10 lélekszépítő dolog lefekvés előtt, amitől jól végződik és indul a napod

10 lélekszépítő dolog lefekvés előtt, amitől jól végződik és indul a napod

Címlap / Életmód / Lélek / 10 lélekszépítő dolog lefekvés előtt, amitől jól végződik és indul a napod

Egy hektikus nap után – mikor végre elül a káosz – fontos, hogy hasznos kis rutinjaink segítségével készülődjünk a lefekvéshez. Az alább tíz apró, de fontos dolog következtében az alvás pihentetőbb, a reggel pedig gördülékenyebb lesz.

Kütyü-mentesen

Napjainkban gyakorlatilag mindenkinek az az első dolga reggel, hogy a telefonjáért nyúl, este pedig az utolsó mozdulatunk az, hogy letesszük a telefont vagy tabletet, illetve bezárjuk a laptopot. Ez azért nem jó, mert a képernyők kék fénye ártalmas, a hírek, üzenetek, állandó impulzusok pedig felkavarják gondolatainkat és így nehezebben alszunk el. Lefekvés előtt két, de legalább egy órával már semmiféle kütyü ne legyen a kezedben. 

Ápold a tested!

Egy forró zuhany vagy kellemes fürdő nemcsak azért szükséges, mert lemossuk a napközben ránkrakódott koszt, hanem mert ellazít minket, ami jól jön, mielőtt ágyba bújunk. Add meg a módját és használj fürdősót vagy illatos olajokat. Az arcápoló rutinod sem hanyagold el. 

Gondold át az aznap történteket

Ha nem a küyüt nyomkodjuk, van időnk egy kicsit reflektálni. Idézd fel a nap eseményeit: mi az, ami nem sikerült, mi az, ami igen és a jövőben mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban menjenek a dolgok. Ha örömödet leled benne, érdemes naplót vezetned, ahová bekerülhetnek akár az aznapi gondolataid, akár a jövőbeli terveid.

Napló
Napló – istockphoto

Tervezd meg a másnapi teendőket

Mintha csak a határidőnaplódat néznéd át, fejben menj végig a másnapi tennivalókon és készülj fel rájuk lélekben, így könnyebben hajtod majd végre őket. Gondolj arra is, hogy az életben hova akarsz eljutni, mik a céljaid és hol tartasz az odavezető úton, így könnyebben megvalósul majd. 

A gondolatok vizualizálása

Ha az előbb említett célokat, álmokat leírod, nagyobb eséllyel fogod tudni megvalósítani őket. Nem kell szó szerint naplót vezetned, de jót tesz, ha papírra veted, hogy aznap milyen pozitív dolgok történtek veled és hogy miket szeretnél elérni. 

Rawpixel/depositphotos.com

Hála

Hajlamosak vagyunk a panaszkodásra és arra, hogy sötétebben lássuk a dolgokat, mint kellene. Ne arra fókuszálj, ami nincs, hanem minden nap adj hálát azért, amid van: egészség, család, barátok, ágy, amire lehajtod a fejed, tető a fejed fölött, betevő falat. A világ nagy részének mindez nem adatik meg, ezt nem szabad elfelejteni. A hála rendszeres gyakorlása segít abban is, hogy boldogabbnak érezd magad. 

Az olvasás nyugalma

Mielőtt lehunyod a szemed, olvass valamit, minden este. Ez egy nagyon hasznos és fontos szokás, hiszen – mivel minden könyv egy új világba repít – nemcsak a fantáziád indítja be, hanem a negatív gondolataidat is elfeledteti. Ha fáradt vagy, az is elég, ha csak egy fél oldalt olvasol el, de minden estéd egy könyvvel zárd le. 

Meditálás

Sok ember azt hiszi, a meditáció nem neki való, pedig azzal, hogy kicsit befelé fordulunk és spirituálisan „kinyújtózunk”, már kijelenthetjük, hogy meditálunk. Nyugtasd meg az elméd és élvezd a nyugodt pillanatot egy meditációs gyakorlat segítségével. 

Ima és a szeretet érzése

Nem mindenki vallásos, de mindenkinek vannak az életében olyanok, akiket szeret és törődik sorsukkal, illetve mindenki azt szeretné, hogy ő maga jobb ember, a világ pedig jobb hely legyen. Lefekvés előtt idézd fel ezeket a pozitív gondolatokat.

Az ideális környezet a pihenéshez

Minden elektronikai cikket kapcsolj ki vagy még jobb, ha kiviszed a szobából. Legyen sötét, viselj kényelmes alvóruhát, a szoba ne legyen túl meleg és a hajad ne legyen szorosan összefogva. Gyakorold a hasznos kis szokásokat minden nap, ne erőlködve, hanem könnyedén juss el addig, hogy mindegyik zsigerből jön és az álmod nyugodtabb lesz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást