Olcsó repülőjegy? Íme néhány kevésbé ismert trükk profi utazóktól

Olcsó repülőjegy? Íme néhány kevésbé ismert trükk profi utazóktól

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Olcsó repülőjegy? Íme néhány kevésbé ismert trükk profi utazóktól

Az utazás manapság már nem luxus, hiszen akár pártízezer forintból ki lehet hozni egy hosszúhétvégét, a repülőjegyeket pedig töredékáron is megszerezheted, ha ügyes vagy. Persze ahhoz, hogy ez mind összejöjjön, kell egy kis rutin, néhány igazán profi trükk és persze egy kis szerencse is. Na de ne is szaladjunk ennyire előre, inkább azon gondolkozz, hogy hova is utaznál legközelebb, ha ugyanis tovább olvasol, biztosan rögtön foglalni akarsz majd!

A tökéletes időzítés

Ha sokszor utazol és imádod a repülőjegy portálokat böngészni, akkor azt már biztosan tudod, hogy a legtökéletesebb időpont egy repülőjegy megvásárlásához a keddi nap.

Az azonban nem mindegy, hogy melyik kedd, ugyanis a profik szerint az sem jó, ha túl korán akarsz foglalni, hiszen 6 hónapnál távolibb időpont esetén akár majdnem 20 százalékkal is magasabbak lehetnek az árak.

Ne kérdezzétek miért, ez egyszerűen csak így van.

Tipp: Ha nincs konkrét dátum vagy nap, amikor meg kell érkezned az adott úticélra, csak egyszerűen nézelődsz, akkor légy rugalmas a dátumokkal kapcsolatban és a repülőjegy legyen az első, amit megveszel, minden mást ugyanis könnyebb lesz majd ehhez igazítani!

Tervezz, tervezz és tervezz

Lehet, hogy még nem gondoltál bele, de hidd el, néha jobban jön ki egy utazás, ha különböző állomásokat iktatsz be és nem csak a megszokott oda-vissza jegyeket böngészed.

Mit is jelent ez? Ha például Rómába mennél, de csak az odaút jegye van kedvező áron, akkor két opciód van.

Vagy visszafelé keresel egy másik légitársaságot és úgy variálod az utad, hogy a legkedvezőbben jöjjön ki az ár vagy ha belefér az idődbe, akkor összevonhatsz két utazást és Rómából nem rögtön haza foglalsz egy jegyet, hanem egy másik városon keresztül, ahol szintén eltölthetsz néhány napot.

Nem is rossz ötlet, nem igaz?

Rugalmas és nyerő

Nehéz úgy jó ajánlatokat találni a légitársaságok weboldalain, hogy konkrét és megváltoztathatatlan kritériumokkal indulsz neki.

Ha azonban van egy büdzsé, amit elköltenél, és nagyjából tudod, hogy melyik hónapban, mennyi időre utaznál, akkor szuper, lehetsz rugalmas.

Számos keresőbe – például Skyscanner vagy Pelikán – egyszerűen üresen hagyhatod az úticél mezőt (vagy beírhatod, hogy bármely reptér), ami az adott kiindulási helyről az adott időpontban a legolcsóbb járatokat dobja majd ki neked.

Ugyanígy tehetsz akkor is, ha a helyszín biztos, de a dátumokkal kapcsolatban vagy rugalmas, hiszen így egy teljes hónapos vagy akár egy éves nézetből is válogathatsz.

Gondolkodj csomagban

Bár lehet, hogy nem is gondolnád, ha csomagban vásárolsz, sok esetben sokkal jobban jársz.

Azaz, ha tudod, hogy szükséged lesz szállásra és autókölcsönzésre is, akkor számos esetben jobban jársz, ha a repülőjegy foglaláskor már ezeket is lefoglalod magadnak. Ilyenkor ugyanis a legtöbb légitársaság százalékos vagy egyéb kedvezményeket ad, amit külön foglalás esetén elbuknál.

A repülőjegy vásárlásakor viszont nem mindig éri meg csomagban gondolkodni, azaz attól függetlenül, hogy ketten, hárman vagy négyen utaztok, jobban jársz, ha először egy főre keresed a repülőjegyet és az alapján kalkulálod a per fő árakat!

Keress és variálj!

Akkor találhatod meg a legjobb repülőjegy árakat és ajánlatokat, ha variálod a kereséseket.

Érdemes megnézni különböző gyűjtőportálokon, illetve a légitársaságok weboldalain is ugyanazokat a jegyeket, hiszen nem meglepő, nem ugyanazok az árak várnak majd.

A Momondo.com-on például minden létező légitársaság járatát megtalálhatod – a fapadosokat is – így a kevésbé ismert, olcsóbb járatokat is könnyebben megtalálhatod itt.

A Skyscanneren járatértesítéseket állíthatsz be, ami figyeli, hogy a kedvencek közé beállított jegyek árai hogyan változnak hétről-hétre, a légitársaságok saját oldalain viszont egyedi akciókkal és tagsági kedvezményekkel számolhatsz.

Csak titkosan!

Amikor repülőjegyeket böngészel a neten, talán az első és legfontosabb szabály, hogy válts inkognítóablakra, töröld a keresési előzményeket és a cookiekat, azaz csináld az egészet titokban.

Ezzel ugyanis nem engeded, hogy a légitársaságok és a különböző keresők elemezzék a vásárlási és utazási szokásaidat, azaz az árak nem fognak hirtelen megugrani, ha egy konkrét város után kezdesz érdeklődni.

Érdekes, de általában az is működik, hogy ha nem otthonról keresed a repülőjegyeket, hanem egy másik országból, mondjuk épp a nyaralásodat töltöd valahol, akkor az árak szinté csökkenhetnek attól függően, hogy épp melyik országban vagy.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!