A légkondicionáló káros hatásai

A légkondicionáló káros hatásai

Címlap / Életmód / Egészség / A légkondicionáló káros hatásai

Számos mérgező részecske létezik, melyek láthatatlanok, azonban egészségünkre károsak. Olvasd el cikkünket és ismerd fel időben a tüneteket.

Nagyon sok ember szenved asztmától, köhögéstől, tüsszentéstől, viszkető bőrtől, érzékeny orrtól, gyakori megfázástól, fülgyulladástól, gyomorfájástól, gyakori fejfájástól, allergiás reakcióktól, irritált toroktól, könnyes vagy száraz szemektől.

Nem számít mennyire tiszta a lakásod, hiszen ott is több száz szennyező részecske támadhatja meg szervezeted, tehát ha a fenti szimptómák közül kettőt vagy többet észlelsz magadon, meglehet, hogy ezek oka otthonodban kering a légkondicionálónak köszönhetően.

A légkondicionáló okozta betegségek két okból történnek. Az egyik a túl hideg, a másik pedig a penész. Azt már tudjuk, hogy a természetellenes hideg betegséget okoz, de ezeket az esetek többségében könnyű kezelni, azonban az otthonba beköltözött penésztől szinte lehetetlen megszabadulni.


A csorgó orr és a megfázás többi tünete természetes reakciók a természetellenes hidegre, azonban nemcsak a hideg levegő az okozója, hanem az is, hogy ez a levegő nagyon száraz, így kiszárítja az orrot és a szájat.

A penész egy mikroszkopikus gomba, mely a gombák és élesztők családjába tartozik, és amely könnyedén alkalmazkodik és gyors ütemben képes reprodukálódni. Körkörös foltokban hagy nyomot, melyet penész spórának neveznek. Megtelepedik a rothadó fán, az ablakkereteken, de a ruhaanyagokon is. Több, mint 270 bel- és kültéri penész létezik, és mind veszélyes az egészségre.

Mint minden betegség esetében, itt is a csecsemők, a kisgyerekek, a terhes nők és az idősek a veszélyeztetettebbek, főleg azok akiknek légzőszervi problémáik vannak vagy gyenge az immunrendszerük. Ezek az emberek még inkább veszélyben vannak, ha penésszel kerülnek kapcsolatba. A legveszélyesebb az a penész, mely nem látható, hiszen az észrevétlenül kering a szobában és számos egészségügyi problémát okoz.

A látható penészt könnyű eltávolítani takarítással, azonban egy légkondicionáló szerkezetben nem egyszerű feltérképezni. Valószínűleg a szellőzőlyukakban és járatokban növekszik, ahol a magas páratartalom és a por elősegíti a fejlődését.

Meglepődnél mennyi szennyeződés összegyűlik a légkondicionáló szűrőjében, azonban azt el se tudod képzelni mi lehet azokban a járatokban, amelyeket nem tisztítanak. Tele van a házi kedvenc bundájának pihéivel, porral és piszokkal, és mindezt a légkondicionáló az ágyad vagy az ételed felé fújja, és persze te is belélegzed mindezt.

Végül, ez a láthatatlan probléma eluralkodik majd egészségeden, és nem meglepő, hogy egyre többen betegszenek meg a légkondicionáló berendezések miatt.

A légkondicionáló nagyszerű találmány a levegő megmozgatására és megakadályozza a penész növekedését, azonban szétszórja a már létező spórákat és még nagyobb problémát okoz. A légkondicionáló szűrőjének szerepe éppen az, hogy megakadályozza a baktériumok és a vírusok terjedését, azonban igazi baktérium teleppé változhat, ha nem tisztítsák ki rendszeresen, hiszen, hiszen szétszórja azokat a levegőben, amit belélegzel.

Ha felsorolt problémák közül kettőt vagy többet észlelsz magadon, ideje szakértőhöz fordulni, aki kellőképpen átnézi a légkondicionáló berendezés minden részét. Ha penészt talál, mindenképp szükséges egy professzionális tisztítás, megfelelő vegyszerekkel, melyek elpusztítják a gombát és baktériumokat.

A porszívós és kefés tisztítás itt nem elegendő, hiszen azok csak fellazítják a penészt és a megtapadt baktériumokat és az első üzemeltetés alkalmával a légkondicionáló kifújja a spórákat és további egészségügyi problémákat okoznak. Ideálisan a szűrőket havonta kellene tisztítani.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!