7 módszer, amivel tanulásra vagy sportra motiválhatod a gyereket

7 módszer, amivel tanulásra vagy sportra motiválhatod a gyereket

Címlap / Életmód / Család / 7 módszer, amivel tanulásra vagy sportra motiválhatod a gyereket

Talán nincs is olyan szülő, akinek ne kellett volna még összeveszni a gyerekkel, mert az nem akart leülni tanulni. Ám míg egyes esetekben ez csak egy-egy alkalommal fordul elő, másoknál a probléma szinte mindennapos, a motiválatlanság pedig nem csak a tanulásban, az élet más területein is hátráltatni fogja a kicsit. Bár ahhoz, hogy a lelkesedést előcsald, minden életkorban, sőt, minden egyes gyereknél más módszer működik, mégis érdemes átolvasni tippjeinket, hátha találsz közöttük olyat, ami a te csemetédből is kihozza a tenni akarást.

Adj neki önállóságot!

A legtöbb kicsi ragaszkodik hozzá, hogy önmaga vegye fel a cipőjét, ha egyszer már képes rá, de tény, hogy ez nem mindig sikerül olyan gyorsan vagy ügyesen, mintha te húznád rá a lábbelit.

Sok szülő ezért inkább kiveszi a gyerek kezéből a feladatokat, így szépen lassan a motiváltságot is kikoptatják a gyerekből. Nem várhatod el a kicsitől, hogy miközben te mindent elvégzel helyette, egyszer csak, mintegy gombnyomásra aktiválódjon benne a tettvágy. 
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek a tanulásban vagy a sportban motivált legyen, akkor adj az életkorának megfelelő önállóságot neki az élet más területein is.

Vállajon felelősséget!

Szintén hajlamosak lehetnek a gyerekek eltussolni a teendőket, ha tudják, hogy anyu az utolsó pillanatban úgyis kimenti őket.

Természetesen nem kell a gyereket folyton stresszelned, esetleg szánt szándékkal egy megalázó szituációban hagynod, azzal a felkiáltással, hogy na majd most megtanulja, de szabhatsz feltételeket: például, segítesz a házi feladatban, de csak akkor, ha délután kér meg rá, és nem reggel, a kocsiban, iskolába menet. 
A felelősség érzése a munkakedvet is felébresztheti.

A siker íze

Mi motiválhatna jobban bárkit is, mint amikor látja, hogy a munkájának eredménye van? Nem minden esetben működik azonban ez olyan jól egy kisgyereknél, aki talán még nem fogja fel, hogy a mostani jó jegyeinek milyen nagy hatása lesz majd a továbbtanulására, és ez által az egész életére. 

Ha motiváltabbá szeretnéd tenni a gyereket, tedd kézzel foghatóbbá a sikert valamilyen jutalommal.
Nem kell minden piros pont után csokit venni, de mondjuk lehet otthon egy büszkeség falatok egy szép kartontáblával, ahová mindig beragaszthat egy csillagot. 
Akár azt is megbeszélhetitek, hogy amikor összegyűjt 10 csillagot, akkor egyel több mesét nézhet meg, esetleg elmentek együtt a kedvenc fagyizótokba és csaptok egy ünnepi fagyizást.

A kudarc elfogadása

Ahogyan a siker szeretete, úgy a kudarc elfogadása is elengedhetetlen része a motiváltságnak.

A gyerek, aki szorong a bukástól, hajlamos lehet arra, hogy inkább nem is próbálkozik, hiszen akkor a bukással sem kell számolnia. 

Nagyon fontos, hogy a kudarcra úgy tekintsetek, mint valamire, ami időnként elkerülhetetlen, és nem tragédia, hanem csak egy megoldásra váró feladat.

Legyél te is lelkes!

A felnőtt életed mindennapi gondjai mellett talán nem tűnik olyan nagy dolognak, hogy a gyerek kapott egy matricát a füzetébe, de az ő mikrovilágában ez igenis nagy esemény, és neked is ennek megfelelően kell tekintened rá. 

Legyél te is lelkes a sikerei miatt, érdeklődj, kérdezz, hallgasd meg. Ha a gyerek azt érzi, hogy fontos az, amit csinál, nagyobb lelkesedéssel veti majd magát a feladatokba.

Aktivitás

Akár csak az önállóságot, az aktivitást sem lehet gombnyomásra ki- és bekapcsolni. 

Minél aktívabb életet éltek, minél több inger éri a gyereket, és minél inkább azt látja a felnőtteken is, hogy nem csak a szükséges minimumot próbálják teljesíteni, hanem keresik a kihívásokat, lehetőségeket és a kalandot, annál valószínűbb, hogy ő is motiváltabbá válik a plusz feladatok elvégzésében.

Versenyhelyzet

Egy mondás szerint, ha te vagy a legokosabb ember a szobában, akkor rossz szobában vagy. 

A környezet megválasztása döntő fontosságú lehet a gyerek motiválásában, hiszen valószínűleg nincs jó helyen egy olyan osztályban, ahol jelentősen jobban teljesít mindenkinél, és egyáltalán nincs versenyhelyzetben, de az sem szerencsés, ha minden igyekezete ellenére is lemarad a többiektől

Akár egyik, akár másik problémát tapasztalod, ha szükségesnek érzed, beszélj a pedagógussal, aki segít eldönteni, mit tehetsz ilyen esetben.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást