Megemeli a fogamzásgátló a mellrák kockázatát?

Megemeli a fogamzásgátló a mellrák kockázatát?

Címlap / Életmód / Egészség / Megemeli a fogamzásgátló a mellrák kockázatát?

A hormonális fogamzásgátlók kapnak hideget-meleget a különböző oldalakról, van, aki nagyon ellenük van, és van, aki a legegyszerűbb és legkényelmesebb fogamzásgátló módszernek tartja őket. Egy friss kutatás azonban kicsi, de annál komolyabb összefüggést talált közöttük és a mellrák kialakulásának esélye között – persze nem érdemes most sem azonnal a kukába dobnod a bogyókat, ha nem szeretnéd.

A fogamzásgátló tabletták és a hozzájuk hasonló hormonális fogamzásgátló módszerek még mindig gyerekcipőben járnak ahhoz képest, amilyen múltra például az óvszer tekint vissza. Ez azért fontos, mert még egyáltalán nem tudjuk pontosan, hosszú távon milyen hatással lehet a szervezetre az, ha mesterségesen hormonokkal tömjük. Az orvosok nagy része megnyugtató választ szokott adni az ehhez hasonló kérdésekre: a tudomány jelenlegi állása szerint ezek a szerek egészen biztonságosak. Egy friss dán kutatás azonban korántsem így gondolja.

A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy a kutatók 1,8 millió dán nő fogamzásgátlási szokásait és egészségügyi állapotát követték végig tíz éven keresztül, és találtak egy apró, de jelentős összefüggést a mellrák kialakulása és a hormonális fogamzásgátló eszközök között. Minden százezer nőre levetítve ezek a módszerek 13 új mellrákos esetért voltak felelősek évente.

Ez azt jelenti, hogy százezer olyan nő között, akik nem használtak ilyen fogamzásgátló módszereket, évente átlagosan 55-en lettek betegek, míg a másik csoportnál évente 68 új mellrákos esetet diagnosztizáltak.

A kutatás nem talált különbséget aközött, hogy valaki milyen tablettát szedett, vagy szájon át szedhető, esetleg más formájú hormonális fogamzásgátló módszer mellett tette le a voksát. A titok tehát biztosan a hormonokban keresendő – jó hír viszont, hogy erről az orvosok már régóta tudnak.

A korábbi, magasabb ösztrogénszinttel rendelkező fogamzásgátló tabletták valóban megnövelték a mellrák kialakulásának kockázatát, de a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy ez a veszély lényegesen csökkent most, hogy kevesebb hormont tartalmaznak a tabletták. A szakértők szerint nem kell pánikolni, de jó, ha az ember tisztában van a helyzettel, és eszerint gondolkodik.

Kép: AllaSerebrina/depositphotos.com

Kimutatták például, hogy annál nagyobb a mellrák esélye, minél tovább használják a fogamzásgátlót, így néhány év után érdemes pár hónapos szünettel kalkulálni, hogy kiürüljön teljesen minden mesterséges hormon a szervezetből.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha valakinek a családjában gyakori a mellrák, akkor inkább olyan módszert válasszon, amely nem hormontartalmú. Az elővigyázatosság soha nem árt, és érdemes minden ilyen döntést megbeszélni a nőgyógyásszal, mert ő látja a kórképet, ismeri a családi kórtörténetet, és felelős döntést tud hozni arról, hogy mi biztonságos, és mi nem.

Magában persze a fogamzásgátló tablettától nem lesz mellrákod, és az sem mondható, hogy komolyan megnöveli az esélyedet a kialakulására – jó, ha tudod a potenciális veszélyeket, de csak ezért ne válassz más módszert. Ahogy a szakemberek is felhívják a figyelmet: a mellrák kialakulásában rengeteg faktor játszik szerepet, nagy részükről egyelőre még nem is tudunk. A megfelelő gyakoriságú szűrővizsgálat elengedhetetlen, így biztosan időben észreveszik, ha baj van – ezzel tehetsz a legtöbbet az egészséged megőrzése érdekében, már ami a melldaganatokat illeti.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!