Milyen egy hatékony önéletrajz?

Milyen egy hatékony önéletrajz?

Címlap / Otthon / Háztartás / Milyen egy hatékony önéletrajz?

Tekintettel a gazdasági környezetre és megnövekedett versenyképességre fontos, hogy a lehető legjobb esélyt adhasd meg magadnak.

 A CV egy interjú első lépése, ezért is kell tökéletesen megtervezni és kivitelezni. Pozitív benyomást tehetsz már a jó nyelvtannal, megfogalmazással és vélemény nyilvánítással. Ezzel bemutathatod potenciális munkaadódnak, hogy nagy figyelmet szentelsz a részleteknek és szereted tökéletesen elvégezni a munkádat.

Az önéletrajz írás egy kreatív folyamat, és sok óra munkát igényel, ameddig tökéletessé nem válik. Célja, hogy valóban a legjobb legyen, ehhez pedig előkutatást kell végezni az interneten, mely szempontokat érdemes betartanod, milyen legyen a hangneme és milyen információkat kell tartalmazzon. Ne feledd, a karriered múlik rajta, ezért érdemes figyelembe venned a következő szempontokat:

A CV hatékonysága

Az önéletrajz hatékonysága abban rejlik, mennyire van a munkatípusra összpontosítva. Vannak dolgok, amelyeket meg kell említened benne, hogy kiemeld az iparág körüli összes tapasztalatodat. Ahhoz, hogy valóban célt érjen az önéletrajzod, nem általánosíthatsz, muszáj teljesen a munkakör köré koncentrálnod, és megemlítened az összes készséget, amelyek a helyzethez illeszkednek.

Ha több munkát szeretnél megcélozni a CV-vel, akkor át kell írnod és más területre koncentrálnod azt. Azzal, hogy konkrét és meglevő tapasztalataidat írod le, optimizálod az esélyeidet és illusztrálod a feladatra való alkalmasságodat. Alapvetően persze ugyanazokat az információkat használod fel, de azokra a készségekre helyezed a hagsúlyt, amelyekre szükség van az álláshoz. Például önéletrajzot írsz egy titkárnői és egy előkönyvelői állásra – az első esetben nagy hangsúlyt fektetsz a szervezői készségedre és jó feladatmegoldó képességeidre, feltüntetve eddigi tapasztalataidat, míg a második esetben a szakmai tapasztalataid mellett a könyvelői és ügyintézői hozzáértésedet is bizonyítanod kell.

Mi előtt megírnád az önéletrajzodat, azt is figyelembe kell venned, milyen céghez adod be. Meg kell ismerned – amennyire lehet – azt a közeget, amelybe esélyed van tartozni. Íme pár kérdés, amire jó megszerezned a választ:

– Mi a küldetés, melyek a munkaköri leírások?
– Milyen típusú emberek a főnökök?
– Jól beilleszkednél ebbe a cégbe?
– Rendelkezel a szüskéges tapasztalatokkal?
– Hallottál már a cégről, melyek a vízhangok róla?
– Szenvedélyed az, amit el szeretnél vállalni?

Egy másik tipp, hogy nézd meg az álláshírdetésekben, milyen elvárásai vannak az alkalmazóknak. Természetesen fontos, hogy ne hazudj és találj ki tapasztalatokat, amelyekkel nem rendelkezel, mert hamarosan úgyis kiderül. Mindig igazat mondj arról, hol és pontosan mit dolgoztál, mert nemcsak erkölcstelen, de a legtöbb alkalmazó le is ellenőrzi a szakmai háttered. Jó ugródeszka lehet számodra, ha endelkezel azokkal a tulajdonságokkal, amelyek erre a szerepre kerestetnek.

Az is fontos, hogy ne csak annyit írj az önéletrajzodba, amennyit a munkaköri leírásban láttál, mert azt gyaníthatja a munkáltatód, hogy lusta vagy és kimásoltad az ők elvárásait, tehát nem feltétlenül rendelkezel azokkal a készségekkel. Próbáld új köntösbe bújtatni a munkaköri leírásokat, átfogalmazni és új készségeket leírni, amelyekkel meglepheted munkáltatódat. Megkérheted barátaidat, családtagjaidat, hogy objektíven véleményezzék és akár ötletekkel lássanak el. Mindig jó, ha pozitív vagy negatív visszajelzéseket kapsz az önéletrajzodról, így építő jelleggel alakíthatod, amíg tökéletes nem lesz. Légy kritikus magaddal, mert azzal segítesz csak magadon.

Hogy mit kérdezhetsz barátaidtól, mi után átolvasták az önéletrajzod, azt most összegyűjtöttük számodra.

– Miben különbözik ez a CV az eddig általad olvasottaktól?
– Miben tennéd jobbá?
– Mi az unalmas és megjósolható az önéletrajzomban?
– Mi a legnagyobb negatívum az önéletrajzomban?
– Mi volt a kezdeti benyomásod a CV szerkezetéről?
– Szerinted a releváns, a munkának megfelelő információkat tartalmazza?

Készíts olyan megfogalmazásokat, amelyek felkeltik az munkáltató érdeklődését és bemutatják mennyire szenvedélyes vagy a munkával kapcsolatban. A munkáltató semmit sem talál rosszabbnak, mint a monoton és kiszámítható CV-t, különösen ha 300-at végig kell olvasson.

Bizonyítsd be, hogy te valaki vagy és igazán részese szeretnél lenni a csapatnak. Ha az önéletrajz hangulata olyan, mintha máris unnád, és nem tartalmaz saját meggyőződéseket, akkor nem fogsz kitűnni a többi közül. Ne adj okot nekik kételkedni abban, hogy alkalmas lennél a munkára, és szeressenek téged alkalmazni, mi előtt valamelyik másik munkáltató csap le rád.

Ha bármilyen kétséged merülne fel az önéletrajzodat illetően, akkor ideje elkezdeni változtatni rajta. Kérd ki barátaid véleményét is és fogadd el a kritikákat, építkezz belőlük. Az internet a példák kimeríthetetlen forrása. Indulj ki a megfelelő CV sablonból, tartsd be a szerkezeti utasításokat, de mondanivalódban légy meggyőző, add el magad!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást