Szerelem / Párkapcsolat

Megbízhatsz a párodban, ha megcsalta az exét?

Ilyenkor felmerül a kérdés: vajon egyszeri alkalomról volt szó, vagy aki csaló, az mindig csaló is marad? Mit tegyél egy ilyen információval?

Értékeld az őszinteséget!

Először is, nem mindegy, hogy hogyan jutott a tudomásodra a megcsalás ténye. Sokat számít ugyanis, hogy a párod magától bízott benned annyira, hogy egy ilyen dolgot elmondjon, vagy mástól hallottad, úgy derült ki, és nem tagadta le. Előbbi kétségkívül azt jelzi, hogy bízik benned, és úgy érzi, megoszthat veled ilyesmit is. Utóbbi már kicsit macerásabb helyzet, ugyanis nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem akarta elmondani neked, vagy még nem volt kész arra, hogy megossza veled az infót.

A bizalmat mindenképpen értékelned kell, hiszen azt jelzi, hogy a párod érzi magát annyira biztonságban melletted, hogy ilyesmiről is beszéljen, akár potenciálisan kockára téve a kapcsolatotokat is.

Figyeld meg, hogyan beszél a tetteiről!

Persze teljesen érthető, ha mindezek ellenére neked még mindig kétségeid vannak afelől, hogy ha egyszer tett ilyesmit, újra meg fogja tenni veled. Ahhoz, hogy eldöntsd, mennyire bánta meg a dolgot, vagy hogy látja-e egyáltalán, mit tett, érdemes megfigyelni, hogy beszél a tetteiről.

Olvastad már?  Megcsalt a párod? Ezt a 7 dolgot ne tedd meg, bármennyire is szeretnéd

Nyugodtan képes róla értekezni, vagy még mindig érzelmekkel teli? Elismeri a saját hibáját, felelősséget vállal a tetteiért, látja, hogy elrontotta, és nem így kellett volna megoldania a helyzetet? Esetleg úgy gondolja, hogy az exe volt a felelős a történtekért, ő pedig csak erre adott válaszreakciót? Egyáltalán nem mindegy, hogy tudja-e: bármilyen formában, bármilyen problémára rossz megoldás a megcsalás. Ha ezt nem látja be, akkor könnyen lehet, hogy a ti kapcsolatotokban is ilyen problémamegoldásra számíthatsz.

Emir Memedovski/istockphoto.com

Nem minden viselkedésminta van belénk kódolva

Az Elite Daily-nek nyilatkozó pszichoterapeuta, dr. LeslieBeth Wish szerint az „egyszer csaló, mindig csaló marad” kijelentés ferdít. Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki megcsalja a párját. Ez általában nem veleszületett képesség, hanem egy megküzdési mechanizmus bizonyos szituációkra, problémákra, és évek, évtizedek alatt alakulhat ki.

Még a legjobb és legkorrektebb emberek is képesek a megcsalásra, ezért, főleg akkor, ha az illető magától vallotta be a dolgot, érdemes megadni a partnerednek az esélyt, hogy bebizonyítsa, többet nem tesz ilyesmit. 

Jusson eszedbe: minden kapcsolat egyedi!

Fontos megjegyezni, hogy minden egyes kapcsolat egyedi, mindegyik máshogy épül fel, és mindegyik mást hoz ki az emberekből. Ha a párodból az előző partnerével felmerülő konfliktusok ilyen cselekedetet váltottak ki, még nem biztos, hogy a ti kapcsolatotokban felmerülő problémákra is ez lesz a válasza.

Olvastad már?  Az érzelmi visszaélés 6 biztos jele a párkapcsolatban

Persze vannak olyan emberek, akik sorozatos félrelépők, rajtuk nem igazán lehet változtatni, de valószínűleg több jel is utal majd erre, mielőtt a megcsalás megtörténik. Így, ha a párod bevallotta neked a tettét, és érzi is a súlyát, akkor érdemes addig tiszta lapot adni neki, amíg máshogy nem kezd viselkedni.

Forrás