Alufóliába sütve készítettem el ezt a különleges halételt. Fóliában sütve a halfilé minden ízét és aromáját megőrzi. A hallal együtt sült zöldségek köretként is szolgálhatnak.
A pangasius néhány év alatt igen népszerű lett hazánkban. 10 dkg halban mindössze 8 g zsír van, szénhidrátot pedig egyáltalán nem tartalmaz. Mindezek mellett igen jelentős fehérjeforrás. Nagyon hamar elkészíthető, húsa finom, omlós.
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 szelet pangasius halfilé
- só
- bors
- ½ citrom leve
- hal fűszerkeverék
- 2 sárgarépa
- 3 kisebb burgonya
- 1 közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 3 db alufólia
Elkészítés:
A hal szeleteket picit sózzuk, borsozzuk. Citromlével meglocsoljuk.
A burgonyát, a sárgarépát, a vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Picit megsózzuk. ½ dl olíva olajjal összekeverjük a zöldségeket.
A halszeleteket egyenként alufóliára fektetjük. Az alufólia legalább kétszer legyen nagyobb, mint a halszelet, hogy szépen vissza tudjuk majd hajtani.
A fóliát ecset segítségével olívaolajjal lekenjük. A reszelt zöldségek 1/6-át a fóliára terítjük, rátesszük a fűszerezett, citromlével lecsepegtetett halat, majd a zöldségek újabb 1/6-a következik. A fóliát óvatosan összecsomagoljuk. Vigyázzunk, hogy minden íz és aroma a fóliában maradhasson.
A másik két halszeletet is hasonló módon készítjük el.
A három alufóliába csomagolt pangasius szeletet tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütés utolsó 10 percében a fólia tetejét óvatosan nyissuk ki, hogy picit megpirulhasson a zöldséges hal.
Fóliába csomagolva frissen tálaljuk, és csak az asztalnál kerüljön teljes kibontásra a halas-zöldséges csomagocska.
Egy kis rizst még adhatunk hozzá.