4 módszer, ahogyan nemet mondhatsz anélkül, hogy bárkit is megbántanál

4 módszer, ahogyan nemet mondhatsz anélkül, hogy bárkit is megbántanál

Címlap / Életmód / Egészség / 4 módszer, ahogyan nemet mondhatsz anélkül, hogy bárkit is megbántanál

Sztereotípiának tűnhet, de a nők tényleg nehezebben mondanak nemet bármilyen helyzetben, mint a férfiak – ez egyszerűen a társadalmi elvárások és a neveltetés miatt van így, meg persze azért, mert szeretnénk jó benyomást kelteni mindenkiben. Ez viszont nem mindig vezet jóra, és általában az a vége, hogy olyan programokon veszünk részt, amiken nem is szeretnénk, vagy olyan munkát vállalunk el, amihez közünk nincs. Fogadd meg ezt a néhány tippet, ha szeretnél hatékonyabban nemet mondani!

Törődj bele, hogy nincs időd mindenre!

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik elvállalni azt az újabb projektet a munkahelyeden, mert tudod, hogy gyorsabban végzel vele, mint a kollégáid – de a te idődből fog elvenni még akkor is, ha nem annyit, mint az övékből. Az időd pedig véges, annak ellenére, hogy mindenki szeretné azt hinni, több minden belefér egy napjába, mint amennyi valójában.

A nemet mondás első lépéseként fogadd el: nem tudsz mindent belezsúfolni a mindennapjaidba, és nem lesz jó vége, ha mégis megpróbálod.

Ne kérj elnézést!

Ha nem kérsz elnézést azért, mert nemet mondasz, határozottabbnak tűnsz – arra viszont figyelj, hogyan fogalmazod meg a válaszodat, mert mogorvának tűnhet, ha nem fejezed ki magad jól. Legyél határozott, de udvarias, így biztos, hogy nem fognak győzködni a döntésed ellenére is.

Ajánlj fel alternatívát!

Ha tudod, hogy ki tudna segíteni helyetted, akkor ajánld be őt, ha pedig tudsz valamilyen más módon hozzájárulni a kért dologhoz, és belefér az idődbe (valamint kedved is van hozzá), akkor azt nyugodtan mondhatod. Attól, hogy a kérésre nemet mondasz, még segíthetsz máshogy is az illetőnek, nem kell rögtön kivonnod magad az egész alól.

4 módszer, ahogyan nemet mondhatsz anélkül, hogy bárkit is megbántanálKép forrása: Jkstock/Depositphotos.com

Találd ki előre, mit fogsz mondani!

Ha begyakorolsz egy udvarias, de határozott mondatot, nem esik majd nehezedre elismételni akkor, ha éles helyzetben kell nemet mondanod. Ráadásul így biztosan nem leszel udvariatlan, mogorva vagy túl elutasító, hiszen lesz egy kész válaszod arra az esetre, ha valamihez nincs kedved vagy időd.

Értsd meg, miért esik nehezedre nemet mondani!

Ahhoz, hogy tényleg hatékonyan tudd elutasítani azokat a kéréseket, amiket nem szeretnél elfogadni, muszáj megértened, miből indul ki, hogy ilyen nehezen mondasz nemet.

A pszichológia egyik alapszabálya, hogy ha megérted a viselkedésedet, könnyebben tudsz rajta változtatni, hiszen átlátod az ok-okozati összefüggéseket.

Állapítsd meg, hogy a neveltetésed, a munkahelyi környezet, a korábbi tapasztalatok vagy a társadalmi nyomás mondatja veled mindig az igent, és máris közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást