Ezek lesznek a legmenőbb vízi sportok 2021 nyarán

Ezek lesznek a legmenőbb vízi sportok 2021 nyarán

Címlap / Életmód / Ezek lesznek a legmenőbb vízi sportok 2021 nyarán

Nyár a vízparton

Megmártózni a hűsítő tengerben vagy a csodás Balatonban sokak kedvenc időtöltése a nyári hónapok alatt. De mi van olyankor, ha valaki ennél több izgalomra és aktívabb pihenésre vágyik, mindezt lehetőleg a vízben? A válasz a SUP deszka. Ez a speciális, felfújható szörfdeszka – vagyis Stand Up Paddle – tökéletes kikapcsolódás minden korosztály számára. Akár profi szinten űzné valaki ezt a sportot, akár a tájat csodálva evezne rajta, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő kategóriájú (és árú) SUP deszkát. 

A windsurf, vagyis a szörfvitorlázás már régóta népszerű a vízi sportok között, amit akár a Balatonon is kedvünkre űzhetünk. Ebből és a gumicsónakos evezés keverékéből alakult ki a suppozás. Ez valójában deszkán állva evezés, amihez csupán egy szörfdeszkára és egy hosszú nyelű evezőre van szükség. Nemcsak szuper szórakozási lehetőség, de a testre is jótékony hatással van.

SUP deszka

Rendszeres használata fejleszti az egyensúlyérzéket és növeli az állóképességet, ugyanis szinte minden izomcsoportot egyszerre dolgoztat meg.

Az instabil vízfelszínen a lábak és a törzs izmai próbálják egyensúlyban tartani a testet a szörfdeszkán, de a kar-, váll-, hát- és hasizmok is fejlődnek. 

Relaxálás a SUP deszkán 

A legtöbb sport alkalmas a felgyülemlett feszültség levezetésére. A SUP deszkán azonban kellemesen himbálózva a vízen lehet töltekezni, élvezni a napsütést, távolabb a többi strandolótól, de akár jógázni is. Ezt SUP jógának is szokták nevezni. Általában könnyebben elvégezhető gyakorlatokból áll. A víz finom hullámzása, a természet és a meditáció egy teljesen új élmény lehet még a haladó jógázók számára is. A megfelelő fényvédelemről sem szabad elfeledkezni. A víz felerősíti a napsugarakat, így észrevétlenül le lehet égni. 

Miket lehet még a vízben sportolni? 

Rengeteg remek sportlehetőség kínálkozik a suppozáson kívül is.

  • Kajakozás: Eszköze egy keskeny, hosszúkás hajó, amit kétoldalú lapáttal kell irányítani. Elsősorban a felsőtest izomzatát fejleszti, de hatással van az állóképességre is. Akár már gyermekkorban is elkezdhető.
  • Szörfözés: Ehhez a sporthoz is szörfdeszkára van szükség. Lényege, hogy a tenger vagy óceán hullámait a sportoló a deszkájával “meglovagolja”. 
  • Vitorlázás: Remek kikapcsolódási lehetőség és sport egyben, viszont nagyban függ az időjárási körülményektől. Akár már egyórás hajózáson is részt lehet venni. 

A Capetan Sport sporteszközöket forgalmazó webáruház honlapján minden szükséges információ megtalálható az egyes sportágakról és a hozzájuk szükséges eszközökről.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!