Stílus / Arc

8 mindennapi dolog, ami látványosan öregít

Az öregedés természetes és elkerülhetetlen folyamat, ugyanakkor mindennapi apróságok is elképesztő mértékben befolyásolhatják, mennyire látszik rajtunk. Íme, néhány ártalmatlannak tűnő tényező, ami kívül-belül korosabbá tehet!

Tévénézés

Azoknál, akik órákat töltenek a képernyő előtt, nemcsak derékbőségben mérhető a passzivitás, hanem a várható élettartam csökkenésében is.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem kutatásai szerint minden tévénézéssel töltött óra körülbelül 22 perccel rövidíti meg az életet. Sőt, az Alzheimer-kór kockázatát is növeli.

Üvegből és szívószállal való ivás

Nemcsak az számít, hogy mit iszol, hanem az is, hogyan.

Az üvegből és a szívószállal történő iváshoz olyan arcizommunka szükséges, ami hosszú távon növeli a száj körüli ráncok mennyiségét, illetve mélységét.

Ha mindig poharat használsz, elkerülheted a bajt.

Túl kevés vagy túl sok mozgás

Az egészséges testmozgás szerepe fölbecsülhetetlen, hiszen szó szerint fiatalabbá, fittebbé és energikusabbá varázsol.

Ám nem szabad túlzásba esni, hiszen míg az edzés hiánya növeli a túlsúly és a szívbetegség kockázatát, a fokozott megerőltetés a mozgásszerv-rendszeri problémák mellett ugyancsak árt a szívednek.

Heti ötször félóra éppen elég ahhoz, hogy a vérkeringés fokozásával kívül-belül frissnek érezd magad.

Olvastad már?  Így szépülsz meg, ha leszoksz a cigiről

Központi fűtés

Előfordulhat, hogy bár szép summát költesz kozmetikumokra, a szobád vagy az iroda hőmérséklete visszafordíthatatlan kárt okoz a bőrödnek.

A túl hideg vagy túl meleg környezet szárazságot, hámlást, fokozott ráncképződést és légúti panaszokat eredményezhet. A megoldás a réteges öltözködés, s mindig legyen a kezed ügyében egy kis ivóvíz!

Cukor

Nemcsak az alakodnak árt: a bőrödet majdnem annyira károsítja, mint a dohányzás vagy az UV-sugárzás.

Magas vércukorszint esetén olyan folyamat játszódik le a testedben, ami veszélyezteti a kollagéntartalékokat, így a bőröd petyhüdtté és rugalmatlanná válhat.

Szappan

A nem megfelelő szerekkel végzett, vagy éppen túlzott tisztálkodás károsítja a bőr természetes flóráját.

A szárító hatású szappanok már napi egyszeri alkalmazás során is lemossák azt a savas-olajos réteget, amit a tested a saját védelmére termel.

Ez fokozott ráncképződéshez, súlyos esetben pedig bőrbetegségekhez is vezethet. Voksolj PH-semleges, kímélő termékekre!

Fülhallgató

Ki ne szeretne zenét hallgatni? Viszont ha túl hangosan teszed, hamarabb jelentkeznek nálad a hallásromlás jelei.

Míg korábban szinte csak az idősekre volt jellemző a köznyelvben „nagyothallásnak” nevezett szindróma, ma már akár a tizenévesek is megküzdenek vele, hiszen a hétköznapi beszéd sokkal halkabb az MP3-lejátszójuknál.

Olvastad már?  Valóban buták a szőkék? 5 meghökkentő tény a szőkékről

A fül receptorsejtjei sajnos csak igen mérsékelten tudnak regenerálódni, így ha megtörtént a baj, nincs visszaút – viszont sosem késő változtatni a szokásokon!

Párnahuzat

A szépséghez és az egészséghez naponta legalább 7-8 órányi alvás kell. Ha azonban az oldaladon vagy a hasadon fekve mindig ugyanazon arcfeled érintkezik a párnával, jó esélyed van az aszimmetrikus öregedésre. Ez ellen csak pozícióváltással tehetsz, de már az is segít, ha lecseréled a műszálas ágyneműdet.

A felsorolt tényezők mellett muszáj szót ejtenünk az egészséges táplálkozás fontosságáról is: ha ugyanis a szervezeted megkapja a számára nélkülözhetetlen vitaminokat, illetve ásványi és tápanyagokat, az kívül-belül karban tart.

Amennyiben naponta legalább kétliternyi folyadékkal – lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel – kíséred a megfelelő falatokat, biztosan kevesebbet kell majd fiatalító praktikákon agyalnod a jövőben!