Így lehet boldog ünnepe az idős szeretteidnek

Így lehet boldog ünnepe az idős szeretteidnek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így lehet boldog ünnepe az idős szeretteidnek

Egy szépkorú ember emlékei valóságos kincset érnek – még akkor is, ha a testi hanyatlás miatt olykor nehezebb boldogulnia a jelenben. Amennyiben van olyan rokonod, barátod, aki a demencia – tehát az időskori szellemi leépülés – valamelyik formájával, például Alzheimer-kórral küzd, a következő tanácsok megfontolásával gondoskodhatsz a számára minél boldogabb karácsonyról.

Vond be a készülődésbe!

Készítsetek együtt üdvözlőkártyákat, kérd ki a tanácsát ajándékvásárlás ügyében, díszítsétek együtt a lakást, vagy bízz rá játszi könnyedséggel elvégezhető konyhai teendőket! Minden olyan pillanat, amelynek során a jelenre fókuszálhat, segít a koncentrációs képesség fejlesztésében.
A demencia jellegzetessége, hogy az illető a múltban él – ezt nem gyógyszerekkel, hanem törődéssel és cselekvéssel lehet a legkönnyebben orvosolni. Persze, mindenképp célszerű megkérdezned előtte, mit szeretne csinálni. Ne akard jobban tudni, mi a jó neki!

Figyelj az orvosi előírások betartására!

Az előbb azt írtuk, hogy a törődés többet érhet a gyógyszereknél. Ez tény, hiszen a tudatnak hatalma van a test fölött, ám az orvos utasításait mindenféleképpen be kell tartani az ünnepek idején is!
A nagy sürgés-forgásban könnyű elfeledkezni a gyógyszer adagolásáról, vagy éppen a következő kontroll időpontjáról. Gondoskodj róla, hogy semmiképpen se következzen be elmaradás a terápiát illetően. Ehhez az emlékeztető funkcióval ellátott okostelefon-appok tökéletesek, de akár egy régi vágású noteszt is elővehetsz.

Akadálymentesítsd a környezetet!

Nagyon idős rokon vagy barát jelenlétében érdemes úgy rendezni a lakást és a kertet, mintha kisgyermek lenne jelen: a gyertyák és a földön felejtett tárgyak ugyanis éppen olyan veszélyt jelenthetnek. Tartsd észben a jellegzetes téli problémákat, úgymint a fagyott járdát, a csúszós lépcsőt vagy a tetőtőről lezúduló havat!
A demencia előrehaladottságától függően a konnektorok és a műszaki cikkek biztosítására is szükség lehet, valamint az éles eszközök elkülönítésére.

Villogó fény: csak mértékkel!

Míg te örömödet leled a bőszen villogó égősor nézegetésében, idős szeretted számára ez a látvány kifejezetten zavaró lehet. Az olyan környezeti tényezők ugyanis, amelyek ilyen erőteljesen magukra irányítják a figyelmet, megnehezítik a jelenben maradást a demenciával élő embernek.
Az ő idegrendszerükre egy kicsit másképp hat az erőteljes fény, mint ahogy a hang is: bánj tehát okosan a hangerőszabályzóval, amikor fölteszed azt a karácsonyi CD-t!

Változtass, ha kell!

Amennyiben az idős rokon közvetlen hozzátartozód – például szülőd vagy testvéred –, óhatatlanul megeshet, hogy változtatnod kell a bevált családi hagyományokon, hogy ő is jól tudja érezni magát az ünnepekkor. A túl sok utazás, illetve a tucatnyi látogató fogadása nem biztos, hogy számára is örömteli esemény.
Próbáld meg egyszerűsíteni vagy kiiktatni a körülményesen, fáradság árán megvalósítható rutinokat, mert azok semmiképpen sem vezetnek jóra! Ha ezekbe bevonod őt, túlzottan elfárad, ha pedig kihagyod belőlük, kirekesztettnek érezheti magát, s arra az időre is egyedül marad.

Mérsékeld a stresszt!

A feszültség járványszerűen terjed. Biztosan tapasztaltad már, hogy ha a környezetedben valaki ideges, akkor rád is átragadhat a stressz – pedig talán semmi olyan nem történik veled, ami indokolttá tenné, hogy vigyázzba álljon az idegrendszered. Ez a te szervezetedet is megviseli, idős rokonodét vagy barátodét viszont különösen.
Magaddal is jót teszel, ha valamilyen tudatos lazító technika segítségével minimumra csökkented a feszültséget, mert a jó hangulatod is ugyanúgy átragadhat a többiekre! Ha valamilyen kérdés merül föl benned, hogy ez vagy az a program ajánlott-e a demenciával küzdő idős embernek, mindenképpen orvost vagy pszichológust kérdezz!
Végül pedig fontos szem előtt tartanod, hogy a kor nem feltétlenül jár együtt szellemi hanyatlással, tehát még véletlenül se lásd el diagnózis nélkül ilyen bélyeggel a nyugdíjas szerettedet!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást