Életmód / Táplálkozás

A must jótékony hatásai

A must jótékony hatásai

A szüret egyik elengedhetetlen velejárója a must, amely valószínűleg sokunk kedvenc itala októberben. Nem csak íze és a szüreti hangulat szeretete miatt érdemes azonban fogyasztanunk, mivel számtalan előnyös hatása van szervezetünk működésére is.

Vitaminok

A must legnagyobb részt a szőlő húsának levéből áll, de az előállítás során a héj és a mag vízoldékony vegyületei is belekerülnek az italba.
Mindennek köszönhetően a must tartalmaz A-provitamint, valamint B1-, B2- és B6, C- és E-vitaminokat is, melyek mind pozitívan befolyásolják egészségünket és szépségünket egyaránt.

Ásványi anyagok

A mustban természetesen a szőlő összes ásványi anyaga megtalálható. Ilyenek a cink, a kálcium, a jód, a vas, a kálium, a szelén, a foszfor, a mangán és a magnézium.
Ezekről a hasznos anyagokról érdemes tudni, hogy a must erjedésével, a bor létrejöttének folyamatában az ásványi anyagok mennyisége csökken.

Antioxidáns

A must hatóanyagai között több is kiváló antioxidáns, így szervezetünk könnyebben és eredményesebben veheti fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.
A must fogyasztásának hatására csökkenhet a rákos betegségek kialakulásának, illetve a keringési problémák előfordulásának esélye is.

Gyengeség, vérszegénység

Megfigyelések és tudományos kutatások egyaránt arról tanúskodnak, hogy a must és a benne megtalálható anyagok nagyban hozzájárulnak a legyengült, vérszegény szervezet megerősítéséhez.
Betegség utáni lábadozáshoz is kiváló segítség lehet, sokat gyorsíthatunk vele a gyógyulási folyamaton.

Gyulladások

A must kiválóan alkalmas a gyulladásos betegségek gyógyítására is. Ápolja és biztosítja a bőr egészségét, ezáltal segít az arcon lévő gyulladások mielőbbi eltüntetéseben is, de a szervezeten belül lévő komoly gyulladásokra is jó hatással van. Elég napi 1-2 pohárral inni belőle, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Bőr

A mustban megtalálható vitaminok hatására bőrünk könnyebben és tovább őrzi meg rugalmasságát, fiatalságát, vagyis az öregedési folyamatok lassítására is kiváló italunk lehet.
Ezzel párhuzamosan táplálja és puhítja a bőrt, gyorsítja a sebek gyógyulását, amit különösen magas cink és szelén tartalmának köszönhetünk.

Emésztés

A must közismerten fokozza az emésztést, különösen a benne megtalálható rostanyagoknak köszönhetően.
A pektin és a cellulóz hatására telítettségérzetünk emelkedik, növekszik a béltartalom mennyisége és a belek eleve intenzívebb munkára vannak ösztönözve. A musttal egyúttal az aranyeret is orvosolhatjuk.

Epe, vese

A must hatóanyagai fokozzák az epe elválasztását, megakadályozzák a vesekő kialakulását.
A húgyhólyag gyulladásának, kövesedésének megelőzésére is kiváló, ezért akinek a családban fordult elő hasonló betegség, az jól teszi, ha szüretkor nem hagyja ki néhány pohárral belőle.

Tisztítás, méregtelenítés

A must kiváló eszközünk lehet a szervezetünk tisztításában, méregtelenítésben is.
Fogyókúrához is tökéletes, elég napi 1-2 pohárral fogyasztani belőle, és máris úgy egészítettük ki a diétánkat, hogy közben gondoskodtunk szervezetünk erőnlétéről, hasznos anyagokkal való ellátásáról is.

Tartósítás

A must természetes környezetében, kezelés nélkül csupán néhány napig áll el, majd elkezdődik az erjedési folyamat.
Fagyasztással vagy főzéssel és dunsztolással azonban tartósítható, így akár Karácsonykor is kerülhet az ünnepi asztalra egy üveg szüreti must.

Nagy mennyiségben

A must erjedés előtt nem tartalmaz káros anyagot az emberi szervezet számára, így azt gyermekek is nyugodtan fogyaszthatják.
Emésztést fokozó hatása miatt azonban nagyobb mennyiségben nem ajánlott inni belőle. Sőt, erre nincs is szükség, hiszen napi 1-2 pohárral már nagyon sokat tettünk szervezetünk egészsége érdekében!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást