Ha alaposabban megnézed az élelmiszerboltokban a különféle csomagolt halakat, akkor jó néhány zacskóján találkozhatsz a „HalPéntek” kifejezéssel. Ez egy igazán nemes kezdeményezés eredménye, amely arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy mennyi pozitív tulajdonsága is van valójában a halaknak, és miért olyan jó döntés, ha hetente legalább egyszer a tányérunkra kerül. De tényleg, miért? Az igazság az, hogy jó néhány nyomós oka van.
1/5 Sok hal omega-3 zsírsavakban gazdag
A halak egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy - különösen a zsíros halak, mint a lazac vagy a makréla - kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavaknak. Ez azért előnyös, mert az omega-3 zsírsavak számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, beleértve az agyműködésünk támogatását, a gyulladáscsökkentő képességüket, és a szívünkre is pozitívan hathatnak.
Mivel az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális tápanyagok, amelyet a szervezetünk nem képes előállítani, elsősorban az étkezéseink által érdemes bevinnünk. Erre a National Institutes of Health szerint a már említett lazac és makréla mellett a tonhal, a hering és a szardínia is remek opció lehet, és heti 1-2 adagot már bőven elég lehet megenned belőlük ahhoz, hogy elég omega-3 zsírsavhoz juss.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!