Ekkor eszünk a legtöbbet: és ez hatalmas hiba – Egy kutatás alapján

Ekkor eszünk a legtöbbet: és ez hatalmas hiba – Egy kutatás alapján

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ekkor eszünk a legtöbbet: és ez hatalmas hiba – Egy kutatás alapján

De egy 2012 és 2017 között végzett felmérésből kiderült, hogy sokan ennek ellenére sem tartják be ezt a szabályt. Az ötéves kutatás alatt több, mint 1000 felnőtt mesélt étkezési szokásaikról. Fény derült arra, hogy a résztvevők jelentős része (39.8%) a napi kalóriabevitel legnagyobb részét este hat után fogyasztja el. Azaz megesik, hogy a reggeli rohanás miatt kimarad az első étkezés, ebédre a munka miatt csak röviden van idejük.

Estére már olyan éhesek vagyunk, hogy sokkal nagyobb adagot fogyasztunk, mint kellene.

A gond, hogy a kutatás szerint nem a saláta és a zöldség az, ami ilyenkor nagy számban a tányérra kerül. A válaszolók adatai alapján úgy fest, hogy elsősorban a kevésbé egészséges ételek népszerűek ilyenkor, és zsírosabb, nehezebb fogásokat esznek. Ez viszont hozzájárul ahhoz, hogy a következő nap első felében nem érzik magukat annyira éhesnek.

Emiatt nem esznek reggelit, beérik a kevesebb ebéddel is, ám estére ismét rájuk tör az éhség, így újra és újra nagyobb adagokat fogyasztanak, mint kellene.

Az időzítésen múlik minden

Ha magadra ismertél, fontos, hogy mihamarabb változtass ezeken a rossz szokásodon. Rengeteget számíthat, ha a nap megfelelő részében kerítesz sort az étkezésekre, és az evés megfelelő időpontjának kitalálásában egy kutatás is segítségedre lesz. E szerint a reggelit érdemes minél korábbi órában elfogyasztani. Lehetőleg valamikor 7 és legkésőbb fél 8 között, így ugyanis még délelőtt ismét éhes leszel majd.

istockphoto

A legjobb időpont ebédre fél 1 és 1 között van, majd a vacsorát legkésőbb fél 7-ig érdemes megenni – ami tökéletes, mert a korai ebéd miatt ekkorra már épp elég éhes leszel.

Így mire eljutsz a lefekvés idejéhez, a tested már az étel jelentős részét feldolgozta. Ha viszont este 8-kor állsz neki enni, majd nem sokkal később mész aludni, szakértők szerint hosszabb távon két számmal is nőhet a ruhaméreted!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást