Minden, amit tudnod kell, mielőtt bevállalsz egy színes festést

Minden, amit tudnod kell, mielőtt bevállalsz egy színes festést

Címlap / Stílus / Haj / Minden, amit tudnod kell, mielőtt bevállalsz egy színes festést

A színes, feltűnő tincsek talán minden eddiginél divatosabbak, nem beszélve az igazán egyedi és különleges festési technikákról. Ha épp azon gondolkozol, hogy befestesd a hajad egy feltűnő és egyedi színre, nem árt néhány dolgod figyelembe venned, mielőtt kiválasztod a megfelelő árnyalatot.

Az idei divat szerint milyen színek hódítanak igazán?

Az őszi trend – mondhatjuk, szokásosan – éppúgy változik, ahogy az időjárás. A hajszínek egyre inkább sötétebbek a nyári irányzatokhoz képest. Megjelennek a vörösek, a barnák, a sötétszőkék és a csokis-rezes árnyalatok. Nyáron ehhez képest nagy kontrasztban voltak a színek egymással, hiszen a meleg hónapokban élénkek, vidámak a tónusok, ilyenkor minden belefér.

Az őszi melegebb, visszafogottabb árnyalatokkal azonban próbáljuk ellensúlyozni a borúsabb időjárást, az év második felében az a lényeg, hogy a színek minél lágyabbak és finomabbak legyenek – legalábbis, ha az általános hajfestést vesszük figyelembe, nem pedig a feltűnő, színes tincseket. Akik a trendet diktálják, az őszi-téli kollekcióban jelenleg a sötétebb tónusú, hidegebb, elénk színeket használják.

Mi alapján érdemes színt választani? Mindenkinek jól állnak a divatszínek, vagy nem árt ezzel óvatosan bánni?

Mindenképpen fontos a hajszín kiválasztásánál, hogy milyen évszakhoz tartozunk, ugyanis a bőr-, haj- és szemszín alapján elkülöníthetünk egymástól tavasz, nyár, ősz és tél típusú embereket. Először tehát azt kell mérlegelni, hogy a hideg, vagy a meleg árnyalatok azok, amik igazán jól állnak. A divat szerencsére mindig olyan, hogy egyaránt kínál hideg és meleg színeket is, tehát nem kell lemondanod a trendekről csak azért, mert egy bizonyos típusba tartozol. Egyébként a divaton túltekintve, a nyár-ősz típusúaknak a narancs, piros, sárga, a tavasz-tél típusúaknak pedig a kék, zöld, lila áll igazán jól az élénkebb színek közül.

Beszéljünk kicsit a technikákról! Jelenleg mi az, ami igazán divatos?

Az utóbbi időben számtalan melír technika indult hódító körútra. A teljesség igénye nélkül ilyen az ombre-, a balayage, a teknőspáncél (ecaille), copacabana és a sombre festés. A sombre egy kifinomultabb, lágyabb átmenetet képez a színek között az ombréhoz képest, a copacabanában viszont több színt lehet alkalmazni. Az ecaille esetében egy olyan sablont használunk, ami teknőspáncélra hasonlít, és amit tetszőlegesen helyezünk el a hajfestésnél, a balayage esetében pedig a festés során kézzel helyezzük el a világosabb tincseket a formának megfelelően.

Hazánkban még szinte újdonságnak számít a pixel, amiben három színt alkalmazunk egymáson enyhén elcsúsztatva úgy, hogy a pixelhatást életre hívjuk. Ezeket a technikákat a mai napig előszeretettel alkalmazzuk a fodrászatban attól függően, a vendég milyen hatást szeretne elérni, illetve, hogy az adott hajtípushoz, fazonhoz mi az, ami igazán passzol.

Aki színes tincseket szeretne, mivel kalkulálhat? Milyen sűrűn kell látogatnia a fodrászát, ha szeretné megőrizni egészséges, színes fürtjeit?

Az igazán színes, élénk hajszínek előtt mindenképpen szőkítő porral kell világosítani a hajat, kivéve, ha az eredeti hajszín szőke, mert akkor egy lépéssel előrébb járunk az áhított eredményhez. Az élénk színek könnyen és hamar kikopnak a hajból, emiatt van az, hogy kéthetente át kell esni egy színfrissítésen, de ehhez nem kell feltétlenül fodrászhoz menni. Mivel az élénk színek csak hajszínezők, nem tartalmaznak ammóniát, nem olyan nehéz bánni velük. Ha a te fodrászod is megmutatja a megfelelő technikát, és nem túl bonyolult festési eljáráson estél át, akkor akár otthon is frissítheted az élénk alapszínt. Ellenkező esetben kalkulálnod kell vele, hogy az igazán esztétikus eredményért kéthetente be kell ugranod a szalonba.

Azonban nagyon fontos, hogy míg a frissítést elvégezheted akár otthon is, addig a szőkítést mindenképpen bízd szakemberre, mert ez a kémiai kezelés hihetetlen mértékben károsíthatja a hajszálaidat. A hidrogén-peroxid használata már nem egyszerű dolog, érteni kell hozzá, és annak függvényében kell kikeverni és feltenni, hogy milyen színeredményt szeretnél elérni. 

Vannak olyan hajszerkezet javító kezelések, amik segítenek a haj egészségének megőrzésében? Vagy óhatatlan, hogy a színes tincsekkel, a szőkítéssel a hajszálak is károsodnak?

Ma már igazán kiváló termékeket találhatsz az üzletekben, amikkel te magad otthon, illetve a fodrászod a szalonban csodákat tehet. Ilyen pl. Fibreplex, ami még újdonságnak számít, de hihetetlen védelmet biztosít a hajnak. Tulajdonképpen egy innovatív, háromlépéses hajkötés-erősítő rendszerről beszélünk, ami szőkítés, festés és világosítás során extra védelmet ad a szálaknak. Ezentúl nem kell kompromisszumot kötnöd, ugyanis a kezelés hatására akár 94%-kal kevesebb töredezett hajszálad lehet! Emellett persze kipróbálhatod még a keratinos hajápolást is, ami a haj egyik legfontosabb alapanyagát építi be a szálakba a kúra alatt, és nagymértékben felelős annak szépségéért, kezelhetőségért. De persze az otthoni ápolás sem elhanyagolható tényező…

Érdemes szünetet tartani a festések között, és kímélni a hajat? Van értelme a hagyományos színekhez visszatérni?

Igazából ma már nincs erre szükség, mert a professzionális anyagok nem károsítják a hajadat, főleg, ha szakemberre bízod a változtatásokat. Utóbbit illetően annyit meg kell jegyezni, hogy mindenképpen érdemes fodrásszal konzultálnod, mielőtt egyáltalán időpontot kérnél a festéshez. Jó, ha tudod, mivel is jár a procedúra, milyen sűrűn kell frissítésre járnod, tudod-e magadnak otthon festeni a hajadat, vagy mindig be kell menned a szalonba, illetve hogyan tudod kezelni a festett, színes hajadat.

Ha nem csak olvasni szeretnéd fodrász szakértőnk cikkeit, de örülnél, ha személyes tanácsokkal is ellátna és ő maga venné kezelésbe a frizurádat, akkor jelentkezz be hozzá a Muzsik Szalonba! 🙂
 

Muzsik Fodrászat Facebook

Személyes és telefonos bejelentkezés: 

Budapest, Bécsi út 92.
(1) 367 4860

www.muzsik.eu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást