Manapság egyre többektől hallom, hogy nagyvállalati környezetben mégsem érzik olyan jól magukat a mindennapokban, mint azt eredetileg hitték, és minél előbbi változásra vágynak. Az ilyen helyzetekből pedig már nem egy fantasztikus történet született.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Számomra éppen ilyen Mohr József útja is, aki közgazdász végzettséggel döntött úgy hosszú évek után, hogy egy egészen más hivatást választ.
Ma már saját vállalkozása van, a MikroManna, amelynek kínálatában csupa egészséges, friss, tápláló, az egészségünknek sok szempontból kedvező mikrozöldek találhatók. József ráadásul a megtermelt mikrozöldekkel személyesen is jelen van több helyszínen – a Czakó Piacon, a Városmajori Termelői Piacon és Törökbálinton is – ahol az érdeklődők egyenesen tőle is megtudhatják, miért is olyan nagyszerűek ezek a növények.
Honnan ered a mikrozöldek iránti szereteted?
Falusi gyermekkorral rendelkezve, mezőgazdász családban nőttem fel, és a gyerekkoromat teljesen beszőtték a kert- és a földművelés körüli tevékenységek. Nálunk jellemzően nem boltba kellett menni ételért, hanem a spájzba vagy a konyhakertbe. Ezt akkor nem tudtam még igazán értékelni, de most, hogy városi környezetbe kerültem, ez az önellátás egyre jobban hiányzott.
A Covid időszaka csak tovább erősítette bennem ezt az érzést, és ezért kerestem elérhető megoldásokat. A mikrozöld egy ígéretes megoldásként került a palettára. Ezzel párhuzamosan van még privát célra teraszon nevelt paradicsomom, paprikám, otthon sütött kenyér, de hobbi sörfőzéssel is foglalkozom.
Mi adta az ötletet annak idején a vállalkozásod létrehozásához?
Több mint 15 év „multis” vezetői lét után, egyre inkább azt éreztem, hogy elfogyott a lelkesedésem a munkám iránt. Az utolsó években egyre gyakrabban ábrándoztam arról, hogy váltani kellene, de nem voltam elég bátor, hogy feladjam a biztos pozíciót. Azt sem igazán tudtam, hogy mire váltsak, mert időm sem volt ezzel foglalkozni.
Csak azt éreztem, hogy onnan menekülni akarok. Kellett néhány pofon az élettől, hogy felébredjek. Volt ebben egészséggel kapcsolatos intő jel és magánéleti kihívás is. Végül többszöri nekifutás után átértékeltem az életem és lefektettem a kritériumokat a jövőbeni tervekkel kapcsolatosan:
- Reggel mikor felkelek, szívesen álljak neki.
- Legyen hasznos termék/tevékenység a családomnak és lehetőleg a társadalomnak is.
- Annyi tőkebefektetést igényeljen, hogy ne veszélyeztesse a család anyagi biztonságát.
- Potenciálisan legyen annyira jövedelmező, hogy maximum 1 év múlva meg lehessen élni belőle.
Ezeket végiggondolva felismertem, hogy milyen felszabadítóan hat rám a terasz konyhakert, a zsebkendőnyi kiskert és az akkor már termesztett mikrozöldek gondozása. Nem volt kérdés, hogy mibe fogok bele.
Mi az eredeti szakmád, és mekkora szerep jut most az életedben a mikrozöldeknek?
Közgazdász végzettségem van és nagyvállalati környezetben fejlődtem területi vezetői szintről ügyvezetőig. Öt országban dolgoztam, így a tapasztalatomat a nyugati, közép-keleti és északi kultúrából is meríthettem. Legtöbbet a kereskedelmi területen tevékenykedtem és a folyamatok, a LEAN típusú gondolkodásmód áll legközelebb hozzám.
A mikorzöldekbe és a MikroManna felépítésébe az elejétől fogva teljes fókusszal álltam neki, és azóta is egyre inkább igényli ezt a figyelmet. Mostanra már másfél éve a mindennapi életem része a mikrozöld, és egyre jobban élvezem. Folyamatosan gyűlnek a fejlesztési ötletek, csak győzzem helyesen priorizálni azokat.
Melyek a te kedvenc mikrozöldjeid, és hogyan érdemes beilleszteni őket egy változatos étrendbe?
Nehezen tudnék kedvenc mikrozöldet kiemelni. Inkább azt mondanám, hogy általában az én ízlésem a pikánsabb ízvilághoz áll közelebb. Ez mondjuk attól is függ, hogy épp milyen ételhez fogyasztom őket. Egy húshoz jó áll a pikáns, de a smoothie-hoz már nem biztos. Sok jó ötletet tanulok az ügyfeleimtől és inspirálnak a séfek kreatív alkotásai is.
A változatos étrendet úgy ösztönzöm, hogy a mikrozöldjeimet leginkább mixek formájában kínálom. Ezt nálam úgy ismerjük, hogy MannaMix. Ezekben 6-8 féle mikrozöld szokott lenni, ami jó lehetőséget nyújt, hogy egy csomag megvásárlásával többféle mikrozöldből is lehessen csemegézni.
Mely eddig elért eredményeidre gondolsz vissza a legszívesebben?
Emlékezetes pillanat volt az első ügyfelem kiszolgálása, akinek nagyon hálás vagyok, hogy azóta is heti rendszerességgel fogyasztja a mikrozöldjeimet. Meghatározó siker volt, amikor 3 hónapos professzionális múlttal, a Nébih Szupermentán országos dobogós helyezést értem el, így az előre csomagolt mikrozöldek közük a legjobbnak választottak. De talán mégis a legemlékezetesebb az volt, amikor a kisfiam szüntelen lelkesedésével építettük ki a garázsunkban a saját vertikális polcrendszerünket. Ez a közös alkotás igazi örömélmény volt.
Mivel biztatnál másokat arra, hogy legyenek nyitottak a friss, hazai, termelői piacos termékekre?
Úgy gondolom, hogy a vevői elégedettséget nagyban befolyásolja a termelő és a terméke iránt kialakult bizalom. Ebben jó eséllyel No. 1 az anyukánk spájza, de talán második helyen lehet egy ismert termelő által kínált saját terméke. Amikor a piacon a vevő személyesen találkozik a termelővel, akkor van rá lehetőség, hogy kérdezzen, ismerkedjen, személyre szabja igényét és jó eséllyel meg is kóstolja a terméket, még mielőtt dönt.
Általában kétirányú kommunikáció van, amire egy boltban nem sűrűn van lehetőség, főleg nem a termelővel/gyártóval. Ott leginkább a csomagolás, a termékprezentáció, a marketing és a szükség, ami elad. Azt tapasztalom, hogy egy termelői piac nem csak egy kötelezően letudandó bevásárlási kör helyszíne, hanem egy élettér, ahova egy kifejezetten kellemes életérzés járni.
Milyen jövőbeli terveid vannak?
A terveimben szerepel, hogy kibővítsem a lefedettségemet, mert jelenleg logisztikai korlátokba ütközik, hogy távolabbi településeket is elérhessek. Az is borítékolható, hogy az eddigi trendek szerint a jelenlegi kb. 20 termékes portfóliómat is bővíteni fogom. A legnagyobb kihívást viszont a csapat további fejlesztése jelenti, de tisztában vagyok a fontosságával, szóval erre nagy hangsúlyt teszek.
Nyitókép: MikroManna