Tedd meg ezt minden nap, és sokkal tovább élhetsz

Tedd meg ezt minden nap, és sokkal tovább élhetsz

Címlap / Életmód / Egészség / Tedd meg ezt minden nap, és sokkal tovább élhetsz

Ha arról van szó, hogy mit tegyünk a hosszú és boldog életért, a legbölcsebb döntés talán az, ha azoknak a tanácsait hallgatjuk meg elsők közt, akik már maguk is szép kort éltek meg. Tőlük gyakran hallhatjuk, hogyan alakították életük során az étkezési szokásaikat, mennyit és hogyan mozogtak vagy mivel töltötték még a napjaikat. De mi a helyzet az éjszakákkal? Nos, dr. Seema Bonney, az egészséges öregedés és a hosszú élet szakértője szerint ami éjszaka történik, az is ugyanolyan fontos, mint ami nappal, ezért sosem érdemes figyelmen kívül hagynunk.

A hosszú élet és az alvás szorosan összetartoznak

Vannak bizonyos szokások, amelyekről gyakran vitatkoznak a szakértők és a laikusok is, ha arról van szó, mennyire segítik a hosszú életet. Nos, az alvás határozottan nem tartozik közéjük. Ugyanis abban szinte mindenki egyetért, hogy az elegendő alvás kulcsfontosságú szerepet tölt be az élethosszunkban, és valóban hatásos a szervezetünk öregedési folyamatának lassításában. Egyszerűbben szólva tehát szükségünk van rá az egészségi állapotunk optimalizálásához, ami egyúttal a várható élettartamunkra is kihat.

Az alvás nem passzív folyamat

Ha te is gondoltad már azt, hogy majd alszol később, hétvégén vagy ha idős leszel, ahelyett, hogy hagytad volna pihenni a tested, amikor jelezte, hogy szüksége van rá, bizony nem túl kedvező döntést hoztál. Ugyanis bár az alvás egy passzív folyamatnak tűnhet, valójában jótékony biológiai aktivitást indít el a testünkben.

Amíg alszunk, az agyunk kiüríti a felesleges fehérjéket, az agyalapi mirigyeink hormonokat szabadítanak fel, amelyek elősegítik a testünk növekedését/helyreállítását, és az immunrendszerünk is védekező üzemmódban van.

urbazon/istockphoto.com

Ilyen csodásan hat rád, ha eleget és jól alszol

Ha eleget és jól is alszol, akkor az idővel bizony az egészségi állapotodra is pozitívan fog hatni. A jó alvási szokások ugyanis támogatják a vércukorszinted szabályozását, segíthetnek egy optimális testsúly fenntartásában. Emellett támogatják a test kognitív funkcióit, és a szíved egészségére nézve is nagyszerűek.

Egyes tanulmányok egyenesen arra az eredményre jutottak, hogy az alvási szokások optimalizálása létfontosságú az immunrendszerünk egészségének a megőrzéséhez. Ebbe pedig ugyanúgy beletartozik az, hogy ne aludjunk túl sokat, mint az, hogy túl keveset.

Ha ezt valóban komolyan vesszük, akkor általánosságban elmondható, hogy minden nap érdemes arra törekednünk, hogy 7-9 órát aludjunk, és valóban jól, mélyen is eleget aludjunk.

Amit feltétlenül jegyezz meg

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy hosszú, egészséges és boldog életet szeretnénk magunknak. Az viszont egészen biztos, hogy napjainkban sokan nem vagyunk elég következetesek az alvási szokásainkat illetően.

Persze egy rossz alvással telt éjszaka még nem jelenti automatikusan azt, hogy utána nagy csapás éri az egészségedet, ahogyan nem egy hamburgertől hízunk el és nem is egyetlen kihagyott edzés miatt nem leszünk fittek.

A lényeg a következetesség és a tudatos odafigyelés. Így például ha már tudod, hogy a technikai eszközök használata nagyjából egy órával lefekvés előtt már nem célszerű, akkor próbáld meg azokat fokozatosan félretenni. De ugyanilyen sokat számíthat az is, ha nehezebb ételeket este nem eszel, napközben többet mozogsz vagy ha késő délutántól már nem fogyasztasz koffeint. Ezek a dolgok sokszor apróságnak tűnhetnek, de ha arra gondolsz, hogy a segítségükkel végeredményben egészségesebben, boldogabban és tovább élhetsz, máris apróságnak fognak tűnni.

Forrás: mindbodygreen.com, heart.org, nyitókép: MilosStankovic/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!