A mágia eszköztára – Amulettek és talizmánok

A mágia eszköztára – Amulettek és talizmánok

Címlap / Életmód / Ezotéria / A mágia eszköztára – Amulettek és talizmánok

A letűnt korok népei olyan dolgokban hittek, ami egyesek számára elfogadható, mások számára viszont kételyekkel teli érzéseket sugallnak. De vajon érdemes-e megvetni, megmosolyogni a régmúlt hiedelmeit? Vagy talán a felvilágosult ember nem ismerné fel a mágikus tárgyak jelentőségteljes szerepét?

Amulettek

Az amulettek általában természetes, vagy ember alkotta tárgyak, amely tárgynak célja, hogy viselőjét védelmezze mindennemű természetfeletti erők veszedelmétől, a rontó szándéktól. Kedvelt volt a természetes amulettek közé tartozó állati fogak, -karmok, csigák, kagylók, ásványi kövületek. Az ember alkotta amulettek közé tartoztak, az isteneket, angyalokat, vagy bármely testrészt ábrázoló szobrocskák.

Tulajdonképpen minden olyan tárgyat nevezhetünk amulettnek, amit tulajdonosa annak tart, viselve azt nyakba akasztva, vagy testére erősítve. Egyes kutatások szerint, ezeket a mágikus tárgyakat egy szertartás során gyógyító és szerencsét hozó erőkkel ruháztak fel, amely erők védtek mindenféle bajtól, rontástól.

Talizmánok

A talizmánok mesterségesen előállított tárgyak, amelyek egy meghatározott cél elérésére szolgálnak. Lehet ez a cél, valamely esemény bekövetkezése, de anyagi javak megszerzésére is előszeretettel használták.

A talizmánokon rendszerint szerepel egy mágikus ábra, amely lehet szimbólum, vagy istenek, angyalok, démonok nevei, jelképei, képmásai. Hatásosabbá egy hagyományos felszentelési rítussal tették, ezután tulajdonosán kívül bárki is érintette a mágikus talizmánt, az vesztett erejéből.  

Kehely

A kehely, a nőiség egyik legegyetemesebb és legősibb szimbóluma. Kapcsolatot hoz létre a szerelem és a termékenység istennőivel. A női princípium jelképét talizmánként viselve, az intuíciók, a megérzések és a befogadás erősítésében segít. A kereszténységben a hit szimbóluma.

Sziromkoszorú

Ez a körkörös szimbólum, amely egy virágkoszorút ábrázol, három szirmát bontogató virágot ölel át. Jelképezi a világot alkotó három őskvalitást, a kezdeteket és a kibontakozást. Talizmánként viselve, tulajdonosát segíti a helyes és pozitív döntések meghozatalában, az új utak megtalálásában, a kezdeti nehéz lépések legyőzésében.

Kelta nagykereszt

A kelta nagykereszt általában kelta-ír díszítő motívumokkal, figurális elemekkel, körmotívumokkal jellemezhető. A keresztvonal a férfit, a kör a nőt jelképezi, a csomók a végtelenséget mutatják.

A nagykeresztet talizmánként viselve, hozzásegít a belső békéhez, a spirituális elmélyedéshez és a megvilágosodáshoz. Szimbolizálja a szeretetet, védelmet nyújt a gonosz ellen.

Ízisz-csomó

Mágikus ereje miatt az Ízisz-csomó már az ókori Egyiptomban is, leginkább a nők körében volt népszerű. A csomónak olyan erőket tulajdonítottak, amely mindenfajta női betegségtől véd, de használták különböző mágikus támadások elhárítására is, hisz akkortájt Íziszt tartották az egyiptomi pantheon leghatalmasabb varázslónőjének.

Hórusz szeme

Az amulettek legnépszerűbb egyiptomi változata, a Hórusz szemét szimbolizáló úgynevezett udzsat-szem. Ha jobban megfigyeljük, Hórusz szemét Felső-Egyiptom keselyűistennője, Nehbet és Alsó-Egyiptom kobraistennője, Udzsat tartja.

Ez a szimbólum a gyógyítást és az egészséget jelképezi. Mint nagyon sok szemet jelképező amulettnek, általában a szemmel verés visszafordítása, a rontás elhárítása volt a feladata.  

Jantrák

A jantrák rituális diagramok, mágikus szimbólumokkal teli geometriai ábrák. A mandalákhoz hasonlóan Indiában és Tibetben is egyaránt kedveltek és amit a tantrikus irányzatok követői előszeretettel használnak meditációs segédeszközként. A jantrák általában egy istenséget képviselnek. Az egyik legismertebb jantra Sívát és Saktit jelképezi.
A hagyomány szerint a férfi és női istenség egyesülését szimbolizálja. A jantrákat himalájai és tibeti buddhisták már régóta mágikus talizmánként kezelik. Hatékonyságuk a bolygók káros hatásainak semlegesítésében rejlik.

A hit eszköze

Az ókorban a védelmen, a mágikus célon kívül, a gyógyításnak is az amulett és a talizmán volt, hatékonynak hitt eszköze. Lényeges kérdés, hogy vajon erejét a benne való hitnek köszönheti-e, vagy talán más összefüggések is léteznek. Egy biztos, ami az egyik embernek egy darab kő, addig a másiknak védelmet hozó amulett, vagy bűvös varázserejű talizmán.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!