Pénz és hivatás

Így lehetsz okosabb – Tippek az agy fejlesztésére

Így lehetsz okosabb – Tippek az agy fejlesztésére

Azt mondják, jó pap is holtig tanul, de minden új ismeret elsajátítása könnyebben megy, és persze a már egyszer megjegyzett információkat is könnyebben tartod a fejedben, ha magát az agyadat is tornáztatod kicsit. Clive Thompson újságíró nemrég megjelent könyvében a Smarter Than You Think-ben (Okosabb, mint hinnéd) összeszedett néhány mindennapokban is hasznosítható tippet, hogy fejleszd az intelligenciádat.

Szakadj le a hálóról!

Az újságíró szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy egyféleképpen, ráadásul túlpörgetve, állandó stresszben gondolkodunk.

Azt javasolja, hétvégenként maradj távol a számítógépedtől, ne böngészd a közösségi oldalakat és ne olvasd az e-mailjeidet.

Egy kis kikapcsolódás segít az agyadnak, hogy megnyugodjon, rendszerezze a hét során begyűjtött információkat, és új, jobb kidolgozást igénylő gondolatokat teremtsen.

Csinálj valami mást!

A szerző szerint nem véletlen, hogy sokaknak zuhanyzás közben támadnak a legjobb gondolatai – ilyenkor ugyanis kicsit kiszakadunk a megszokott munkakörnyezetből, valami mást csinálunk a testünkkel, és ez az agyunk munkájára is hatással van.

A rendszeres testmozgás, illetve bármi olyan tevékenység, amit eddig nem csináltunk, szerinte ahhoz is hozzásegít, hogy más perspektívából szemléljük a dolgokat, és ezzel kicsit okosabbak is legyünk.

A szenvedély életben tart

Aki szenvedélyesen rajong valami iránt, az ugyanolyan szenvedéllyel képes megjegyezni az ahhoz tartozó információkat is.

A könyv szerint, ha van valami hobbid, vagy bármi, amit szenvedélyesen szeretsz, az az agyad tevékenységére is jó hatással van, élénkebb, frissebb, aktívabb leszel, könnyebben jönnek az új gondolatok.

Csináld magad!

Annyiféle kütyü és alkalmazás közül válogathatunk, hogy sokszor a legalapvetőbb munkáktól is megkíméljük az agyunkat, ami így lassan ellustul – állítja a szerző.

Példaként a számológépet hozza fel: lehet, hogy kisiskolásként még ment a fejben számolás, de mióta ott lapul a zsebedben az okostelefon, hamarabb nyúlsz érte, és a műveletek fejben végzése egyre nehezebb lesz.

Erőltesd meg magad, és legközelebb ne nyúlj rögtön a számológépért vagy a szótárért.

Mozgasd meg a berozsdásodott agytekervényeket!

Játék

A könyv szerint a játék, az izgalom, a stratégiai gondolkodás és nem utolsó sorban az ezzel járó kikapcsolódás és jókedv felnőttként is segíthet, hogy csiszoljuk az elménket, nem csak gyerekkorban.

Ha nem viszed túlzásba, egy megosztott figyelmet igénylő számítógépes játék is ugyanolyan agyi karbantartó lehet, mint mondjuk a kirakózás.

Jegyzetelj!

Az nem meglepő, hogy az olvasás segíti a szellemi fejlődést, de a könyv írója szerint még többet profitálhatsz belőle, ha egy kicsit máshogyan olvasol.

Ne csak a történetre figyelj, próbáld tudatosítani magadban, hogyan épül fel a könyv, milyen eszközökkel dolgozott az író, hogyan építette fel a cselekményt.

A leghasznosabb, ha az olvasás közben támadt gondolataidat jegyzeteled is – így nem csak egyirányú lesz az információ, folyamatosan reflektálsz is arra, amit megtudsz.

Gondolkodj máshogyan!

Végül pedig, ami a legfontosabb, ne hagyd befolyásolni magadat a közvélemény által – lehet, hogy a média azt próbálja elhitetni veled, hogy most mindenki ugyanazt az öt könyvet olvassa vagy három filmet nézi, és egy bizonyos hírről mindenkinek ugyanaz a véleménye, de nem szabad hagynod, hogy a saját véleményed helyét készen kapott információk vegyék át.

Gondolkodj kritikusan, fogalmazz mindenről saját véleményt, és hamarosan jobban vág majd az eszed, mint azt valaha gondoltad volna.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást