Melyik hatékonyabb a gőzállomás vagy a vasaló?

Melyik hatékonyabb a gőzállomás vagy a vasaló?

Címlap / Otthon / Háztartás / Melyik hatékonyabb a gőzállomás vagy a vasaló?

A vasalókat elsősorban ruháink karbantartására és fertőtlenítésére alakították ki, hazánkban az első írásos feljegyzés a 17. századból való. A jelenleg használt vasalók általában 120–220 °C között működnek hatékonyan. A gőzállomás és a vasaló között leginkább a teljesítményben figyelhetünk meg különbségeket. Természetesen a legmodernebb berendezések már igen drágák, viszont nagyon jól tudunk velük dolgozni. Cikkünkben a két típusról ejtünk szót bővebben, hogy segítséget adjunk a megfelelő kiválasztásához. (x)

Jobb tisztítás és fertőtlenítés? – Vásároljunk gőzállomást!

Ezek a termékek – pl.: a Tefal, Bosch, Hausmeister és a Philips modelljei – képesek összetettebb feladatok elvégzésére is, energiahatékonyak ugyanakkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, mert hozzávetőlegesen 50 és 80 000 forint közötti árkategóriában találhatók. Ami pedig mindenképp előnyös az igen terjedelmes víztartály és a készülék a ruhával szó szerint kíméletesen bánik. Lehet vele vasalni selyem anyagú ruhát vagy hétköznapi farmert. A készülék nagysága mellette alacsony zajjal „dolgozik”.

Fontos szempontok vasaló választásnál

Melyik a legjobb vasaló, illetve melyiket célszerű használnunk, az mindig egyéntől, valamint a rendszeresen összegyűlő ruha mennyiségétől függ. Ha gyakran mosunk sok ruhaneműt, abban az esetben nem elégedhetünk meg egy olcsóbb termékkel. Ellenben, ha alig van mit vasalni akkor egy középkategóriás 6 és 8 0000 Ft közötti eszköz ideális lehet. Nézzük, hogy milyen elvárások alapján választhatjuk ki a számunkra megbízható vasalót:

  • Változtatható hőmennyiség: Az alapvasalók általában alacsony, közepes és meleg beállítással rendelkeznek. A csúcsminőségű vasalók sokkal több hőmérsékleti beállítást tartalmaznak, hogy a szövetek sokféle változatának megfeleljenek.
  • Változtatható gőzölés: Ez a mérőműszer a felszabaduló gőz mennyiségét állítja be, amelyet a vasalni kívánt anyagnak megfelelően szabályozhatunk. Sok vasaló tartalmaz csepegésmentes funkciót, amely megakadályozza a csepegést, ha alacsonyabb hőmérsékleten gőzzel vasalunk.
  • Permetezés: a ruhákat finom vízpermettel nedvesíti – ez a legtöbb vasalási munkához elengedhetetlen.
  • Átlátszó víztározó: legyen az egyszerű cső vagy egy nagy kamra a fogantyú alatt, ez a funkció megkönnyíti a rendelkezésre álló vízszint meghatározását.
  • Kivehető víztartály: A tartály eltávolítása megkönnyíti a töltést. Ráadásul megakadályozza a véletlen kiömlést vagy a túlfolyást víz hozzáadásakor.
  • Automatikus kikapcsolás: az időzítő kikapcsolja a készüléket, ha az előre beállított ideig mozdulatlan marad. Ez különösen akkor hasznos, ha vasalás közben, vagy ha hirtelen el kell mozdulnunk a készülék mellől. Nem kell aggódnunk, hogy a vasaló bekapcsolva marad.

Egyes modellek tartalmaznak egy olyan kialakítást a vezetéken, amely lehetővé teszi a 360 fokos forgatást bármely irányba. Ez csökkenti a vezeték feszítettségét, valamint a tápkábel akadályozásából eredő kellemetlenségeket. A behúzható vezeték még egy bónusz dolog tárolás alkalmával.

Az úgynevezett nonstick felület megkönnyíti a keményítő felhalmozódásának tisztítását a talpról. Ennek köszönhetően a ruhákat könnyen kezelhetjük, vagyis a talp finoman siklik a ruhaneműn.

Mire érdemes még figyelni?

A vízkőmentesség mindenképp előnyös, amennyiben keményvizet használunk, érdemes desztillált vízre cserélni, így nem teszünk kárt a készülékben. Arra is figyeljünk oda, hogy használat után ne tegyük el azonnal a vasalót, hanem hagyjuk kihűlni, és a tartályokban semmiképpen ne hagyjunk vizet. Olyan terméket vásároljunk, amelyet sokáig tudunk alkalmazni a jó és hatékony vasaláshoz, ha kevés a ruha, akkor nem szükséges drága készülékre költeni.

Nézzünk szét az online boltok széles kínálatában, mert számos kedvezményes termékkel találkozhatunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást