8 örökzöld konyhai mesterfogás

8 örökzöld konyhai mesterfogás

Címlap / Otthon / Háztartás / 8 örökzöld konyhai mesterfogás

Akad néhány jól bevált konyhai praktika, amik megkönnyítik a mindennapokat, és meggyorsítják a főzés-, illetve a takarítás folyamatát. Talán a leggyakoribbakat ismered, de biztosan találsz olyat, amelyik még neked is újdonságot jelent. 

Hagymapucolás

Nem kell búvárszemüveget felvenned, de még csak kortynyi vizet sem szükséges a szádban tartogatnod, ha nem akarsz sírni a hagyma darabolása közben. Egyszerűen annyi a titka a hagymapucolásnak, hogy a gyökérzetnél található keményebb részt nem szabad levágni, így a zöldség nem fog idő előtt levet ereszteni, ami ingerelhetné a nyálkahártyádat. 
 
Ha még ezután is probléma a szeletelés, akkor élesítened kell a késedet, ugyanis az életlen eszközzel lassabban és kevésbé biztonságosan tud haladni a munka, ráadásul annak is nagyobb az esélye, hogy megkörnyékez a sírás.

A fokhagyma megpucolása

Az apró gerezdeket úgy tudod a legkönnyebben megpucolni, ha lefekteted őket, a kés oldalával pedig erőteljesen megnyomod, s máris könnyen el tudod választani a hagymát héjától. 
 
Ha sok fokhagymát kell megpucolnod, akkor a gerezdeket tedd egy mélytányérba, melyre szemből fektess egy lapostányért, majd alaposan kezd el rázni a gerezdeket, mígnem néhány másodperc elteltével teljesen elválnak a burkuktól. 

Az elsózott étel

Az első kézenfekvő megoldás víz vagy más folyadék hozzáadása, a hígítástól azonban romlik az étel íze. Van azonban egy ennél sokkal jobb praktika. Már biztos hallottad, hogy az elsózott ételbe krumplit kell főzni, az ugyanis magába szívja a felesleges sótartalmat.
Ez igaz is, viszont gyorsabb lesz a művelet, ha nem egészben teszed bele az ételbe a megpucolt krumplit, hanem legalább negyedeled. 

Néhány csepp citrom

A citrom nem csak alapanyagként kiváló, segítségével megőrizheted a zöldségek és gyümölcsök eredeti látványát.
Pár csepp citrom a krumplira, és az nem fog megbarnulni, de a megpucolt, felszeletelt alma is megőrzi eredeti színét, ha citromos vízzel locsold meg.

Leves zsírtalanítása

Előfordul, hogy eltúlozzuk a leves zsírtartalmát, ami így már-már ehetetlen lesz. Szerencsére a zsír jelentős része a leves tetejére ül ki, így aránylag könnyen eltávolítható.
Ahelyett, hogy a merőkanállal próbálkoznál, s így a leves nagy részét is kimernéd, egyszerűen márts bele egy salátalevelet, arra ugyanis ráragad a felesleg

Barackpucolás a lekvárhoz/kompóthoz

Nincs is jobb, mint a hidegben elővenni az isteni, házi készítésű baracklekvárokat és kompótokat, főleg, hogy ekkora már a pucolás viszontagságait is elfelejtettük.
Egy aprócska trükkel szerencsére megkönnyítheted a procedúrát: ha nem csak simán forró vízbe teszed a barackokat, hanem az aljukon „X” formában megvágod a héjat, az a forróság hatására fel fog kunkorodni, tehát sokkal könnyebben eltávolítható lesz.  

Legjobb barátod a mélyhűtő

Rohanós napokon minden nő legjobb barátja a mélyhűtő. Ennek a hasznos szerkezetnek a segítségével rengeteg pénzt és időt spórolhatsz, persze csak akkor, ha nem félkész ételekkel tömöd meg, azok ugyanis szó szerint viszik a kenyérre valót.
 
Sokkal praktikusabb, ha a nagy mennyiségű alapanyagok vásárlásakor nem mindet úgy fagyasztod le, ahogy éppen megvetted, hanem egy részükből ételeket készítesz, hogy amikor kevés időd van, elegendő legyen csak kivenni őket a hűtőből. 

Mixer és turmix tisztítása

A turmixgépet úgy tudod a legkönnyebben megtisztítani, ha vizet teszel bele, majd elindítod, így a folyadék mindenhova eljut, ahova a korábban aprított alapanyagok is eljutottak. 
 
A botmixert is hasonló elv alapján tudod megtisztítani: egy vízzel teli edénybe tedd bele a készülék fejét, majd indítsd el pár másodpercre.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!