Miért náthásak gyakrabban, akik irodában dolgoznak?

Miért náthásak gyakrabban, akik irodában dolgoznak?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért náthásak gyakrabban, akik irodában dolgoznak?

Van erre egy nagyon egyszerű magyarázat: mert a pasik igényei szerint állítják be a légkondit! De vajon miért nem szokik hozzá a nők szervezete a picit hidegebbhez?

A hőfok

Nem a lányokkal szeretnének mindenáron kiszúrni az irodaházakban, egyszerűen más a nők energiafelhasználása, mint a férfiaké, éppen ezért más hőfok kellemes nekik. Ráadásul ugye te is egész nyáron szandált hordasz? A lábadon keresztül is hőt adsz le, ezért lesz percek alatt hideg a lábad egy hűtött helyiségben.

Az ülőmunkát végző nőknek nagyon lassú az anyagcseréje, így ha picit is hidegebb van annál, ami nekik kellemes, máris könnyebben megfáznak. Holland tudósok kimutatták (16 irodai munkát végző nőt vizsgáltak), hogy a pár fokkal alacsonyabb hőmérséklettől máris csökken a komfortérzetük, és minél több időt töltenek el így, annál nagyobb eséllyel fáznak meg. Egy 8-10 órás munkanapon hogyan küszöbölheted ezt ki? Két dolgot tehetsz: te kezeled a légkondi kapcsolóját, vagy magadra terítesz valamit.

A kapcsolatok

El is jutottunk egy konfliktusforráshoz, mégpedig, hogy milyen hőfokra állítsuk a légkondi kapcsolóját. Egy ilyen helyzet pontosan elég ahhoz, hogy visszatérő problémád legyen egy, de inkább több munkatársaddal. Ha feszültség van az irodában, az is okozhat olyan stresszt, ami miatt fogékonyabb leszel a betegségekre. Tehát jobban jársz, ha viszel be magaddal kendőt vagy egy plusz blúzt nyári hőségben…

A szellőzők tisztasága

Sajnos nem mindig elég, ha az irodában előírásszerűen minden nyári szezon előtt kitisztítják a légkondi szűrőjét. Ha az egész épületnek közös szellőzőhálózata van, akkor mindenféle por, baktérium, penész és egyebek telepszenek meg a csövekben, amik légzőszervi, bőr-  és szemproblémákat okozhatnak folyamatosan.

Tehát ha hónapok óta nem gyógyul a bepirosodott szemed, vagy szénanáthához hasonló tüneteid vannak, akkor mindenképp fordulj orvoshoz, és az épület üzemeltetőjét is keresd fel, hogy intézkedjenek, gondoskodjanak tisztításról és fertőtlenítésről. Sőt, ha padlószőnyeg van a helyiségben, akkor duplán ki vagy téve ezeknek a negatív hatásoknak.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a „nyári influenzát”?

  • Gyakran használj fertőtlenítő zselét, mindig legyen az asztalodon, és a klaviatúrát, telefonodat töröld le, amilyen gyakran csak lehet.
  • Tarts a munkahelyeden egy plusz kendőt, blézert, blúzt, kabátot!
  • Ha nagytakarítás van, kérd, hogy az asztalodat mindig porolják le, és ehhez pakolj le róla!
  • Korábban menj be dolgozni, mint a többiek, hogy lejjebb tudd venni a légkondit, talán így észre sem veszik, hogy nincs olyan hidegre állítva.
  • Mindig töltsd fel a vitaminraktáraidat, napközben időzíts be egy friss smoothie-szünetet.
  • Szabadság! Amikor nagyon kimerült vagy egy nehezebb munkahét után, és azt érzed, hogy bujkál benned valami, akkor vegyél ki egy nap szabit, vagy legalább egy felet. Hidd el, sokkal jobban megéri, mint egy hétre kidőlni lázzal, náthával, nemde?!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást