Ez történik az agyaddal, ha naponta fogyasztasz pár korty alkoholt

Ez történik az agyaddal, ha naponta fogyasztasz pár korty alkoholt

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik az agyaddal, ha naponta fogyasztasz pár korty alkoholt

Valószínűleg te is hallottad már, hogy ha megiszol egy pohár bort esténként, azzal egyáltalán nem ártasz a szervezetednek.

Sőt, valójában rengeteg szakértő vallotta azt hosszú ideig, hogy napi néhány deci még egészséges is lehet, és számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre. Most viszont egy másik kutatás alapjaiban döntötte meg ezt a felvetést.

A mérsékelt ivás a legnagyobb probléma

Az emberek többsége időnként iszik egy kis alkoholt: például egy esküvőn, valamelyik ismerősünk szülinapi partján, egy lakásavató házibulin. Vagyis, lényegében akkor, amikor mindenki más kezében is ott van a pohár. Ezzel semmi gond nincs, szakértők szerint inkább a mérsékelt ivással kapcsolatban merülnek fel nagyobb problémák.

Ez csak akkor történik az agyaddal, ha minden nap iszol alkoholt

A mérsékelt ivás azt takarja, hogy naponta megiszol körülbelül két deciliter bort, hétvégén pedig ennél az adagnál némileg többet fogyasztasz. Noha ez elég soknak hangzik, ne gondold, hogy irreálisak a számok; a helyzet az, hogy világszerte egyre többen fogyasztanak otthon stresszoldásként egy kis alkoholt lefekvés előtt.

Meglepő eredmények

A kutatás során szakértők 550 embert figyelt meg több, mint harminc éven keresztül, és meglepő eredményekre jutottak. Azok, akik naponta megittak két pohár bort vagy sört, hatalmas mértékű mentális visszaesésen mentek keresztül ezidő alatt.

Például sérült az a képességük, hogy ugyanazzal a betűvel több szót is fel tudjanak sorolni rövid idő alatt, és sokkal lassabban tudtak értelmezni bizonyos dolgokat is.

A szakértők is számítottak arra, hogy az alkoholfogyasztók körében idővel agyi problémák lépnek fel, de ilyen szintű elváltozásra még ők sem számítottak.

Ráadásul nem ez az egyetlen dolog, amit megállapítottak a negatív oldaláról annak, ha minden nap iszol egy pohár bort. Egy másik felmérés szerint azoknál a nőknél, akik minden nap fogyasztották az italt, nagyobb eséllyel alakult ki mellrák, szemben azokkal, akik csak alkalomadtán ittak bort.

Persze ezeket látva felmerül a kérdés:

Van visszaút ebből az állapotból?

Mi van akkor, ha valaki eddig szinte minden nap fogyasztott alkoholt, és az olvasottak hatására abbahagyná? Nála visszafordítható a helyzet? Nos, a jó hír, hogy valamilyen szinten igen. Szakértők szerint ehhez szükség van ahhoz, hogy legalább egy évig ne fogyasszon alkoholt az adott személy, ez ugyanis segít visszanyerni az agyi funkciók helyes működését (és új agysejtek keletkeznek).

Ezt követően egyébként ő is érezni fogja, hogy sokkal jobb az emésztése, kevésbé lesz hajlamos a depresszióra, és kisebb eséllyel alakul ki nála stroke vagy rákos megbetegedés.

Az alkohol egyéb veszélyei

Az alkohol pedig nem csak az agyi működésre van negatív hatással. Félreértés ne essék, abból még nem származik baj, ha időről időre megiszol egy-egy pohárral. A gond ott kezdődik, ha ez a mérték átlép egy határon, és szinte mindennapossá válik, vagy hetente többször megismétlődik.

Ilyen esetekben ugyanis jelentősen megnövekszik a szív- és érrendszeri problémák esélye, és a gyomor is sérül; ezért van az, hogy aki másnapos, gyakran tapasztal gyomorégést és hasmenést is. Arról nem is beszélve, hogy a cukorbetegség kockázata is növekszik, valamint a koordinációs képességeink is jelentősen romlanak.

Képek forrása: 1/2

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!