Van 5 okunk, hogy miért kelj fel reggel 6 előtt

Van 5 okunk, hogy miért kelj fel reggel 6 előtt

Címlap / Életmód / Egészség / Van 5 okunk, hogy miért kelj fel reggel 6 előtt

Senki nem szeret korán kelni – ez tény, még az is, aki egyébként képes 6 óra előtt kirángatni magát az ágyból, biztosan szívesebben feküdne még tíz percet a meleg takaró alatt. Csakhogy a korán kelésnek rengeteg előnye van, és ezek közül csak az egyik az, hogy több órád marad a napban, amíg a legtöbben még alszanak. Az alábbi öt ok miatt például tényleg megéri, hogy ne nyomd vissza a szundit, és ne fordulj a másik oldaladra.

Több időt adsz a testednek felébredni

Amikor végre kimászol az ágyból, még egyáltalán nem vagy kész arra, hogy bevedd a világot – valószínűleg ezzel nem mondunk újat, ilyenkor ugyanis még félig alszik az ember, és nehezen tér teljesen magához. Embere válogatja, de ez az agyi köd, ami alvás után rajtunk marad, 2-4 órán keresztül is kísérhet minket, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy fél 9-kor kelsz-e fel, és 9-re már benn vagy a munkahelyeden, vagy fél 6-kor szól az órád, és van időd egy kicsit összeszedni magad.

Ezzel akkor kerülsz majd a megfelelő éber állapotba, amikor a legnagyobb szükséged van rá, és nem pazarolsz órákat azzal, hogy próbálod összeszedni a gondolataidat az első meetingek előtt.

Kevesebb az esélyed arra, hogy depressziós legyél

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik korán kelnek, ritkábban tapasztalnak olyan mentális problémákat, mint a szorongás, a depresszió, vagy egyéb, hangulathoz köthető zavarok. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy aki korán kel, az korábban is fekszik – és az alvásunk éjfél előtt a legpihentetőbb, utána már nem alszunk olyan jól, és ez bezavarhat az életünk minden területén.

Perica Orešković/unsplash.com

Jobb lesz a kedved a nap folyamán

Ezt is a tudomány mondja, nem mi: azok, akik korán kelnek, kevesebb negatív dologra gondolnak napközben, mint azok, akik sokáig fennmaradnak, és későn is kelnek. Ez nem olyan nagy meglepetés, tekintve, hogy az ember este, lefekvés előtt szokta végigvenni, hogy milyen rossz történhet vele – a korán kelőknek ilyenre nincs idejük, sem energiájuk, mert korábban is fekszenek. 

Sikeresebb lehetsz

Egy 367 egyetemistát vizsgáló kutatás beigazolta: tényleg aranyat lel az, aki korán kel, mivel általában azok a legsikeresebbek az üzleti életben, akik természetesen korábban ébrednek.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy ez az embercsoport jobb jegyeket is szerez, jobb egyetemre jut be, és ezért nagyobb esélyekkel is indul az életben, mint azok, akik nehezen kelnek fel reggel 6 előtt.

A reggeli pacsirták sokkal proaktívabbak, ügyesebb a problémamegoldó képességük, ráadásul több pénzt is keresnek később a karrierjük során, mint a későn kelő társaik.

Jobban fogsz aludni

Talán az összes pozitív következmény visszavezethető erre az egyre: a későn kelők gyakrabban alvászavarosak, aminek egyszerűen az az oka, hogy éjfél után lefeküdni már nem olyan pihentető, mint előtte.

A koránkelők nemcsak többet alszanak, hiszen estére gyorsabban elfáradnak, hanem jobb az alvásminőségük is, ami megint csak azt jelenti, hogy kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak, és mentálisan is egészségesebbek, mint a rosszabbul alvók.

Az alvás nagyon fontos a mindennapi teljesítmény szempontjából, ezért nem érdemes elbagatellizálni – fontos, hogy éjfél előtt ágyba kerülj, így a reggeli korán kelés sem fog gondot okozni. 

Forrás

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!