Egészség / Életmód

Lelki tényezők, amik befolyásolják a pajzsmirigyed működését: mutatjuk, mit jelent, ha alul- és mit, ha túlműködik

Lelki tényezők, amik befolyásolják a pajzsmirigyed működését: mutatjuk, mit jelent, ha alul- és mit, ha túlműködik

Manapság talán minden eddiginél gyakoribb betegséggé lépett elő a pajzsmirigy túl- illetve alulműködés. Ennek a problémának azonban nem csupán testi okai vannak, hanem – ahogy a legtöbb betegség esetében – a pajzsmiriggyel kapcsolatos gondok mögött is állnak lelki tényezők. Mutatjuk ezeket!

Túlpörgő hormonok és életek

Túlműködő pajzsmirigy esetén a szapora szívverés, megnövekvő vérnyomás állandóan pörgésben tart, nehezen tudsz lenyugodni. Folyton cselekedned kell, egyszerűen képtelen vagy leülni sőt, még éjjel is nehezen alszol, sokszor felébredsz, holott a pihenésre – a nappali életviteled mellett – igazán nagy szükséged lenne.

A hormonok, és ezáltal a szervezet is teljes sebességgel pörög, így aztán gyorsul az anyagcsere – ezért van az, hogy akinek túlműködik a pajzsmirigye, az jó étvágy mellett is jelentősen fogyni kezd.

Persze oda-vissza működik a dolog, és nehéz megmondani, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, tehát a túlságosan is aktív életmódod okozta a betegséget, vagy azért pörögtél fel ennyire, mert elkezdett túlműködni a pajzsmirigyed. Az mindenesetre biztos, hogy lelki okok is állnak a háttérben, ha ilyen betegséggel küzdesz.

Mire utal, ha túlműködik a pajzsmirigyed?

Jellemző az életedre, hogy túl sokat vársz el magadtól, nagyon rövid idő alatt akarsz óriásit fejlődni, egyfajta megfelelési kényszerrel küzdesz. Nagy a becsvágyad, úgy érzed, bármire képes vagy, emiatt túlvállalod magadat, emberfeletti teljesítményre kényszeríted a testedet és a lelkedet.

Azonban mindennek hátterében leginkább a félelem áll, nem a határtalan önbizalom: tartasz tőle, hogy valamiről lemaradsz, nem hozod ki magadból a maximumot, ami időpazarlás a szemedben.

Gyakori gond az is, hogy valamit kompenzálni, ellensúlyozni akarsz az életedben a teljesítményeddel, csupán azért, hogy bizonyos hiányosságokkal, történésekkel ne kelljen szembenézned – ezzel az életmóddal egyszerűen nincs időd rá.

Segítség kellene, csak nem kéred

Kifejezetten gyakori, hogy ha túlműködik a pajzsmirigyed, akkor nagyon önálló és talpraesett vagy: már-már túlságosan is. Nem vagy hajlandó nyíltan segítséget kérni, mindent egyedül oldasz meg, és egész biztos, hogy nagy felelősség nyomja a vállaidat.

Bár időnként hallatsz segélykéréseket, sokszor tudat alatt, ezt a környezeted nem veszi észre – egyszerűen azért, mert nagyon bonyolultan kommunikálod számukra. Próbálsz mindig adni és adni, önzetlenül, de ez mögött sokszor a gondoskodás iránti igényed jelenik meg, annak a vágya, hogy végre valaki veled is foglalkozzon, észrevegye, hogy erre neked is szükséged lenne.

Emiatt aztán előfordulhat, hogy depresszióba esel, pedig tényleg csak ki kellene mondanod, mit érzel, gondolsz, és elfogadnod a tényt: te is csak egy esendő ember vagy.

 

Fásulttá válhatsz, ha alulműködik a pajzsmirigyed

A pajzsmirigy alulműködés értelemszerűen a túlműködés ellentéte, ám közös a két problémában, hogy ezt a betegséget is sokszor az elfojtott érzelmek okozzák. Míg a túlműködés esetében a betegek egész nap pörögnek, addig az alulműködéssel küszködő emberek teljesen lelassulnak.

Ha neked is ilyen problémád van, akkor biztos észrevetted, hogy minden sokkal nehezebben megy, előbb elfáradsz, esetleg lustának érezheted magadat. Ezzel párhuzamosan nyomaszt, hogy nem jutsz előre a feladataiddal, teendőiddel, amik egyre csak tornyosulnak – legfeljebb a kötelezőket teljesíted, de magadra már nem jut időd, energiád.

Részben ebből is adódik, hogy nincs önbizalmad, nem mered felvállalni a véleményedet, a gondolataid pedig csak a te fejedben cikáznak. Mindez érthető módon feszültséget okoz benned, és idővel teljesen felemészt.

 

Miért neheztelsz magadra?

Ha alulműködik a pajzsmirigyed, minden bizonnyal neheztelsz a sorsodra, az életedre, tehát magadra. Dühös, frusztrált vagy, és megjelenik az életedben a kisebbrendűség érzése, egyszerűen nem mersz kiállni sem magadért, sem a véleményedért.

Hajlamos lehetsz túlságosan is negatívan szemlélni az életet, nem tűzöl ki új célokat, inkább áldozatszerepbe kényszeríted magadat. Persze az is lehet, hogy a probléma nem kifejezetten benned, hanem a környezetedben van, pl. egy tragédiában, traumában, ami mérgezi a jelenedet és a jövődet.

Az mindenesetre biztos, hogy az alulműködő pajzsmirigy figyelmeztet a megcsappant önhittségedre és céltalanságodra. A teljes gyógyulás érdekében először az önbizalmadat kell helyretenned, és mindenekelőtt értékesnek kell találnod az életedet, tehát ki kell derítened, hol veszítetted el a személyiségedet, és miként kaphatod vissza.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást