Pénz és hivatás

A 8 legpiacképesebb diploma

A 8 legpiacképesebb diploma

Most fogsz érettségizni, vagy egy kis kitérő után érzed úgy, hogy eljött a továbbtanulás ideje? Jó, ha tisztában vagy vele, milyen végzettséggel érvényesülhetsz a legjobban a mai munkaerőpiaci helyzetben. Összegyűjtöttük azokat az alternatívákat, amelyekkel biztosan nem kell majd sokáig állást keresned!

Informatikus

Programtervező vagy mérnök informatikusként biztos megélhetésre tehetsz szert, hiszen a technológiai fejlődés újabb és újabb szakembereknek ad kenyeret.
Lehetsz szoftverfejlesztő, szakosodhatsz számítógépes rendszerek elemzésére, adatbiztonságra – csak hogy néhányat említsünk a több tucat ágazat közül.
Szükséges készségek: matematika, logika, programozás.

Környezetmérnök

A környezeti és infrastrukturális kérdések minden társadalomban fontosak, és megoldásuk felkészült szakembereket igényel.
Aki ezzel foglalkozik, annak mindennapi teendői között lehetnek természettudományos, ökológiai, műszaki, közgazdasági és menedzsment feladatok is.
Szükséges készségek: matematika, biológia, környezetvédelmi szemlélet.

Biztosítási szakértő

A várható élettartam növekedése és a biztosítható ingóságok körének bővülése egyre többféle biztosítás megkötésére ösztönzi az embereket.
Ezen a területen azonban résen kell lenned, hogy a legnagyobb vállalatok egyikénél tudj elhelyezkedni, mert vannak multilevel-marketingre hajazó kisebb cégek is, akik csak teljesítménybért fizetnek.
Szükséges készségek: matematika, megnyerő kommunikáció, empátia.

Építész vagy építőmérnök

Az épületek tervezése és kivitelezése izgalmas feladat – főleg manapság, amikor a legkisebb települések is az urbanizáció csalhatatlan jeleit mutatják.
Kreativitással és merészséggel tűnhetsz ki vetélytársaid közül, de közben muszáj törekedni a pontosságra is.
Szükséges készségek: matematika, fizika, kézügyesség a műszaki rajzok elkészítéséhez, fantázia a tervekhez.

Könyvelő

Könyvelőkre és pénzügyi tanácsadókra egyre nagyobb szükség van, hiszen a pénzvilág folyamatai egyre átláthatatlanabbak az átlagemberek számára: adórendszerünk olyan bonyolult, hogy az újabb és újabb szabályok fényében komoly kihívást jelent egy egyszerű alkalmazott adóbevallásának elkészítése. Ha tehát ezzel foglalkozol, biztosan nem halsz éhen.
Szükséges készségek: matematika, jó monotonitás-tűrő képesség.

Ápoló

Az azonnal betölthető álláshelyek száma óriási, országszerte nagy hiány mutatkozik szakképzett ápolókból.
A szakma előnye, hogy az emberek segítése közvetlenül energiával tölt fel, hátránya viszont a csekély fizetés – hacsak nem magánzó szeretnél lenni, aki házi felügyeletet vállal.
Szükséges készségek: biológia, jó monotonitás-tűrés, empátia, emberszeretet, önfeláldozás, türelem.

Gyógypedagógus

A gyógypedagógusok olyan diákokkal foglalkoznak, akiknek tanulási, érzelmi, magatartásbeli vagy fizikai problémáik vannak.
A különböző rendellenességek egyre hatékonyabb felismerése növeli azon csemeték körét, akiknek speciális oktatást javasolnak az óvodában, valamint az általános vagy középiskolában.
Szükséges készségek: biológia, empátia, gyermekszeretet, önfeláldozás, türelem.

Szociális munkás

A társadalom számára nem feltétlenül jó hír, hogy egyre többen szorulnak külső segítség igénybevételére a mindennapi problémákkal való megbirkózás során.
A szociális munkások hivatása azonban éppen erre irányul: a veszélyeztetett családok, továbbá az ilyenekben élő gyerekek védelmére. Alapdiploma birtokában azonnal kamatoztathatod a tudásod a gyakorlatban, míg klinikai munkához és tudományos kutatásokhoz mesterképzés ajánlott.
Szükséges készségek: empátia, emberszeretet, önfeláldozás, türelem.
A piacképesség azt jelenti, hogy az adott végzettség birtokában valószínűleg könnyen el tudsz majd helyezkedni. Ez nem esik egybe a legjobban fizető szakmák listájával, de legtöbbjük esetén hosszú távon esélyed van a biztos előmenetelre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást