Növényt termesztettek a Holdról származó talajban

Növényt termesztettek a Holdról származó talajban

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Növényt termesztettek a Holdról származó talajban

A Floridai Egyetem kutatócsoportja 50 éves holdtalajt használva csíráztatott ki zöld hajtásokat – és sokkolta őket az eredmények.

A NASA hatszor küldött űrhajósokat a Holdra – és ezeknek az égi kirándulásoknak köszönhetően a tudósok itt a Földön többet megtudhattak arról, hogyan lehet fenntartani az életet a világűrben. Legutóbb a Floridai Egyetem kutatócsoportja az Apollo-küldetések során gyűjtött talajból termesztett növényeket. Eredményeik segíthetnek nekünk jobban megérteni, hogyan lenne lehetséges táplálékot és oxigént termelni a Holdon.

A tudósok magokat ültettek a talajba, amelyet az Apollo 11, 12 és 17 űrhajósai gyűjtöttek be 1969 és 1972 között. Vizet adtak hozzá, tápanyagot, valamint fényt, és a magból ehető tavaszi salátát növesztettek. Ez a „holdkert” mindössze 12 grammnyi szennyeződéssel nőtt ki a NASA gyűjteményéből.

A csapat kezdetben szkeptikus volt a növények kihajtását illetően, mivel a talaj az űrből származik. “Meglepődtünk az eredményen. Ezt nem tudtuk volna előre megjósolni” – mondta Anna-Lisa Paul professzor, a tanulmány társszerzője. „Ennek a kísérletnek az eredményeiből azt tudtuk meg, hogy a holdtalajok nem szakították meg a növények csírázásában szerepet játszó hormonokat és folyamatokat.” A kutatás eredményei segítettek meghatározni, hogy a kutatók miként fejlődhetnek a jövőben az űrben és az űrből. „A növények segítettek megállapítani, hogy a Holdról visszahozott talajminták nem tartalmaztak kórokozókat vagy más ismeretlen összetevőket, amelyek károsítanák a szárazföldi életet” – tette hozzá Paul.

StockRocket/istockphoto.com

A jövőben a Holdon termeszthetjük a növényeket?

Jövőbeni, hosszabb űrmissziókhoz használhatjuk a Holdat gócként vagy kilövőállásként. Logikus, hogy a már ott lévő talajt szeretnénk növények termesztésére használni” – mondta Rob Ferl professzor, a tanulmány másik társszerzője. „Szóval, mi történik, ha növényeket nevelsz a Hold talajában, ami teljesen kívül esik egy növény evolúciós tapasztalatán? Mit csinálnának a növények egy holdi üvegházban? Lehetnek holdgazdáink?

A vizsgálat számos további, izgalmas kérdést vet fel, amelyek azért is fontosak lehetnek, mert egyre többen gondolják úgy, érdemes egy olyan jövőbeni forgatókönyvre is felkészülni, amiben az emberiség nem a Földön folytatja az életet.

Vannak, akik szerint nem teszünk eleget és elég gyorsan a globális felmelegedés ellen. Mások szerint pedig már átléptük azt a határt, ami után ezek a folyamatok visszafordíthatóak lennének, és erőforrásaink is vészesen fogynak a Földön.

Ha az életet egy másik bolygón kell folytatnunk, kritikus fontosságú lehet, hogy tudjuk, hogyan és milyen, az emberek számára fogyasztható növényeket termelhetünk az űri környezetben. Ám még ha szerencsésen alakulnak is a körülmények a jövőben, sikerül megállítanunk a globális felmelegedést és megőrizni az emberi életet a mostani bolygónkon, a holdbéli farmok akkor is nagy hasznunkra lehetnek. Például a távoli expedíciókra induló űrhajósok a Holdon is „feltankolhatnak” élelmiszerből, nem kell ezért mindig visszatérniük a Földre. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal messzebb is eljuthatnak, és sokkal távolabbi helyeket is felfedezhetnek a titokzatos világűrben.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!