Ez is lehetséges: megszokott ételek a paleo mentén

Ez is lehetséges: megszokott ételek a paleo mentén

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez is lehetséges: megszokott ételek a paleo mentén

Ennek okát több kutató abban látja, hogy a modern korban az életmód és a táplálkozás alapvető változásait az evolúció nem volt képes lekövetni, így az emberi genom sem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez és szokásokhoz, így magas vérnyomást, cukorbetegséget, túlsúlyosságot és további modern kori betegségeket idézett elő.

A paleo segít a betegségek megelőzésében

Az emberekben amikor realizálódik, hogy az addig megszokott életmódjuk nem egészséges, gyakran megfogalmazódik a “hogyan tovább” kérdése. Manapság a témában végzett kutatásoknak és irányzatoknak köszönhetően az emberek már többféle életmód és diéta közül választhatnak, sokakat az ősi, paleolit életmódhoz visszatérő étrend győz meg, de sokak számára az addig fogyasztott termékek elhagyása eleinte vagy hosszú távon nehézkes lehet.

Átállás a paleolit életmódra

A paleolit diéta tulajdonképpen egy nagyon egyszerű diéta, lényege, hogy azokat az alapanyagokat fogyasztja az étrend során az ember, amit a kezdetek kezdetén a paleolit korban is ehettek az emberek, így olyan növényi, illetve állati eredetű anyagokat – a fogyasztási arány megkötése nélkül -, amelyeket feldolgozatlan formában lehetséges fogyasztani.

A feldolgozott termékek jószerivel tiltólistán vannak, épp úgy, mint a szénhidrát, a cukrok, finomított olajok, gabona, tej és tejtermék. Amit szabad a diéta során enni, az a hús, zöldségek, gyümölcsök, bogyók, magok és egyes hüvelyesek. 

A paleolit életmód hívei az étkezési alapszabályok betartása mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a testedzésre is, így nem kérdés, hogy mennyire sokat tesznek az egészséges életmód megtartásáért, ezzel együtt a betegségek megelőzéséért.

Azok, akik e diéta megismerésének a kezdetén vannak, szimpatikus elemeket találnak benne, és tudnak az elvekkel azonosulni, azok a kezdeti kis nehézségek áthidalását követően könnyen átállíthatják háztartásukat, éléskamrájukat, de akár egész szervezetüket a paleo étrendre. 

Paleo tészta

Ebben lehet segítség a PaleoCentrum éléskamrája is, amely online boltban a paleo sajátos szabályainak megtartása mellett, a hagyományos étkezésben is használt alaptermékek is fellelhetőek. Ilyenek például a PaleoCentrumnál megvásárolható tészták is, mindegyik termék gluténmentes, és minimális szénhidráttartalommal rendelkezik. 

Paleo a megszokott étrendbe illesztve

Elmondható talán az, hogy a paleolit étrend szabályainak megtartása nem kell, hogy feltétlenül nagy változást jelentsen az addigi életmódhoz képest. Semmi mást nem kell tenni, mint az átalakuló piac termékeit figyelni, számos olyan termék van az egészséges ételek listáján, ami a paleo étrendben is megállja a helyét. Az átállás során érdemes arra figyelni, hogy lehetőség szerint a paleoban engedett termékeket vásárolja meg és fogyassza az ember. 

A paleo étrendre történő részleges átállással is rengeteget tehetünk az egészségért, illetve a civilizációs betegségek nagyobb arányú elkerüléséért.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást