Miért eszik minden fitneszblogger csontlevest?

Miért eszik minden fitneszblogger csontlevest?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miért eszik minden fitneszblogger csontlevest?

Tavaly még csak külföldi fitnesz influenszerek videóiban és Instagram-oldalain vettem észre, hogy mindegyikük csontlevesről posztol, és akkor még azt hittem, hogy ez is egy olyan, hirtelen jött, de hamar kikopó trend lesz, mint a matcha tea vagy a chia mag. Aztán itthonra is elkezdett begyűrűzni a dolog, ma pedig már szinte mindenki ezt eszi – de miért olyan jó ez az egyébként évszázados múltra visszatekintő leves?

Nagyrészt ausztrál egészségbloggereket követek Instagramon (a közösségi médiáról úgy tűnhet, ott mindenki ezzel foglalkozik, meg persze mindenki magas, szőke, és legalább 8 kocka van a hasán), náluk vettem először észre, hogy nagyjából minden sós ételbe beleteszik a „bone broth”, azaz csontleves nevű csodaösszetevőt, amitől a bőrük feszesedését és az emésztésük helyrebillenését remélik.

Utóbbi egyébként nagyon fontos, hiszen a rengeteg feldolgozott, mesterséges és agyoncukrozott élelmiszer miatt a társadalom jó részének vannak problémái az emésztésével, és most kezdjük csak megérteni, ez mennyi mindenre hatással van (az emésztőrendszerünk és az agyunk nagyon szorosan összekapcsolódik, többek között a hangulatunkra is hatást gyakorol, ha valami baj van lent).

Szóval, a csontleves a külföldi egészségbloggerek szerint erre természetes megoldást nyújthat. Én úgy gondoltam, hogy ez csak egy hóbort lesz, mint amilyen például a matcha tea is volt, és nem foglalkoztam vele, egészen addig, amíg a magyar, általam sokra tartott Instalányok is el nem kezdték főzögetni otthon a nagyanyáink receptkönyvében alapételnek számító fogást.

Miért eszik minden fitneszblogger csontlevest?Kép forrása: Peteer/depositphotos.com

De mire is jó a csontleves?

Gyakorlatilag mindenre – és most nem viccelek, tényleg képes helyrebillenteni rengeteg mindent a szervezetben.

A jól főzött csontlevesből olyan aminosavak, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok főnek ki, és jutnak be a szervezetedbe, amelyek képesek helyretenni az emésztésedet.

Még akkor is szükséged lehet rá, ha nem érzed, hogy bármi baj lenne, mert az emésztési problémák akár észrevétlenül, kisebb puffadás, egy-egy enyhe hasfájás formájában is érkezhetnek.

Ráadásul a csontlevesben rengeteg kollagén is található, ami megint nagyon fontos a szervezeted számára. De vegyük sorra, pontosan milyen pozitívumokat kaphatsz, ha beépíted ezt a csodalevet a mindennapjaidba!

Jót tesz az ízületeidnek

Ez az előbb említett kollagén miatt van: főzés során zselatinná alakul át, amiben olyan aminosavak vannak, amelyek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez nagyon fontosak, ezen belül is főként az inaknak és az ínszalagoknak tesznek jót.

Jót tesz az emésztésednek

A benne található glicin nevű fehérje az egészséges mennyiségű gyomorsav termelődését segíti elő, a glutamin nevű aminosav pedig segít megerősíteni a vékonybél falát, ezzel megakadályozza, hogy olyan betegségek alakuljanak ki, mint például az áteresztő bél szindróma, ami pont olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik.

Jót tesz az immunrendszerednek

Minden olyan élelmiszer, amelyben velő van, jó hatással van az immunrendszerre, mivel ez alapvetően is a „rendszer része” az egészséges szervezetben. Kutatások bizonyították, hogy akár az autoimmun betegségekben szenvedőknek is sokat segíthet a csontleveskúra.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást