5 nyugtató mantra, ami segít kikászálódni a depiből

5 nyugtató mantra, ami segít kikászálódni a depiből

Címlap / Életmód / Egészség / 5 nyugtató mantra, ami segít kikászálódni a depiből

Lelki rosszullétek, levertség, energiahiány, motiválatlanság, belső feszültség, álmatlanság – ezek mind olyan tünetek, amik simán jelentkezhetnek akkor is, amikor igazából nincs nagy bajunk vagy egy lappangó betegségünk a háttérben, inkább csak ránk tört az őszi depresszió, szakítottunk vagy valamilyen hormonális változás miatt levertek lettünk.

Ez az állapot nem keverhető össze a klasszikus, orvosi értelemben vett depresszióval, de azért érdemes rá figyelmet fordítani, hiszen a jelenség létezik: a stressz és a motiválatlanság mindannyiunk életébe beszökhet akár hetekre, akár hónapokra, de akár csak pillanatokra is – persze érdemes önismereti gyakorlatokkal és rengeteg beszélgetéssel utánajárni, hogy mi a probléma igazi forrása, de ha instant segítség kell gyorsan és helyben, akkor próbáld ki valamelyiket ezek közül a mantrák közül, mert tényleg működnek!

“Ennek is vége lesz egyszer”

Nincs ember, akit ne nyugtatna meg a gondolat, miszerint a félelem, a stressz, a bánat és a levertség -ugyanúgy, mint bármelyik másik érzelem- mulandó.

Ha éppen ezerrel stresszelsz, vagy általánosságban fáj az élet és teljesen levert vagy, nyugtasd magad azzal, hogy semmi sem tarthat örökké, még a legfájdalmasabb állapot sem – a nehéz időszakok végessége téged is képes lesz megnyugtatni.

“Legyen minden más, csak ma”

Gondolj csak bele: ha eltervezed, hogy mostantól (beláthatatlan ideig) mondjuk nem eszel kenyeret vagy leszoksz a kávéról, hirtelen elkap a vágy és még egy utolsó, óriási adagot szeretnél kapni a szenvedélyed tárgyából – de mi van, ha inkább a mának kezdesz el élni, és úgy döntesz, legalább ezen az egy napon jó leszel?

Azonnal leveszed a válladról a terhet és -láss csodát- sikerrel jársz majd!

Kezeld így a hangulatingadozásaidat és a mélypontjaidat is: döntsd el, hogy ma márpedig jó kedved lesz és tegyél meg magadért mindent, mint egy igazi jóbarát!

Az eredmény nem fog elmaradni, a mából pedig hosszútávon minden nap lesz, majd meglátod.

“A létezésemnek van értelme”

Ha elhiszed a fenti mondatot, ha nem (sajnos néha tényleg nem egyszerű hinni a saját létünk értelmében, de ez is egy múló állapot), csak ismételgesd és közben gondolj arra, milyen hatással van a te mindennapi létezésed más emberek életére!

Segítesz nekik? Felvidítod őket? Szeretnek?

Akkor már nyert ügyed van, de ha nem érzed ilyen pozitívnak a mindennapokat, akkor se csüggedj: keress egy helyet, ahol igenis fontos lehetsz!

Ez lehet egy állatgondozó helytől kezdve kisgyerekek tanításán át egy idősek otthonában való zenélésig bármi – csak érezd, hogy jót teszel mások életében, mert akkor a tied is elkezd majd örömmel megtelni.

“Nagyon bátor vagyok”

Ha rádtör a pánik vagy a mindennapi félelem és szorongás, mit csinálsz: azt hajtogatod magadnak, hogy nem félsz, vagy azt, hogy bátor vagy?

Fogadjunk, hogy az elsőt – sajnos ez egy elég rossz beidegződés, ugyanis a “nem félek” mondatban mégiscsak valahogy megjelenik a félelem-szó, amitől már sokkal könnyebben asszociálhatsz remegésre, menekülésre, szorongásra…

Minek ilyen képekkel fárasztani magad, amikor mondhatod azt is, hogy “nagyon bátor vagyok”?

Ha ezt a pozitív mondatot ismételgeted, rögtön kevésbé lesznek úrrá rajtad a negatív gondolataid…

Próbáld ki!

“Bőven elég vagyok”

A depresszióban vagy ahhoz közeli állapotokban szenvedő emberek gyakran találkoznak azzal az elképzeléssel, hogy ők nem elegek: nem elég szépek, nem elég ügyesek, nem elég tehetségesek és még sorolhatnám…

Te mit érzel ilyenkor?

Ha benned is sokszor megfogalmazódik a gondolat, hogy kevés leszel egy feladathoz vagy élethelyzethez, csak mantrázd magadnak azt, hogy elég vagy, és gondolj arra, hogy igazából mindenki szenved ilyen és ehhez hasonló félelmektől – tehát pont ugyanannyira vagy elég és tökéletes, mint az, akit igazából irigyelsz!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!