Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Címlap / Életmód / Család / Másság, gyerekszemmel – Hogyan érdemes beszélni róla?

Lehet, hogy nálatok teljesen természetes a téma, lehet, hogy kényelmetlenül érzed magad tőle, de attól még ugyanúgy beszélnetek kell a kérdésről, mint a szexualitás bármely más vetületéről – például az önrendelkezési jogról a saját testünk felett, vagy éppen a fogamzásgátlásról. De hogyan, és mikor érdemes beszélni ezekről a kérdésekről? A psychologytoday.com szakértője válaszolt a kérdésekre, de mielőtt erre kitérünk, oszlassunk el néhány tévhitet!

Nem, a gyerek nem lesz meleg attól, hogy beszélsz vele a kérdésről

Ahogyan a meleg gyerekek sem lesznek heteroszexuálisak attól, hogy hetero kapcsolatokat látnak az utcán, a tévében, a reklámokban. Semmiféle torzulást nem okoz a gyerek személyiségében, ha az életkorának megfelelően beszélsz vele az LMBTQ közösség tagjairól, viszont segíthet neki abban, hogy idővel jobban megértse a saját szexualitását.

Ijesztő, de igaz, hogy a nem heteroszexuális gyerekek és kamaszok körében sokkal magasabb az öngyilkossági kísérletek száma – ezeknek a tragédiáknak a nagy része nyilván megelőzhető lenne, ha a gyerekek tudnák, hogy amit éreznek, az normális; és elfogadó, szerető környezetben élnének, ahol mernek beszélni a saját identitásukról. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes nyitottan kezelni a kérdést.

A homoszexualitás nem diverzió és nem betegség

Sokáig tartott, de ma már hivatalos tény: a WHO sem tekint betegségként vagy diverzitásként a homoszexualitásra, hiszen nem egyfajta torzulásról van szó. Az identitásunk mindannyiunknak különbözik, ebben pedig semmi beteges nincs.

Mi több, vannak olyan elméletek, amelyek szerint egyenesen mindannyian queer identitással bírunk, hiszen egyikünk sem A férfiakat, vagy A nőket, hanem bizonyos férfiakat és bizonyos nőket szeretünk. Ha belegondolsz, ez tulajdonképpen egy nagyon szép gondolat, aminek az igazságtartamát sem nehéz belátni.

De mikor érdemes beszélni róla?

Dr. Fred Kaeser a psycologytoday.com cikkében azt írja, akár már 5 éves kor körül érdemes beszélni a kérdésről, hiszen a gyerekek ekkor kezdik el megérteni a társas kapcsolatokat. Persze nem kell rögtön egy gender szótár tartalmát a gyerekre zúdítani, de tökéletes alapot ad, ha elmondod, hogy igen, vannak nők és férfiak, akik szeretik egymást, és van olyan is, hogy két férfi és két nő szereti egymást.

Ha további kérdései vannak, akkor persze arra érdemes válaszolni, de a szakértő szerint a legnagyobb valószínűséggel a gyerek lerendezi majd egy „oké”-val a kérdést, hiszen neki ebben semmi kellemetlen nincs.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»