Életmód / Pénz és hivatás

A koronavírus ezért veszélyezteti leginkább a nők munkáját

A koronavírus ezért veszélyezteti leginkább a nők munkáját

Mi lehet a megoldás?

A szakértők szerint a munkáltatóknak aktívan részt kell venniük a károk enyhítésében. Így nem veszítünk el tehetségeket és nem nő tovább a nők és férfiak közötti társadalmi szakadék, amelynek kisebbítéséért sokan dolgoztak az elmúlt évszázadokban.

Vannak apróságok, amelyek segítenek: az online munka során sokan váltottak e-mailezésről egyszerűbb cset platformokra. Egy felfelé mutató hüvelykujjat küldeni, jelezve, hogy valaki megkapta a szükséges dokumentumot, sokkal egyszerűbb, mint ugyanezzel a tartalommal e-mailt küldeni. Az előbbit a gyerek mellől is meg lehet tenni egy pillanat alatt. Szintén segít a gyerekeket felügyelő szülőknek – de egyébként mindenki másnak is – ha előre tudható, hogy mely napokon és pontosan mettől meddig lesznek online megbeszélések. Így a munkanapok többi része sokkal jobban szervezhető. Szükségesek azonban olyan módosítások is, amelyek ennél nagyobb rugalmasságot követelnek.

„Egy nap csak 24 órából áll. Ha a gyermekfelügyelet nem lesz megoldva, akkor az, hogy ‘este 7 és hajnal 2 között is megcsinálhatod’ hosszú távon nem lehet megoldás” – magyarázza Katherine Goldstein újságíró, a dolgozó anyákról szóló Double Shift podcast megalkotója a BBC-nek. Egy értékes munkavállaló lecserélése szintén költséges lehet. Épp ezért a cégek anyagilag is jobban járnak, ha egy képzett, jó munkaerőt ugyanazzal a fizetéssel és beosztással, de alacsonyabb munkaórában foglalkoztatnak.

1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást