Úgy tűnik, egy meg nem álló motor, pedig mozgásban tartásához gondoskodnod kell bizonyos tápanyagok beviteléről. Talán még nem tudtad, hogy a magnézium mennyire fontos szerepet játszik a szív működésében. A szervezet fontos ásványi anyaga, a következő feladatokat látja el:
1. Javítja az oxigén szállítást a sejtekben, ezzel erősíti a szív működését.
2. A magnézium esszenciális a kálcium-szivattyúk működésében, ezek szabályozzák a vérnyomást.
3. A magnázium ellazítja és kitágítja az izmokat, így megkönnyíti a vér áramlását az izomszövetekben is.
4. Az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely megelőzi és visszafordítja az inzulinrezisztenciát, amely a magas vérnyomás fő oka.
5. Megkönnyíti az ingerek továbbítását az idegek felé, ez pedig a szív szabályos dobogását idézi elő. Például a szabálytalan szívritmus magnéziumhiányra is utalhat, szükség van erre az ásványi anyagra a szív szabályos dobogásához.
6. Mivel elősegíti a jó vérkeringést és vérellátást, megakadályozza a vérrögök kialakulását.
Másrészt a magnéziumhiány a következő szívbetegségekhez vezethet:
1. Angina (a szívizom oxigénigénye és a koszorúerek oxigénkínálata közötti egyensúlyzavar)
2. Szívgyengeség
3. Szívritmus zavarok
Az 50-es években végzett híres Framingham vizsgálat során majd 5000 20 éves emberen végeztek megfigyeléseket. A kutatók megfigyelték, hogy minél magasabb a vér magnézium tartalma, annál kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés. A legújabb vizsgálatok során is arra a megállapításra jutottak, hogy a megfelelő magnéziumszint 30-40%-al csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálesetek számát.
Magnéziumban gazdag ételek (magnéziumtartalmuk csökkenő sorrendjében):
Fontos magnéziumban gazdag ételeket fogyasztani, így megelőzhetjük az idő előtti szívinfarktust.
HALAK (főzve vagy hírtelen grillen)
GYÜMÖLCSÖK: articsóka, füge, banán
GABONÁK: hajdina liszt, zabkorpa, teljes kiörlésű búzaliszt, barna rizs
TEJTERMÉKEK: tej, joghurt (alacsony zsírtartalmú)
DIÓFÉLÉK: mandula, kesudió, fenyőmag, brazil dió
ZÖLDSÉGEK (nyersen, főzve): spenót, tökmag, kukorica, minden típusú bab, articsóka, szójabab, paradicsom, borsó, brokkoli, burgonyafélék.
Mi csökkenti a magnéziumszintet?
Természetes módon magnéziumhoz jutni manapság nem könnyű feladat, mert az élelmiszerek nagytöbbsége feldolgozott, egyedül a bio gyümölcsök és zöldségek képesek fedezni a magnéziumhiányt. A következő ételek pedig kidobják szervezetedből a magnáziumot, ezért módjával fogayszd őket.
1. A magas sótartalmú ételek
2. A túl sok zsír megakadályozza a magnézium bélben való felszívódását
3. A kóla és egyéb szénsavas üdítők gazdag foszfáttartalmának köszönhetően kevesebb magnézium szívódik fel.
4. Az alkohol a veséden keresztül elhajthat akár napi 50mg magnéziumot is.
5. Ha gyakran sportolsz, akkor minden liter vízhez legalább 100mg magnéziumot kell bevinned.
Az, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek gondoskodnak a magnéziumpótlásról önmagában még kevés, arról is meg kell győződnünk, hogy ne fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek megfosztanak ettől az ásványtól.
Végső szó
A szervezetnek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy a sejtek jól el tudják végezni feladatukat. Amikor egy ilyen vitamin hiányzik, akkor egyensúlyzavar lép fel. Egy ideig a szervezet képes pótolni a hiányt, de előbb-utóbb valamilyen egészségügyi probléma fog fellépni.
A sejtek elkezdenek üzemzavarban lenni és végül elhalnak. Amikor elég sejt halt meg, akkor meghal a szövet is. Ez pedig az egészség romlásához vezet.