Család / Életmód

5 módszer, amivel a válogatós gyereket evésre ösztönözheted

5 módszer, amivel a válogatós gyereket evésre ösztönözheted

Minden anya rémálma, mikor a lelkét kiteszi, hogy valami egészséges, mégis finom étel kerüljön az asztalra, a gyermek mégis úgy néz rá, mintha valami moslékot tálalt volna fel neki. A legtöbb tanács, amit ilyenkor a szülő kap egyrészt kéretlen, másrészt elavult. Először is ne felejtsük el, hogy a gyerekeknek még másképp működnek az ízlelőbimbói, mint a felnőtteknek. Ez azért van így, mert egy gyerek hajlamos sok olyan dolgot a szájába venni, ami nem étel és káros lehet számára. Fontos például, hogy a savanyú vagy keserű ízű dolgokat elutasítsa, mert veszélyes lehet, így jobban vonzódnak az édes ízekhez és elutasítják azt, ami kesernyés vagy savanykás.

A legtöbb taktika, amivel a szülő rá akarja venni gyermekét a helyes étkezésre, nem működik. Például a fenyegetés (nem állhatsz fel az asztaltól, amíg nem üres a tányérod) vagy a megvesztegetés (ha megeszed, leülök veled társasozni) sosem fogja meggyőzni arról, hogy neki jó, ha megeszi az ételt, amit nem szeretne, és csak felesleges feszültséget kelt benne akárhányszor asztalhoz ül. 

A gyermekpszichológusok szerint a válogatós gyerekeknél a probléma nagyobb része az, hogy minden étkezés vita és veszekedés melegágya, ezért ezt mindenképpen el kell kerülni.

Az anyának el kell fogadnia, hogy a kisgyerekeknél a finnyáskodás és válogatás egy fázis, ami el fog múlni, amennyiben nem erőlteti rá az evést.  A szakemberek azt is megemlítik, hogy a szülők hajlamosak azt hinni, hogy gyermeküknek több ételre van szüksége, mint amennyire igazából, ezért túl nagy adagokat szednek nekik. 

A legfontosabb azonban az, hogy az étezéssel kapcsolatos nyomás lekerüljön a gyerekről és a szülőkről is. Íme öt módszer, amivel a válogatós gyereket evésre ösztönözheted.

Hagyd, hogy magának szedjen

Ahogy az előbb említettük, az anyukák legtöbbször felüldozírozzák a gyerek ételszükségletét. Ennek az eredménye az, hogy túl nagy adagot szednek neki, amit aztán nem tud – és nem is akar – megenni, ebből pedig jönnek a veszekedések. Azt semmiképpen ne mondd neki, hogy azért ne pazaroljon, mert „máshol éheznek”. Értesd meg vele, hogy ételt nem jó dolog kidobni és hogy ezt megelőzd, engedd neki, hogy magának szedjen, annyit, amennyit akar. 

Felejtsd el az étkezések közötti állandó nassoltatást

Tipikus szülői viselkedés, hogy a – szerintük – válogatós és ezért túl keveset evő gyereket kompenzálásként édességgel, vagy chipsszel etetik, mondván „mégiscsk legyen valami a gyomrában”. Ez rendkívül kontraproduktív, hiszen a gyerek így az egészségtelen nassolnivalókkal fogja csillapítani éhségét. Ne adj neki napközben édességet és cukros üdítőt, az éhség majd arra ösztönzi, hogy kipróbáljon új ízeket, ételeket. 

halfpoint/depositphotos.com

Ne mondj le ételekről csak azért, mert nem szereti

A legtöbb gyerek utálja a spenótot, felnőttként viszont előszeretettel fogyasztja. Ne dönts úgy, hogy sosem főzöl valamilyen főzeléket, mert a kicsi nem szereti. Csináld meg nyugodtan, de ne erőltesd rá, egy idő után lehet, hogy maga jön rá, hogy mégis ízlik neki. Ha megkóstolni sem hajlandó, ehet egy szendvicset vagy salátát, a lényeg, hogy semmiképpen ne nassolnivalóval helyettesítsd az étkezést. 

Ne főzz neki külön!

Ha elkezded azt, hogy a válogatós gyereknek külön készítesz ételt, mikor a család mást vacsorázik, egy ördögi körbe kerülsz, ahonnan nagyon nehéz kitörni. A gyerekek minket, felnőtteket utánoznak, és minél többször látják, hogy eszünk valamit, annál nagyobb az esélye, hogy ők is meg akarják majd kóstolni. 

Ne limitáld az étkezését ugyanarra a pár kedvenc ételre

Érthető, hogy az anyuka örül, ha finnyás gyereke vége megeszik valamit, ezért állandóan azt a pár féle ételt készíti neki. A változatos értend fontos, ezért próbálkozz mással is. Ha szereti a kenyeret, kínáld pitával, rozskenyérrel vagy ciabattával. Ha a joghurt a kedvence, vegyél neki több ízben, hogy megtanulja, milyen változatosan étkezhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást