Milyen ételeket egyél, ha a betegség elvette az étvágyadat?

Milyen ételeket egyél, ha a betegség elvette az étvágyadat?

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen ételeket egyél, ha a betegség elvette az étvágyadat?

Bármilyen betegségről legyen is szó, az ember általában étvágytalanul fekszik az ágyban, és az utolsó gondja-baja az, hogy mivel táplálja a szervezetét ebben a nehéz időszakban. Csakhogy a betegség alatt talán még inkább fontos, hogy megadj a testednek minden olyan tápanyagot, amelyek segítségével hatékonyabban tudja legyűrni a kórokozókat. Ezeket edd, ha semmi étvágyad, mégis tápanyagdús ételeket akarsz bevinni a szervezetedbe!

Zöldségekkel teli leves

Nem véletlen, ha betegségekre levest ajánlanak az orvosok: a forró étel nemcsak a torkodnak tesz jót, hanem az egész szervezetednek, főleg akkor, ha gyomorproblémáid is vannak. A hagyományos levesekben található elektrolitok, mint a nátrium, a kálium és a magnézium, mind jót tesznek a testeddel, ráadásul hidratálnak is, ami betegség során azért nem utolsó szempont. Tegyél a levesbe minél több zöldséget azért, hogy a vitaminokat is pótold.

Smoothie-k

Ugyanaz a helyzet a smoothie-kkal, mint a zöldséglevessel: azon túl, hogy rengeteg vitamin van bennük, ha ügyesen rakod össze az összetevőket, még hidratálnak is, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a szervezeted hatékonyan vegye fel a harcot a kórokozókkal szemben.

Igyekezz olyan gyümölcsöket válogatni a turmixba, amelyek magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, mert ezek segíthetnek abban, hogy az immunrendszered megerősödjön, és gyorsabban gyűrje le a betegséget.

Joghurt

Ha megfázással vagy influenzával küzdesz, a joghurtban található probiotikum segíthet azon, hogy az immunrendszered hatékonyabbá váljon. Az immunrendszer első védőbástyája az emésztőrendszer, a probiotikumok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy itt megfelelő arányban éljenek a baktériumok. Ha gyomorproblémáid vannak, vagy nem bírja a szervezeted a tejtermékeket, egyél kókuszjoghurtot vagy mandulaitalból készült, hasonló termékeket!

Dzsúszok

Betegség idején igazi felmentőseregként érkezhetnek a szervezetednek a zöldségek és gyümölcsök, de ha nem kívánod őket, az is nagyon jó módszer, ha egész egyszerűen csak a levüket iszod meg.

A dzsúszolásról korábban is írtam már cikket, betegség közben pedig kifejezetten jó lehet, hogy egy óriási vitaminkoktélt egyszerre kapsz meg egy ilyen italtól. Figyelj arra, hogy legyen benne narancs, citrom és gyömbér, ezek ugyanis együttesen nagyon sok segítséget nyújthatnak az immunrendszerednek. Bár kutatások igazolták, hogy betegen már nincs megelőző szerepe a C-vitaminnak, azért abban még segíthetsz a testednek, hogy minél hatékonyabban űzze el a vírusokat vagy baktériumokat.

Kép forrása: svariophoto/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást