Nagy szezonális pénzspórolási praktikák – Tízezrek maradnak majd a zsebedben!

Nagy szezonális pénzspórolási praktikák – Tízezrek maradnak majd a zsebedben!

Címlap / Életmód / Nagy szezonális pénzspórolási praktikák – Tízezrek maradnak majd a zsebedben!

Várd meg a leárazásokat!

Az idei évben – köszönhetően a koronavírusnak – óriási akciókkal kedveskedtek nekünk a kisebb-nagyobb boltok, hiszen a válság erőteljesen érintette a márkákat is, akik kénytelenek voltak áron alul megszabadulni a termékeiktől. Ez várhatóan nem lesz másként a nyárvégi leárazásokat illetően sem, aminek a jelei most is látszanak a boltokban. Ugyan a vásárlási kedv már nőtt a korábbiakhoz képest, még mindig sokan vannak azok, akik kénytelenek komolyan fogni a kiadásaikat.

Emiatt aztán várható, hogy a szezon végén az átlagosnál is nagyobb leárazásokkal találkozhatsz majd a boltokban. Ha tehát nem életbevágó, hogy felfrissítsd a ruhatáradat, érdemes kicsit várnod. Addig is kipróbálhatsz néhány praktikát, amikkel felújíthatod a megunt, de még jó ruháidat. Például sortot készíthetsz a kopott farmeredből, vagy megköthető topot a régi pólódból.

Részesítsd előnyben az ingyenes programokat!

Most nyáron sajnos szűkén vagyunk a programoknak, hiszen rengeteg fesztivált, rendezvényt kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők. Emiatt viszont előtérbe kerültek a kisebb, többségében olcsóbb programok, amik között nem egy ingyenes is akad. Ha a spórolás a cél, akkor egyértelműen érdemes ezeket előnyben részesítened, hiszen nem kell, hogy feltétlenül élmények nélkül teljen a nyár akkor, amikor nem igazán szeretnél költekezni.

A spórolásra tökéletes alternatívákat kínálnak az önállóan szervezett programok is, mint amilyen pl. egy-egy biciklitúra, kirándulás, vagy éppen a városnézés. Érdemes összeállni néhány baráttal, családdal is, hiszen szinte kivétel nélkül, minden intézmény biztosít kedvezményeket csoportos belépés esetén. Ráadásul nem csak a belépőkön, hanem az útiköltségen is spórolhattok, ha nem egyedül utaztok.

Marcos Paulo Prado/unsplash.com

Spórolj az étkezésen!

Alapvető és nélkülözhetetlen kiadás az étkezés, amin nem könnyű spórolni. Nem csak az egyre emelkedő árak miatt, hanem mert egészségünk kulcsa is egyben, mi kerül a tányérunkra. Nyáron feltétlenül részesítsd előnyben az idényzöldségeket és gyümölcsöket, lehetőleg pedig azokat, amik helyben teremnek. Ezek mindig a legolcsóbbak, és eltenni is érdemes belőlük: sokat spórolhatsz, ha fagyasztasz a szezonális termékekből, vagy éppen lekvárt, készételt főzöl az alapanyagokból.

Ami pedig az aktuális heteket illeti, jóval olcsóbban kijössz, ha megtervezed előre a menüt. Amennyiben otthon főzöl, és előre gondolkodsz, úgy elkerülheted a túlköltekezést. Nézd meg, milyen akciók várhatóak, esetleg írd is össze azokat az alapanyagokat, amik majd a vásárlás után a rendelkezésedre állnak – ennek megfelelően már össze is állíthatod a hétre tervezett menüdet! Sajnos nagyon komoly összegbe is kerülhet egy-egy étteremben eltöltött vacsora, vagy ebéd, és a rendelés sem feltétlenül olcsó mulatság. A jó hír viszont az, hogy tervezéssel és egy kis fantáziával kontrollálni tudod az étrendedet éppúgy, mint a kiadásaidat. 

Tudatosan csökkentsd a rezsit

Nyáron a rezsit illetően két dologgal könnyű túlköltekezni: az egyik a villanyszámla, a másik a víz. Utóbbit sűrűn használjuk a medencék feltöltésére, valamint öntözésre. Ha sok virágot és szép zöld pázsitot szeretnél, akkor nem igazán tudsz spórolni vele, de néhány dolgot azért megtehetsz.

Ilyen az, ha felfogod az esővizet, és amíg van, abból öntözöl, valamint, hogy erre a rutinra inkább a késői órákban fordítasz időt, így a lehető legkevesebb víz fog elpárologni a forró földről.

Ha nem muszáj, ne vásárolj óriási medencét, hiszen többségük nehezen kezelhető és amúgy is kihasználatlan. Természetesen akadnak kivételek, de a legtöbb udvaron bőségesen elegendőnek bizonyulnak a kisebb, könnyen tisztítható és karbantartható változatok.

A villanyszámla legjobban a légkondicionálók és ventilátorok miatt ugrik meg, és bár nem akarunk ezek használatáról lebeszélni, a nyári spórolás jegyében okosan érdemes használnod őket. Mindenképpen húzd le a redőnyöket, reluxákat, sötétítőket nappal, hiszen ezek segítenek, hogy lassabban melegedjen át a lakás.

Éjszaka, ha nem muszáj, ne hagyd menni a gépeket, inkább nyisd ki az ablakokat, szellőztess. Többnyire lehűl annyira a levegő, hogy felfrissítse az otthonodat. A betegségek elkerülése érdekében és azért, hogy a légkondid se dolgozzon csúcsteljesítményen, legfeljebb 6-8 fokkal szabad hidegebbet csinálni a lakásban, mint ami odakinn van. Lehetőség szerint az egyéb hőforrásokat is érdemes kiiktatnod, mielőtt maximumra tekered a légkondit. Most sokkal inkább teregess, minthogy bekapcsold a szárítógépet és az sem árt, ha nem dübörög a sütőd, hanem csak összedobsz valamit gyorsan a főzőlapon. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást