Meglepő okok, amiért kertészkedni jó

Meglepő okok, amiért kertészkedni jó

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Meglepő okok, amiért kertészkedni jó

Ismételten elindult a népszerűség útján a kertészkedés, ami nem is csoda, tekintve, hogy számtalan előnnyel bír ez a hasznos időtöltés. De mégis miért ilyen jó?

Rengeteget spórolhatsz

Többek között azért hallunk egyre több helyről a kertészkedés hasznosságáról, mert ezzel a tevékenységgel rengeteget spórolhatunk a háztartásban. Amennyiben magunknak termeljük meg a zöldségek és gyümölcsök nagy részét, gyakran már egy palántából is hasznot húzhatunk, holott egy zacskónyi magból többnyire jóval több növényt nevelgethetünk.
A nyári, vagy az őszi betakarítások során pedig gondolhatunk a hideg hónapokra is befőttek, savanyúságok, vagy éppen a fagyasztott változatok formájában.

Mindenképpen egészséges

Bár egyre több „bio” finomsághoz juthatunk hozzá, ezek legtöbbször vagy igen borsos áron cserélnek gazdát, vagy kiderül róluk, hogy korántsem voltak annyira figyelmesek a termesztésük során. Ezzel szemben, ha otthon kertészkedsz, magad döntheted el, hogy milyen módon tartod távol a kártevőket, használsz-e bárminemű vegyszert a gondozásuk során, vagy igyekszel környezet- és egészségbarát maradni.
Tehát nem csak arról lehet biztos tudomásod, hogy élettel teli finomságokat nevelgetsz a kertben, hanem arról is gondoskodhatsz, hogy ezek a nagyszerű alapanyagok még egészségesebb formában kerüljenek az asztalra. Hiszen a kertből egyenesen a konyhába vezet az útjuk, ahol a megfelelő főzési eljárásoknak köszönhetően alig veszítenek valamit tápértékükből.

Bevételi forrás is lehet

Bár manapság nem úgy működik a dolog, hogy gondolunk egyet és lemegyünk a piacra portékát árulni, ha nagyon belejöttél a dologba, érdemes utánajárni a lehetőségeidnek. Nem te lennél az első, akinek a hobbija lett a jövedelmező bevételforrása.
Ha másképpen nem is, a szomszédasszonyokkal való csereberélés még mindig bejöhet, hiszen ha csodájára járnak a házi, levendulás baracklekvárodnak, akkor talán abba is belemennek, hogy pár üveget elüzleteltek valami más, hasonlóan egészséges finomságra.

Testmozgásnak tökéletes

Most, hogy tisztáztuk, az egészségednek és az anyagi hátterednek is rengeteget segíthet a kertészkedés, szót kell ejtenünk arról is, hogy ez a hobbi nagyszerű kalóriaégető időtöltés is egyben.
Egy órányi ásás alatt akár 400 kalóriát is elégethetsz, nem beszélve a sok guggolásról, ami nagyszerűen formálja a combjaidat és a fenekedet. Ráadásul, ha jó időben kertészkedsz, akár bikinit is húzhatsz, így pedig egyúttal aktívan barnulhatsz ahelyett, hogy csak pihengetnél a félárnyékban.

Megfelelő kikapcsolódás

Ha azonosulni tudsz a kertészkedéssel, mint hobbival, akkor nagyszerű kikapcsolódásban lehet részed. A kertek a legtöbbször csendes, de legalábbis eldugott helyen vannak, ahol a fárasztó munka után könnyedén feltöltődhetünk, elgondolkozhatunk a nap eseményein.
A modern ember egyébként is alig tölt időt a friss levegőn, a kertészkedés erre a célra is megfelelő opció lehet. Továbbá a növekvő palánták egytől-egyig oxigént termelnek, tehát még inkább biztosítottnak mondhatjuk a feltöltődést.

A lelkednek is jót tesz

Garantáltan jó érzéssel fog eltölteni, amikor a kemény munkával felásott kertben kidugják fejecskéiket az első magok, fejlődni kezdenek a palánták, de ahhoz sincs fogható, amikor a kis kosárkádat megtöltheted az első adagnyi, saját terménnyel. Kutatások bizonyították, hogy a növények igenis „érzik” azt, ami körülöttük történik.
Talán ezért van, hogy a gondosan és törődéssel nevelgetett palánták terméseiből sokkal könnyebb olyan ételt főzni, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját. Egy próbát mindenesetre garantáltan megér a kertészkedés!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást