Ez az 5 legpuffasztóbb zöldség. Trükkök, hogy ne fújjanak úgy fel

Ez az 5 legpuffasztóbb zöldség. Trükkök, hogy ne fújjanak úgy fel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez az 5 legpuffasztóbb zöldség. Trükkök, hogy ne fújjanak úgy fel

A zöldségekben gazdag diéta egészséges lehet, a puffadás viszont, amit egyes zöldségek okoznak, kellemetlen lehet. Mit tegyél ellene?

Így csökkentheted a puffadást:

Menj sétálni ebéd után!

A fizikai aktivitás segít a belek mozgásának rendszerezésében, így felszabadíthatja a felesleges gázt és normalizálja az emésztést. Már egy tömb körüli séta is segíthet, hogy csökkentsd a nyomást, amit a hasadban érzel.

Egyél borsmentát!

A borsmentaolaj kapszulák emésztési zavarok és az ezek következtében kialakuló gázok esetén is hasznosak lehetnek. A gyártók általában az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek kezelésére forgalmazzák őket, de az IBS nélküli emberek a puffadás enyhítésére is felhasználhatják őket.

A borsmenta a bélizmok ellazításával működik, amely lehetővé teszi a gáz és a széklet hatékonyabb mozgását, fontos azonban, hogy betartsd a dobozon található használati utasításokat. Ha nem szeretnél kapszulát szedni, egy csésze borsmenta tea is enyhítheti a tüneteidet.

Borsmenta puffadás ellen
virtustudio/istockphoto.com

Vegyél egy forró fürdőt!

A meleg víz, amely az egész testedet átmelegíti, enyhülést hozhat a hasfájásra is. Próbálj közben lazítani, relaxálni, mert az ellazulás szintén segít, hogy az emésztésed megfelelően működjön.

Kerüld a puffasztó ételeket!

Hogy mi okoz puffadást, az egyénenként is változó lehet. Ha például valamire allergiás vagy, az kellemetlen béltünetek formájában is okozhat tüneteket. Ezeket az ételeket mindenképpen érdemes kerülni, jó azonban észben tartani azt is, mik az általában is puffasztó ételek.

Ezeket természetesen nem kell kiiktatnod az étrendedből, hiszen számos jótékony hatásuk is van – ráadásul finomak is! – azonban ügyelj rá, hogy mértékkel fogyaszd őket, és lehetőleg egy napon belül ne egyél belőlük több félét is, ha hajlamos vagy a puffadásra.

A legpuffasztóbb zöldségek:

Bab

A bab tele van fehérjével, szénhidráttal, rostokkal, valamint vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ugyanakkor – éppen magas rosttartalma miatt – puffasztó is lehet. Egyes fajtái, például az adzuki vagy a mung bab kevésbé puffasztanak, de választhatod helyette a lencsét vagy a quinoát, amelyek éppen annyi jó tulajdonsággal bírnak, de nem olyan erősen puffasztanak.

Bab puffasztó zöldség
fcafotodigital/istockphoto.com

Káposzta

A káposzta puffasztó hatása olyannyira közismert, hogy még szoptatós anyukáknak sem szokták javasolni a fogyasztását – ez a tanács azonban egy tévedésen alapszik, hiszen a káposzta a benne található rostok miatt okoz puffadást, amik viszont természetesen nem kerülnek be a vérbe, márpedig az anyatej a vérből választódik ki.

Hacsak nincs tehát a babádnak egyedi érzékenysége, nyugodtan ehetsz a szoptatás alatt is káposztát, neki nem fog fájni tőle a hasa – nálad viszont jelentkezhet a puffasztó hatás.

Káposzta puffasztó zöldség
VeselovaElena/istockphoto.com

Brokkoli

A káposztával rokonságban álló brokkoli szintén a benne található rostok, valamint az alfa-galaktozidoknak nevezett cukrok miatt okozhat puffadást. Mégsem érdemes kiiktatni teljesen az étrendedből, hiszen kiváló forrása a magnéziumnak, kalciumnak, cinknek és vasnak, és gazdag E-, B- és K-vitaminban is. Ráadásul 100 grammja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami az átlag javasolt C-vitaminszükséglet 107%-a!

Brokkoli puffasztó zöldség
carlosgaw/istockphoto.com

Hagyma

Lehet, hogy nem jut azonnal eszedbe, ha puffasztó zöldségekre gondolsz, de a hagyma és a fokhagyma is fruktán források, ami pedig nagyon gyakran puffadást okozhat, különösen az arra érzékenyeknél. Persze, mivel általában kisebb mennyiséget fogyasztunk belőle, ez a jelenség nem annyira szembetűnő, mint mondjuk egy tál babfőzelék elfogyasztása után, de azért nem árt tudni róla.

Hagyma puffasztó zöldség
matka_Wariatka/istockphoto.com

Kukorica

Nem minden típusú szénhidrát könnyen emészthető, a kukorica pedig egy olyan fajta szénhidrátot tartalmaz, amelyet a szervezet nehezen képes lebontani. Ez a GI baktériumok fermentációjához,ami csapdába ejti a levegőt és gázokat, ez pedig puffadást okoz.

Kukorica puffasztó zöldség
cacio murilo de vasconcelos/istockphoto.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!