele dúsítani a natúr joghurtokat, de turmixalapként, diétás lekvárként is nagyszerűen megállja a helyét. 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!