Negatív kalóriás ételek – tévhit vagy valóság?

Negatív kalóriás ételek – tévhit vagy valóság?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Negatív kalóriás ételek – tévhit vagy valóság?

Képzeld csak el, milyen jó lenne, ha bizonyos ételeket nyugodtan megehetnél, és a segítségükkel nemhogy nem híznál, hanem egyenesen megszabadulnál jó pár felesleges kalóriától! Manapság egyre gyakrabban hallani az úgynevezett negatív kalóriás ételekről, de vajon mennyire válnak be ezek a valóságban? Most eláruljuk, pontosan mit is jelent ez a kifejezés, és valóban lehet-e fogyni ezzel a módszerrel.

Mi az a negatív kalóriás étel?

Maga a negatív kalóriás étel elvileg azt jelenti, hogy a segítségével több kalóriát égethetsz el, mint amennyit valójában tartalmaz.

Csakhogy bármennyire szépen is hangzik ez az elgondolás, közel sem ilyen egyszerű a kérdés.

Ha ugyanis egy étel nemhogy nem visz be energiát a szervezetedbe, de még el is von belőle, azt nem igazán nevezhetjük jótékonynak.

Ennyi erővel evés helyett akár hideg vizet is ihatsz egész nap, noha így fogyókúrázni nem ajánlott, mert több kárt okoz, mint amennyi hasznot hozna.

Az étkezés szempontjából az energiafelhasználás tölt be igazán kulcsfontosságú szerepet, de itt is van néhány dolog, amit mindenképpen érdemes letisztáznod magadban.

Energia és a szervezeted

Az ételek hőt adnak a szervezetednek, amit szimplán kalóriának nevezünk. Ahhoz, hogy az ételeket meg tudjuk emészteni, le tudjuk bontani, vagy képesek legyenek felszívódni, energiára van szükségünk.

Ebből következik, hogy amit egy-egy étkezésből nyersz, rögtön erre használod fel. Ugyanakkor, ha például zsírból viszel be 100 Kcal energiát, mindössze 3 Kcal használódik fel ezekre a folyamatokra.

Magas rosttartalmú zöldségeknél és gyümölcsöknél ez 20%, míg fehérjék esetében a 30%-os arány is elérhető.

Ezek után megállapíthatjuk, hogy ha egy negatív kalóriás ételről beszélünk, az értéknek 100% felett kéne lennie.

Ezt elég nehéz elképzelni, ráadásul annyira éhes lennél tőle, hogy egyszerűbb, ha inkább nem is eszel semmit.

Derítsük ki az igazságot!

Persze nem lehet ilyen egyszerűen szemlélni az ételek által biztosított hőt, vagy más néven a termikus hatást.

Ott vannak például a rostok, amik energiát használnak fel ugyan, de emészthetetlen összetevők, így nem is valódi ételek.

Ugyanakkor többek között javítják az emésztést, és paradox módon lassítják a felszívódást. Ez pedig nagyon fontos alkotórésze az étkezésnek.

Hízásra ugyanis a nagyon magas vércukorszint sarkallja a szervezetet. És mint az köztudott, a cukrok, üdítők, fehérkenyerek, fehér liszt és fehér rizs az elsődleges okozói ennek.

Épp ezért fontos minél inkább kerülnöd ezeket!

Az anyagcsere szerepe

Ami ugyancsak nagyon fontos a fogyás szempontjából, az az anyagcseréd fokozása.

Ezt a szervezeted a bevitt kalóriáktól függetlenül szabályozza, és hormonális, sőt, pszichés változásokkal is összefügg.

Ez már jóval bonyolultabb téma, de egy dolgot biztosan leszűrhetsz belőle: ha túlsúlyod van, a szervezeted egyensúlya megbomlott, ezt pedig nem leszel képes egyetlen tényezőre fókuszálva visszaállítani, hiszen jóval összetettebb probléma állhat a háttérben.

Épp ezért nem szabad bedőlni a csodadiétáknak, a fogyasztószereknek, vagy a negatív kalóriás ételeknek, hiszen amint láthatod, nem kizárólag ettől függ a diéta sikeressége. 

Ha szükséged lenne pár diétás tippre…

Kíváncsi vagy, ezek után mit érdemes tenned, hogy megszabadulj a makacs zsírpárnáktól?

Kerüld azokat a finomított szénhidrátokat, amiktől a vércukor szinted hullámvölgyeken megy keresztül. Egyél helyette sok rostot, lúgosíts, méregteleníts, és szabadulj meg minden irritációt okozó ételtől.

Ha nem csak étkezési tippek érdekelnek, hanem esetleg kozmetikai kezeléseken gondolkozol, érdemes kipróbálnod a kavitációs zsírbontást. Ez nagyon népszerű, hiszen helyi zsírbontást végez, vagyis pontosan ott fogyaszt, ahol használod.

Így például megszabadulhatsz a párnácskáktól a hasadon, miközben nem kell a mellméreted csökkenésétől tartanod.

Ha pedig nincs időd kozmetikába járni, számos szuper otthoni készüléket találsz, amivel akár saját magad is kényelmesen elvégezheted a kezelést.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást