Esküvő / Párkapcsolat / Szerelem

5 nehézség, amivel egy lánybúcsú szervezésekor szembesülhetsz

5 nehézség, amivel egy lánybúcsú szervezésekor szembesülhetsz

Lánybúcsút szervezni hálás és különleges feladat, hiszen azt jelenti, hogy valaki élete egyik legemlékezetesebb napját a te kezedbe adja. Emiatt azonban nem csak őrült nagy felelősség nehezedik a vállaidra, hanem több olyan feladat is, aminek a megoldása nem feltétlenül lesz egyszerű.  

Semmi reakció

A lánybúcsú szervezése során az egyik első és legfontosabb feladatod, hogy a listán szereplő barátnőket egy csokorba gyűjtsd, hiszen a tervezés során pontosan tudnod kell, hányan fognak részt venni a nagy eseményen.

Mivel a létszám meghatározza a programokat, az anyagiakat, a foglalásokat, egy-két fő jelenléte vagy távolmaradása is rengeteget számít. És ezzel el is érkeztél az első nehézséghez, hiszen szinte biztos, hogy lesznek olyanok, akik semmire sem reagálnak, még a meghívásra sem!

Persze idővel rájössz, hogy velük nem érdemes semmilyen szinten számolnod, de szinte biztos, hogy valaki az utolsó pillanatban benyögi: „mégis ráérne”.

Ha meg tudod oldani a becsatlakozását, akkor nyugodtan engedhetsz ebben a helyzetben, ha viszont nem, akkor ne legyen lelkiismeret furdalásod, amiért a menyasszony egyik meghívott vendégét otthon kell hagynotok!

Mások a hátad mögött elégedetlenkednek

Dacára annak, hogy egyesek egy válaszlevet sem hajlandóak írni, biztos lehetsz benne, hogy a hátad mögött mégis lesznek olyanok, akik elégedetlenkedni fognak.

Ez akkor is így lesz, ha mindenkit egyesével megkérdezel, úgyhogy nem érdemes extrém mennyiségű energiát fektetned a vélemények begyűjtésébe.

Még négy-öt álláspontot is nagyon nehéz összeegyeztetni, főleg, ha a sokan nem ismerik egymást (a feladat pedig csak nehezedik, minél többen vannak a résztvevő lányok).

Emiatt először is el kell fogadnod, hogy nem tudsz mindenkinek a kedvére tenni, szervezőként közvetve, vagy közvetlenül, de érni fognak sérelmek.

Másodsorban pedig szerencsésebb, ha nem öt-tíz programmal rukkolsz elő, hanem kitalálsz egy-két alternatívát, így már sokkal könnyebb lesz a többieket választásra bírni.

Nem számít, mit akar a menyasszony

Sok nőben él egy kép a lánybúcsúkról, és mindenáron azt szeretnék megvalósítani, pedig egyáltalán nem biztos, hogy a menyasszony ugyanarra a menetrendre vágyik.

Szervezőként neked viszont nagyon fontos ügyelned erre, és mindenképpen arra kell törekedned, hogy az ara igényei kerüljenek a központba.

Persze lehet egyensúlyozni az arany középúton, de csak azért ne menjetek egy népszerű szórakozóhelyre, mert a többség megszavazza, miközben a menyasszony egyáltalán nem vágyik a bulira.

Erről megint csak nehéz lehet meggyőzni a többséget, sokan nem látnak távolabb az orruknál, és önző módon csak a saját elképzeléseikre támaszkodnak.

Nyilvánvalóan fontos, hogy a résztvevők is jól érezzék magukat, de arról neked kell gondoskodni, hogy elfogadják: ezen az estén nem ők a főszereplők.

Azt éreztetik, neked tesznek szívességet

Sokszor érezheted azt a válaszlevelekben, vagy a kiosztott feladatokban, hogy a résztvevők tulajdonképpen neked tesznek szívességet, olyan teendőket visznek véghez, amikkel a te vállaidról veszik le a felelősséget.

Ez részben igaz, de sokan nem igazán fogják fel, hogy a cél közös: a mennyasszonyt kell boldoggá tenni.

Ha nagyon ellenálló a csapat, akkor jobban teszed, ha inkább te vállalod magadra a feladatok legjavát, mert sajnos csak így lehetsz biztos benne, hogy minden időben és pontosan sorra kerül.

Persze azért a legtöbb lánybúcsús csapatban szokott lenni néhány felelősségteljes résztvevő, akikre bátran támaszkodhatsz, de inkább kevesebben hajtsátok végre a fontos teendőket, mint hogy mindenkire jusson feladat.

Kerül, amibe kerül (és néha csak neked)

Akár kiosztod a feladatokat, akár magad intézel mindent, egész biztos, hogy te fogod a legtöbb pénzt beletenni a lánybúcsúba.

Sajnos tipikusnak tekinthető, hogy valaki az utolsó pillanatban valamilyen indokkal lemondja az eseményt, de attól még az ő részét állni kell – márpedig ha nem fizette ki korábban, akkor az a valaki te leszel.

Persze a nagyobb költségeket érdemes szétosztani, de utólagosan pár ezer forintért valószínűleg nem fogsz házalni a résztvevők között.

Eleve kínos tud lenni, ha erre a magától értetődő dologra fel kell hívni a figyelmet, de sajnos nem mindenkinek egyértelmű, hogy a költségeket közösen illik vállalni (akkor is, ha valaki last minute, vagy akár szó nélkül meggondolja magát).

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást