Milyen jógatípus illik hozzád? A legnépszerűbb irányzatok fő jellemzői

Milyen jógatípus illik hozzád? A legnépszerűbb irányzatok fő jellemzői

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen jógatípus illik hozzád? A legnépszerűbb irányzatok fő jellemzői

A jóga egy csodálatos út, mely hozzájárul a test, a lélek és az elme közötti egyensúly megteremtéséhez. Rengeteg óratípus van már a különböző jógastúdiókban, nagyon fontos azonban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb irányzatot, ami feltölt és jól esik, amit szívesen gyakorolsz akár minden nap. Az alábbiakban összegyűjtöm a legnépszerűbb jógatípusok jellemzőit, illetve az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait, hogy segítsek neked kiválasztani a hozzád legjobban illőt.

Mielőtt rálépnél az ösvényre

Manapság rengeteg jógaiskola és -stílus között válogathatsz, ami egyrészt remek dolog, másrészt viszont meg is nehezítheti a választást – hova menj először, mit próbálj ki, hogyan indulj el ezen a csodálatos úton, amit a jóga ösvényének is neveznek.

Bármelyik irányzat mellett is döntesz végül, érdemes előbb többet kipróbálnod! Mindegyik jógatípusnál meg fogod tapasztalni, hogy a tested és a szellemed az ászanák gyakorlásán és a helyes jógalégzésen keresztül egy olyan állapotba jut el, amelyben sokkal könnyebb kizárnod a külvilágot, és kizárólag magadra, a belső lényedre figyelned.

Egy jó tanács: adj időt magadnak! Egy-egy neked tetsző típusnál időzz el minimum három hétig, hogy leszűrhesd, milyen változásokat hozott benned ez az időszak, ez a stílus!

És most lássuk az irányzatokat!

Hatha jóga

Ha nincsen komolyabb egészségügyi problémád, akkor látogass el bátran egy alap hatha órára. Kezdetnek a legjobb választás!

Ez az ászana-sor segíti a gerinced egészségesen tartását, remek izomfejlesztő, állóképességed és koncentráltságod már pár alkalom után is érezhetően javul.

A légzésfigyeléses gyakorlatok, valamint az óra végi vezetett relaxáció sejt szinten építi be az egész testedbe az ászanák jótékony hatásait.

Ajánlom, ha stresszes a munkád, vagy sokat ülsz napközben. De akkor is, ha csak szükséged valamire, ami egy kis időre kikapcsol a mindennapi rutinból.

Gerincjóga

A gerinc izmait rendkívül fontos edzeni, törődni velük.

Amennyiben volt már komolyabb problémád a hátaddal, és a gyógytornán már túl vagy, netán gyengének találod, akkor ez a típus a neked való!

Jöhetsz tünetmentes sérvvel, becsípődéssel, húzódással, rándulással is.

A gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása, elsősorban a testtartás javításával: a helyes tartás nem csupán a mozgásszervi problémák gyógyításának alapfeltétele, de a megfelelő légzés elsajátításának is.

A helyes légzés kiemelt szerepet kap a jógában, mivel azonnali, közvetlen hatással van úgy a hormonrendszerre és az emésztésre, mint az energiatestre.

Dinamikus hatha (vagy hatha flow)

Ha jártál már hatha órán, és úgy gondolod, hogy az alapászanákat tökéletesen elsajátítottad, akkor érdemes kipróbálnod következő szintként a dinamikus hathát is.

Ez az óratípus a hatha alapsorozat dinamikusabb, kicsit gyorsabb változata, ahol az ászanákat kb. 5-7 légzésig tartjuk ki. Az alaposan átgondolt ászana-sorrend a légzés és a mozdulatok összehangolásának segítségével egy dinamikus kezdő-középhaladó sorozatot eredményez, amely magában foglalja az egészségmegőrzés szempontjából legfontosabb ászanákat. 

A fő fokuszban az áll, hogy megerősítsük az idegrendszert és a fizikai testet a lélegzet és a folyamatos áramlás hatalmas erejével.

Astanga

Ehhez az óratípushoz mindenképp ajánlatos több hónap hatha és dinamikus hatha előképzettég! Gyakorlása jelentős erőfeszítést követel meg kezdetben, de ez a létfontosságú energia megfelelő keringéséhez vezet az egész testben, ezáltal erősítve és tisztítva az idegrendszert. Az astanga vinyásza jóga, ha helyesen gyakorolják, fokozatosan bevezeti gyakorlóját abba, hogy újra felfedezhesse saját magát a legteljesebb mértékben: fizikai, mentális és spirituális szinten egyaránt. Ha ezt a fegyelmezettséget rendszerességgel és kitartással végezzük, létrejön a test és a lélek harmóniája. Az astanga jóga fő jellemzője a „vinyásza”, melynek jelentése légzéssel összehangolt mozdulat. A mozgás és légzés szinkronizálása, a mula és uddyana bandhák (energetikai zárak) gyakorlása folytán intenzív belső hő keletkezik. Ez a hő megtisztítja az izmokat és a szerveket, kiutasítja a nem kívánt méreganyagokat, hasznos hormonokat és ásványi anyagokat választ ki a szervezetben, amelyek táplálják a testet.

Vinyásza flow

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk, és egyik ászanából a másikba, irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át.

Az áramlás ritmusát a légzés adja, amely hozzájárul az elme elcsendesítéséhez, és így hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

Az astanga jógától eltérően nincs két egyforma vinyasza flow óra, az ászana-sorozatok nem állandóak, az oktató gondosan és tudatosan állítja össze őket. Az egymást követő ászanák sorát az oktató egy bizonyos témára, testrészre, energiaközpontra vagy úgynevezett „peak”, azaz csúcs” pózra fókuszálja.

Csípőnyitó jóga

A csípő területén tároljuk a stresszt és a különféle negatív érzelmeket (félelem, bűnbánat, szomorúság), ezért különösen fontos életerőt (pránát) juttatni testünk ezen részére. Mi is történik az órán? Kiegészítő technikákkal és ászana gyakorlatokkal megnyújtjuk, illetve lazítjuk a csípő izmait. Hatunk a comb elülső, hátsó, belső és külső izmaira, illetve a farizmokra, a medence, az alhas és a derék izmaira. Megtanuljuk, hogyan lehetséges biztonságos módon mély nyújtásokat elérni és sérülésmentesen gyakorolni. Belső szervek szintjén a medence és az alhas szerveit energetizáljuk, így a nemi, a húgyúti és a kiválasztó szervrendszer funkciója fog javulni. Finom szinten a gyökér, a nemi és a köldök csakrák harmonizálásával az akarat, az érzés és a gondolkodás közötti egyensúly teremthető meg. Az egymásba áramló gyakorlatok segítenek megtapasztalni az energiák áramlását is, ellazítják és felfrissítik a testet.

Jóga nidra

A jóga nidra feloldja a fizikai és mentális stresszt, lehetőséget kínál az energiák átformálásra és megfelelő irányba terelésére.

Ez a különleges relaxáció segít meghosszabítani az alfa állapot időtartamát, mely eredményeként a szükséges alvásidő kevesebb, mégis pihentetőbb. A 45 perces szeánszon testileg és lelkileg is teljesen ellazulsz, megkönnyebbülsz.

Ajánlott kezdőknek, ha csupán a hétköznapi feszültséget szeretnéd enyhíteni, valamint gyakorlottabb jógiknak is, akik a Pratyaharát (érzékek visszavonása) szeretnék tovább fejleszteni. Az órán finom lazító, nyújtó gyakorlatokra, légzésfigyelésre és vezetett meditációra kerül sor.

Power jóga

Itt sem árt némi hatha előképzettség!

Ha szeretnél kicsit dinamikusabb órán részt venni, úgy, hogy közben a jógagyakorlás összes pozitív hatás érvényesül, ezt az óratípust ajánlom.

„Mellékhatások”: karcsú derék, feszes izomzat, nyugodt, kiegyensúlyozott, relaxált szellem, garantált jókedv.

Yin jóga

Kezdőknek kifejezetten ajánlott óratípus. Ha feszültebb, stresszesebb napokat élsz át, akkor itt a helyed! A Yin jóga az indiai hatha jóga és a kínai taoista hagyomány találkozásából született öngyógyító jógarendszer. Harmonizálja az emberi energiatestet, feloldja az energetikai blokkokat. Az egyes gyakorlás során maximum 10 pózt használunk, melyekben 3-10 percet töltünk. A Yin jóga az ínszalagokkal, a mély kötőszöveti rendszerrel és az izületekkel dolgozik, enyhe, de viszonylag hosszú ideig tartó terhelést alkalmazva. A folyamatos gyakorlás által hajlékonyabbá válunk, elősegítjük az izületi folyadék termelődését, a megnövekedett kollagén képződésnek köszönhetően erősödnek az ínszalagok, valamint elejét vehetjük a csontritkulásnak. Figyelmünk fókuszába a légzést állítjuk, amit tudatosan lassítunk, mélyítünk, mígnem teljesen kiürül az elme és megérkezünk meditáció állapotába (dhyana). Ajánlom mindenkinek szinttől, fittségtől, kortól függetlenül.

+1. Kismama jóga

A várandósság 14. hetétől ajánlott a kismama jóga, amely alkalmazkodik a folyamatosan változó női szervezethez, így az ászanák sokkal inkább folyamatos, könnyed gyakorlatsorok, és nem kitartott testhelyzetek.

Főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását célozza, így elkerülve vagy enyhítve az ebben az időszakban – szinte mindenkinél – jelentkező hát- és derékfást. Lazítja a medence körüli ízületeket, izmokat is, ezzel is készülve a szülés csodás élményére.

Az óra végi relaxáció segít ellazulni, feltöltődni, minőségi pihenést ad még azoknak is, akik a várandósság bizonyos időszakában már nem tudnak éjszaka nyugodtan aludni.

Egy kis segítség a gyakorláshoz

Ha megtaláltad a számodra legmegfelelőbb irányzatot, és úgy döntesz, otthon is rendszeresen szeretnél jógázni, érdemes felállítanod egy fejlődési tervet, amiben meghatározod, mennyi idő alatt milyen szintre szeretnél eljutni, és mire szeretnél nagyobb hangsúlyt fektetni a gyakorlás során.

Ebben lehet segítségedre ez a szuper határidőnapló, melyben vezetheted, melyik napokon jógáztál, és minden héten megismerkedhetsz egy új ászanával, melyben elidőzhetsz, ameddig jól esik, napról-napra egyre több mély légzésig jutva.

Ráadásul akár karácsonyi ajándéknak is szuper lehet. 🙂

További részleteket a downdogjoga.hu oldalon találsz!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!