Egészség / Életmód / Lélek

Mutasd, hogy alszol, megmondom, ki vagy!

Mutasd, hogy alszol, megmondom, ki vagy!

Ki mint vet, úgy arat – nos, ez átírható a következőre: ki mint alszik, úgy él, ha alvási szokásainkra helyezzük a figyelmet. Az ugyanis, hogy milyen pózban pihenünk, rengeteget elárul személyiségünkről, mégpedig leplezetlenül, beleértve a szorongásokat, félelmeket, vágyakat és aktuális lelki állapot. Cikkünkből kiderül, egy-egy alvási testhelyzetből milyen rejtett tulajdonságodra következtethetsz!

Az álmok szimbolikája, az alvás időtartama, egyáltalán az, hogyan viszonyulunk az alváshoz, mind-mind összefüggésben vannak azzal, kik is vagyunk valójában. A pihenéssel töltött órák fizikai formája gyakorlatilag testbeszéd, amely komoly üzeneted hordoz.

Ha az oldaladon fekszel

Talán a legtöbb ember az oldalt fekvő pozíciókatrészesíti előnyben. Ezek közül is legnépszerűbb az embriópóz. Egy felmérés szerint a nők több mint fele ebben a testhelyzetben alussza legigazabb álmát. Nem is csoda, hiszen az összegömbölyödött formát felvevők tudat alatt védelmet, oltalmat igényelnek. Akár egy magzat, oldalfekvésben, végtagjaikat maguk alá húzva, egymáshoz közel tartva, összegubózva alszanak. Az ilyen típusú személyekre jellemző még a félénkség, visszahúzódás, szégyenlősség, gyakran a túlérzékenység is, és igyekeznek kerülni a mindennapi konfliktusokat. Ha te is az embrióhelyzetben alvók táborát népszerűsíted, érdemes lenne felgöngyölítened, mi okozza benned ezt a félénkséget; lehet munkahelyi vagy (pár)kapcsolati probléma, de akár önmagaddal, önértékeléseddel kapcsolatos nehézség is. Ahogy a kezeket és lábakat összehúzod a tested előtt, valamit jelképesen bezársz magadba, tehát ez a zárkózottságodat jeleníti meg.

Az embrióhelyzethez hasonlóan a tigris pozíció is egy oldalt fekvő, közkedvelt forma. Az egyik láb felhúzva, a másik lazán kinyújtva helyezkedik el, a karok kényelmesen be vannak hajlítva. Ez tulajdonképpen egy félig oldalt, félig hason fekvő testhelyzet, ami egyszerre enged következtetni kellő lazaságra, fesztelenségre, és aktivitásra is. Egy kutatás szerint minden 6. ember felveszi rövidebb-hosszabb időre ezt a pozitúrát az éjszaka során. Ha elsősorban így szoktál szunyókálni, figyeld meg, mennyire húzod fel erősen a lábad: minél nagyobb a távolság a két láb közt, annál inkább utalhat diszharmóniára, kiegyensúlyozatlanságra. Az embrióhoz közelítő, de nem kimondottan összegömbölyödő forma, ahol a végtagok csak lazán vannak hajlítva oldalfekvésben, kiválóan reprezentálja az önmagával és a világgal harmóniában élő személyt.

Ha háton fekszel

Ha a háton fekvők közé tartozol, általánosságban elmondható rólad, hogy erős, magabiztos személyiség vagy, aki nem fél a sebezhetőségtől: a test elülső, puha része, úgy mint a has, a belső szervek, és a szív, ilyenkor kvázi védtelen, fedetlen, de nem tartasz ettől a világ felé való kitárulkozástól. Jellemzően nincs benned feszültség, jó problémamegoldó vagy.

Ha karjaidat, lábaidat szétveted, az önzőségre, fokozott én-tudatra is vallhat, csakúgy, mint a félelem hiányára. Ha pedig a kezedet a fejed fölé emelve alszol, az arra utal, hogy nyugodt és gondtalan vagy. Nézd csak meg a babákat! Pont így alszanak. Végezetül a háton fekvők táborán belül a fegyelmezett, csendes, visszahúzódó személyiségű emberek általában múmiapózban alszanak, vagyis a karok a test mellett vannak hanyatt fekvésben.

Ha hason fekszel

A kitárulkozó személyiség ellenpólusa az, aki testének puhább, gyengébb részeit védendő hason fekszik, ezzel kifejezve bizonytalanságát, sebezhetőségét. Egy másik vélekedés szerint viszont a hason fekvők egocentrikusak, szeretnek hatást gyakorolni a környezetükre – hangadók, irányító típusok.
 

Írd meg hozzászólásban, hogy magadra ismertél-e a jellemzés alapján!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást